Odp: Lipnik k/Bielska-Białej
Na stronie pojawiła się historia naszej leśniczówki. Zainteresowanych zapraszam do lektury ![]()
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Strony Poprzednia 1 2
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Na stronie pojawiła się historia naszej leśniczówki. Zainteresowanych zapraszam do lektury ![]()
Na stronie pojawiła się historia naszej leśniczówki. Zainteresowanych zapraszam do lektury
Coś pięknego, uwielbiam takie lektury
Bardzo ciekawa – w jesiennym klimacie - fotorelacja Bajki na temat Lipnika spowodowała, że w tym topiku pojawiła się także sprawa leśniczówki, która w Lipniku stanowi ważny element dziedzictwa kulturowego.
Pamiętam ją jeszcze z lat dziecinnych (moja rodzina pochodzi z Lipnika) – kiedy to chodziliśmy drogą obok do amfiteatru czy na Hrobaczą Łąkę.
Zaciekawiona tym co też obecnie tam się za sprawą harcerzydzieje – uruchomiłam harcerskie kontakty
poprzez druhnę Kazię trafiłam do druhny Reni a potem to już prosto do leśniczówki
Jest więc jest wtorek 28 czerwca, a ja po pracy smyr… do Lipnika
Ze strony prowadzonej przez Papika znałam historię obiektu, ale dopiero na miejscu dowiedziałam się, że przez ponad 20 lat budynek służył dzieciom jako filia szkoły i że uwolnienie go następnie od „dzikich lokatorów” na parterze nie było łatwa sprawą.
Obecnie na pięterku mieszka jeszcze lokatorka - starsza Pani, ale parterem opiekują się harcerze.
Za nim wejdziemy do środka obchodzimy leśniczówkę w koło:
Uruchamiam wyobraźnię i widzę piękny taras, skąd można było podziwiać panoramę gór, fontannę dla ochłody w upalne dni, mały ogród zoologiczny.... dobiega mnie kurant z zegarowej wieży na dachu leśniczówki ![]()
Chyba tak to było...

A teraz do środka:
Harcówka - współczesnie pomieszczenia służą harcerzom ![]()
Obecni opiekunowie leśniczówki to Stowarzyszenie „Lipnik” i oczywiście
harcerze I Szczepu Harcerskiego „Na Szlaku”
Jestem pod wrażeniem tego co udało się zrobić by obiekt nie popadł w kompletną ruinę.
Leśniczówka nie jest zabytkiem – po doświadczeniach z kaplisią wiemy, że to ma dobre i złe strony.
Duże remonty jak np. naprawę dachu finansowało Stowarzyszenie „Lipnik zaciągając na ten cel kredyt.
Ogromną ilość prac remontowych w czynie społecznym wykonują rodzice harcerzy a i sami harcerze nie stronią od pracy. W czasie ostatniego biwaku remontowego pracowali między innymi przy remoncie tarasu.
Zabytkowe elementy werandy, wieży zegarowej zostały zabezpieczone i schowane do czasu, aż środki finansowe pozwolą je umieścić w tym miejscach, w których były poprzednio.
Zachęcam do przeglądania galerii projektu Rewitalizacja leśniczówki w Lipniku na stronie Projektu – można tam obejrzeć fotki z tego jak było, a jak jest obecnie w pomieszczeniach obiektu.
Są też fotki leśniczówki z czasów jej świetności.
Pomieszczenia leśniczówki za niewygórowaną cenę można wynająć na biwak, wycieczkę, imprezę integracyjną, zlot czy inne spotkanie (spora sala na noclegi, dobrze wyposażona kuchnia, łazienka z ubikacją i natryskiem).
Pozyskane środki przeznaczane są na dalsze prace remontowe.
Mój albumik z wizyty w leśniczówce ![]()
Zdjęcia pokazują , że harcerze w Lipniku działają i to porządnie !. Kawał dobrej roboty druhny i druhowie
. Wierzę, że powolutku, wspólnymi siłami i przy wsparciu finansowym Stowarzyszenia „Lipnik”, które pewnie nie odpuści tak ciekawego obiektu, uda się Wam doprowadzić leśniczówkę do stanu z tej pięknej widokówki zamieniając ją ponownie w "pałacyk". Jednak tym razem to Wy będziecie w nim urzędować
. Trzymamy kciuki za powodzenie przy dalszym prowadzeniu prac !
A może w celu wsparcia finansowego urządzimy tam jakiś zlot? Nie znam okolicy, ale leśniczówka wygląda interesująco ![]()
cóż... swego czasu okolice leśniczówki w Lipniku były moim ulubionym miejscem popołudniowych wypadów z moimi chłopakami ![]()
kilka lat temu pojechałam pod leśniczówkę i ot tak, pstryknęłam kilka zdjęc.. nie są one dobrej jakości ale częściowo oddają klimat tego miejsca...
A może w celu wsparcia finansowego urządzimy tam jakiś zlot? Nie znam okolicy, ale leśniczówka wygląda interesująco
Pomysł jest - spróbować zawsze można ![]()
Ja nierzadko przechodzę obok leśniczówki w Lipniku. Za czasów z widokówki świetnie się prezentowała, może tego doczeka. Jako ciekawostkę botaniczną podam że w zeszłym roku w pobliżu leśniczówki natrafiłem na naturalne stanowisko lilii złotogłów ![]()
Ostatnio edytowany przez Dariusz Tlałka (2011-07-04 17:33:15)
cóż... swego czasu okolice leśniczówki w Lipniku były moim ulubionym miejscem popołudniowych wypadów z moimi chłopakami
kilka lat temu pojechałam pod leśniczówkę i ot tak, pstryknęłam kilka zdjęc.. nie są one dobrej jakości ale częściowo oddają klimat tego miejsca...
Z którego tak roku pochodzą te fotki?
Brombella napisał/a:Z którego tak roku pochodzą te fotki?
z tego co kojarzę początek listopada 2009... ![]()
Witam ponownie.
W ubiegły weekend odbył się kolejny biwak remontowy. Tym razem postawiliśmy na odmalowanie pomieszczeń, gdyż ściany przez te kilka lat zdążyły się już zabrudzić i obić.
Na razie dostępne są zdjęcia z remontu, a już wkrótce zobaczymy efekt końcowy ![]()
Zapraszam na stronę Leśniczówki:http://www.lesniczowka.ezhp.pl
Zapraszam także na stronę facebook'ową Leśniczówki ![]()
Ostatnio edytowany przez Papik (2012-04-16 00:18:33)
Piękna robota; Pany.
Kidy będzie oddana do użytku?
Planujemy w ciągu dwóch tygodni wykonać całe malowanie i przywrócić ją do stanu używalności poremontowej ![]()
Myślę, ze to jest bardzo dobra informacja!
Cieszymy się ![]()
Uwaga, uwaga! Już 3 czerwca w Leśniczówce odbędzie się festyn regionalny, na którym każdy będzie mógł zobaczyć Leśniczówkę od środka
Tradycyjnie już odsyłam do strony.
piękna robota !
Brawo ! ![]()
Witam wszystkich miłośników gór i Lipnika ![]()
Tak jak Papik jestem harcerzem zaangażowanym w przywracanie świetności Leśniczówce.
Cieszę się, że jej historia porusza tak wielu ludzi, mam nadzieję, że uda się zrealizować nasze plany.
Trzymam kciuki
i z przyjemnością obejrzę Wasze dzieło ![]()
Strony Poprzednia 1 2
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
[ Wygenerowano w 0.046 sekund, wykonano 13 zapytań ]