26

Odp: Lipnik k/Bielska-Białej

Na stronie pojawiła się historia naszej leśniczówki. Zainteresowanych zapraszam do lektury smile

Czuwaj! Papik smile

27

Papik napisał/a:

Na stronie pojawiła się historia naszej leśniczówki. Zainteresowanych zapraszam do lektury smile

Coś pięknego, uwielbiam takie lektury

-> Serwis Internetowy www.kukow.pl 
-> Babiogórskie Stowarzyszenie Zielona Linia
-> Kurier Stryszawski 
"... kocham na maksa me beskidzkie korzenie ...."

28

Bardzo ciekawa – w jesiennym klimacie  - fotorelacja Bajki na temat Lipnika spowodowała, że w tym topiku pojawiła się także sprawa leśniczówki, która w Lipniku stanowi ważny element dziedzictwa kulturowego.  smile

Pamiętam ją jeszcze z lat dziecinnych (moja rodzina pochodzi z Lipnika) – kiedy to chodziliśmy drogą obok do amfiteatru czy na Hrobaczą Łąkę.

Zaciekawiona tym co też obecnie tam się za sprawą harcerzydzieje – uruchomiłam harcerskie kontakty   wink   poprzez druhnę Kazię trafiłam do druhny Reni a potem to już prosto do leśniczówki  big_smile

Jest więc jest wtorek 28 czerwca, a ja po pracy smyr… do Lipnika  wink

Ze strony prowadzonej przez Papika znałam historię obiektu, ale dopiero na miejscu dowiedziałam się, że przez ponad 20 lat budynek służył dzieciom jako filia szkoły i że uwolnienie go następnie od „dzikich lokatorów” na parterze nie było łatwa sprawą.  hmm

Obecnie na pięterku mieszka jeszcze lokatorka - starsza Pani, ale parterem opiekują się harcerzesmile

Za nim wejdziemy do środka obchodzimy leśniczówkę w koło:

https://lh4.googleusercontent.com/-Rk74o02T8mw/Tg4PMwIiDPI/AAAAAAAAKsU/AcLo4GLFxtg/s640/Panorama%2525203.JPG

Uruchamiam wyobraźnię i widzę piękny taras, skąd można było podziwiać panoramę gór, fontannę dla ochłody w upalne dni,  mały ogród zoologiczny.... dobiega mnie kurant z zegarowej wieży na dachu leśniczówki  smile

Chyba tak to było...

https://lh5.googleusercontent.com/-SqDA0MI_G28/ThCQD9OpT0I/AAAAAAAAKvk/l630zxNNAL4/lesnicz%2525C3%2525B3wka.jpg

A teraz do środka:

https://lh4.googleusercontent.com/-a2RWP5_6JVY/Tg4OVmwvuSI/AAAAAAAAKqY/HfkZ7gMuqTQ/s640/SDC13922.JPG

Harcówka - współczesnie pomieszczenia służą harcerzom  smile

Obecni opiekunowie leśniczówki to Stowarzyszenie „Lipnik”  i oczywiście
harcerze I Szczepu Harcerskiego „Na Szlaku”
Jestem pod wrażeniem tego co udało się zrobić by obiekt nie popadł w kompletną ruinę.  smile

Leśniczówka nie jest zabytkiem – po doświadczeniach z kaplisią wiemy, że to ma dobre i złe strony.
Duże remonty jak np. naprawę dachu finansowało Stowarzyszenie „Lipnik zaciągając na ten cel kredyt.

Ogromną ilość prac remontowych w czynie społecznym wykonują rodzice harcerzy a i sami harcerze nie stronią od pracy. W czasie ostatniego biwaku remontowego pracowali między innymi przy remoncie tarasu.
Zabytkowe elementy werandy, wieży zegarowej zostały zabezpieczone i schowane do czasu, aż środki finansowe pozwolą je umieścić w tym miejscach, w których były poprzednio.

Zachęcam do przeglądania galerii projektu Rewitalizacja leśniczówki w Lipniku na stronie Projektu – można tam obejrzeć fotki z tego jak było, a jak jest obecnie w pomieszczeniach obiektu.   
Są też fotki leśniczówki z czasów jej świetności.

Pomieszczenia leśniczówki za niewygórowaną cenę można wynająć na biwak, wycieczkę, imprezę integracyjną, zlot czy inne spotkanie (spora sala na noclegi, dobrze wyposażona kuchnia, łazienka z ubikacją i natryskiem).  big_smile
Pozyskane środki przeznaczane są na dalsze prace remontowe.

Mój albumik z wizyty w leśniczówce big_smile

Wokół góry, góry i góry...i całe moje życie w górach.
Ileż piękniej drozdy leśne śpiewają,niż śpiewak płatny na chórach.
Wokół lasy, lasy i wiatr...i całe życie w wiatru świstach,
Wszyscy, których kocham, wita was modrzewia ikona złocista. (J.Harasymowicz)
smile

29

Zdjęcia pokazują , że harcerze w Lipniku działają i to porządnie !. Kawał dobrej roboty druhny i druhowie smile. Wierzę, że powolutku, wspólnymi siłami i przy wsparciu finansowym Stowarzyszenia „Lipnik”, które pewnie nie odpuści tak ciekawego obiektu, uda się Wam doprowadzić leśniczówkę do stanu z tej pięknej widokówki zamieniając ją ponownie w "pałacyk". Jednak tym razem to Wy będziecie w nim urzędować wink. Trzymamy kciuki za powodzenie przy dalszym prowadzeniu prac !

"Tak jak zawsze, kiedy zdarza mi się widzieć coś niebywałego, żałowałem, że nie ma ze mną miłych sercu ludzi, żeby mogli oni też swoje zatroskane oczy widokiem czystym uradować i przemyć, zasługują przecież na to nie mniej niż ja, albo bardziej"  /E. Stachura/

30

A może w celu wsparcia finansowego urządzimy tam jakiś zlot? Nie znam okolicy, ale leśniczówka wygląda interesująco smile

31

cóż... swego czasu okolice leśniczówki w Lipniku były moim ulubionym miejscem popołudniowych wypadów z moimi chłopakami smile

kilka lat temu pojechałam pod leśniczówkę i ot tak, pstryknęłam kilka zdjęc.. nie są one dobrej jakości ale częściowo oddają klimat tego miejsca...

link: https://picasaweb.google.com/1069051486 … rYXJtdPQeQ

..tralala..
śnieg po pas a my w żyto.. tfu, w las wink

http://picasaweb.google.pl/brombella72

32

Djinn napisał/a:

A może w celu wsparcia finansowego urządzimy tam jakiś zlot? Nie znam okolicy, ale leśniczówka wygląda interesująco smile

Pomysł jest - spróbować zawsze można  big_smile

smile

33

Ja nierzadko przechodzę obok leśniczówki w Lipniku. Za czasów z widokówki świetnie się prezentowała, może tego doczeka. Jako ciekawostkę botaniczną podam że w zeszłym roku w pobliżu leśniczówki natrafiłem na naturalne stanowisko lilii złotogłów smile

Ostatnio edytowany przez Dariusz Tlałka (2011-07-04 17:33:15)

34

Brombella napisał/a:

cóż... swego czasu okolice leśniczówki w Lipniku były moim ulubionym miejscem popołudniowych wypadów z moimi chłopakami smile

kilka lat temu pojechałam pod leśniczówkę i ot tak, pstryknęłam kilka zdjęc.. nie są one dobrej jakości ale częściowo oddają klimat tego miejsca...

link: https://picasaweb.google.com/1069051486 … rYXJtdPQeQ

Z którego tak roku pochodzą te fotki?

35

kris_61 napisał/a:

Z którego tak roku pochodzą te fotki?

z tego co kojarzę początek listopada 2009... smile

..tralala..
śnieg po pas a my w żyto.. tfu, w las wink

http://picasaweb.google.pl/brombella72

36

Witam ponownie.
W ubiegły weekend odbył się kolejny biwak remontowy. Tym razem postawiliśmy na odmalowanie pomieszczeń, gdyż ściany przez te kilka lat zdążyły się już zabrudzić i obić.
Na razie dostępne są zdjęcia z remontu, a już wkrótce zobaczymy efekt końcowy smile
Zapraszam na stronę Leśniczówki:http://www.lesniczowka.ezhp.pl
Zapraszam także na stronę facebook'ową Leśniczówki smile

Ostatnio edytowany przez Papik (2012-04-16 00:18:33)

Czuwaj! Papik smile

37

Piękna robota;  Pany. smile
Kidy będzie oddana do użytku?

38

Planujemy w ciągu dwóch tygodni wykonać całe malowanie i przywrócić ją do stanu używalności poremontowej wink

Czuwaj! Papik smile

39

Myślę, ze to jest bardzo dobra informacja!

40

Cieszymy się smile
Uwaga, uwaga! Już 3 czerwca w Leśniczówce odbędzie się festyn regionalny, na którym każdy będzie mógł zobaczyć Leśniczówkę od środka smile Tradycyjnie już odsyłam do strony.

Czuwaj! Papik smile

41

piękna robota ! big_smile Brawo ! smile

"Tak jak zawsze, kiedy zdarza mi się widzieć coś niebywałego, żałowałem, że nie ma ze mną miłych sercu ludzi, żeby mogli oni też swoje zatroskane oczy widokiem czystym uradować i przemyć, zasługują przecież na to nie mniej niż ja, albo bardziej"  /E. Stachura/

42

Witam wszystkich miłośników gór i Lipnika smile
Tak jak Papik jestem harcerzem zaangażowanym w przywracanie świetności Leśniczówce.
Cieszę się, że jej historia porusza tak wielu ludzi, mam nadzieję, że uda się zrealizować nasze plany.

43

Trzymam kciuki smile i z przyjemnością obejrzę Wasze dzieło  big_smile

smile