1

Temat: Co z tymi krokusami?;)

Wiosna pomału wypiera zimę, na forum wiele mówiliśmy o beskidzko(małych) krokusach. Czy wiosna daje już jakieś sygnały co do ich pojawienia się? Czy coś zauważyliście? Podzielcie się spostrzeżeniami!

2

Odp: Co z tymi krokusami?;)

Przyłączam sie do apelu, aby wytężać wzrok w celu wypatrywania wiosny, której wybitnym atrybutem są krokusy.
Czekam na sygnały od znawców flory, ktych na forum BM kilku jest tongue

3

Ja już zauważyłem pierwsze oznaki wiosny w okolicach Kęt. Zakwitły już stokrotki, wawrzynek wilczełyko i pojawiły się bazie smile Z racji tego że Beskid Mały jest wyżej położony i zalega na nim śnieg, to na oznaki wiosny jeszcze trzeba trochę poczekać cool

4

Proponuję zbiorowe, weekendowe wyjście w "mały" w celu poszukania pierwszych oznak wiosny !! Podobno pogoda na ten weekend do bani, ale może następny ??
Na "prawdziwe" krokusy i tak uderzymy w Gorce na Turbacz i okolice smile

5

Byłem na Polanie Semikowej w zeszłą Niedziele zalega tam jeszcze ok 30 cm sniegu tak ze o krokusach narazie jeszcze nie ma mowy Tym bardziej ze od poniedziałku znowu chwyciły lekkie przymrozki . Kilka fotek dołacze do galerii

Bez wycieczek,podróży,życie ludzkie upływa beztreściwie,nudno i szaro ,toteż one nie tylko urozmajcają,ale rzec można przedłużają nasze życie                             K.SOSNOWSKI

6

Na prawdziwe krokusy w Gorce A co w Beskidzie Małym są sztuczne a takich co widzieli krokusy w Gorcach czy na Chochołowskiej to ja znam dziesiatki tysiecy a w Beskidzie Małym tylko kilkudziesieciu Wrecz odwrotnie znam wielu takich co rozdziawiaja gały ze smieszną mina i mówią zdziwieni COOO ??? to w Beskidzie Małym rosną krokusy

Bez wycieczek,podróży,życie ludzkie upływa beztreściwie,nudno i szaro ,toteż one nie tylko urozmajcają,ale rzec można przedłużają nasze życie                             K.SOSNOWSKI

7

Dlatego mówię o wyprawie w Mały na poszukiwania !! W Gorce i tak pojedziemy, jak rok temu, i pewnie jak za rok, dwa, trzy ....

8

W Gorcach śniegu jeszcze pewnie po pachy wink i krokusy pewnie dopiero początkiem kwietnia. Turbacz i okolice strasznie zapchane, polecam Gorc i okoliczne hale

9

Krokusy na Chochołowskiej czy w Gorcach, to już nie co to dawniej. Kiedyś rosły tego prawdziwe dywany smile Mam jeszcze pamiątkowe zdjęcie krokusów z Chochołowskiej robione zwykłym aparatem. Z pięknymi krokusami na pierwszym planie, z piekną dziewczyną w tle i pięknym widokiem na skraj polany smile

10

Dariusz Tlałka napisał/a:

Krokusy na Chochołowskiej czy w Gorcach, to już nie co to dawniej. Kiedyś rosły tego prawdziwe dywany smile Mam jeszcze pamiątkowe zdjęcie krokusów z Chochołowskiej robione zwykłym aparatem. Z pięknymi krokusami na pierwszym planie, z piekną dziewczyną w tle i pięknym widokiem na skraj polany smile

Nie można łączyć kobiet z krokusami, bo rozpraszają uwagę tongue

11

Darku nie marudź wink. Ja wiem, że wszystko dawniej było lepsze wink. Kobiety piękniejsze, więcej krokusów i my byliśmy o parę dobrych kilo młodsi wink (choć Tobie akurat chyba otłuszczenie nie grozi). A tak poważnie to widziałem nie tak dawno wielkie łany krokusów, wprawdzie nie w Chochołowskiej, ale dość blisko bo w... Kościeliskiej.
Może gdzieś wrzucisz to romantyczne zdjęcie?

Ostatnio edytowany przez piotr (2010-03-04 23:48:11)

Moje zdjęcia z gór i trochę wypocin: http://www.wierchy.org
"Znajomość gór polega na umiejętności odwrotu" (Anna Czerwińska)
Najlepszy środek transportu - własne nogi, na drugim miejscu dał bym rower, na kolejnych - całą resztę.

12

ferdynans napisał/a:

Na prawdziwe krokusy w Gorce A co w Beskidzie Małym są sztuczne a takich co widzieli krokusy w Gorcach czy na Chochołowskiej to ja znam dziesiatki tysiecy a w Beskidzie Małym tylko kilkudziesieciu Wrecz odwrotnie znam wielu takich co rozdziawiaja gały ze smieszną mina i mówią zdziwieni COOO ??? to w Beskidzie Małym rosną krokusy

Muszę się zgodzić, krokusów w Beskidzie Małym jeszcze nie widziałem...

13

skoro mówicie , że na Polanie Semikowej będą krokusy to koniecznie muszę zobaczyć to zjawisko smile 30 cm sniegu to jeszcze sporo, no a jeszcze dopadało trochę , więc pewnie nie tak szybko te krokusy się nam pokażą hmm

"Zawsze gdzieś czeka jakaś mała radość ..." smile

14

W Beskidzie Małym polanek na  których rosną krokusy jest o wiele wiecej ja osobiscie znam przynajmniej siedem jest niewielkie stanowisko w okolicy krzyza na Leskowcu i własnie w tym miejscu jest dosc dobre nasłonecznienie przeważnie tutaj zakwitają jako pierwsze

15

No to już wiem dużo więcej wink

16

Jak narazie to o krokusach trzeba zapomniec w Beskid Mały na dobre powróciła zima dzisiaj o 12 w południe na Leskowcu temp -9 stopni ok 20 cm swiezego puchu aura przypominała raczej początek zimy a nie wiosny . Kilka fotek w Galerii

17

Krokusy już zakwitły, ale w przydomowych ogródkach. Niska temperatura niewiele nam mówi i niewiadomo ile przyjdzie nam czekać aż zakwitną w Beskidzie Małym cool

18

ale zakwitną na pewno wink

"Zawsze gdzieś czeka jakaś mała radość ..." smile

19

Jak narazie to zima rozpanoszyła sie w Beskidzie Małym na dobre bedac w górach ma sie wrazenie jakby to była połowa Grudnia a nie Marca  byłem dzisiaj na Leskowcu i zaliczyłem trase na Praciaki miejscami było ok 50 do 60 cm sniegu na Leskowcu o godz 11 temp -2 stopnie ogólnie warunki niezłe snieg w miare suchy nie moczył butow aura dobra na spacer         NIESTETY KROKUSÓW JAK NARAZIE ANI SLADU  Kilka fotek ze spaceru dołączam dogalerii

20

Cierpliwie będziemy czekać. Ja dziasiaj zrobiłem mały spacer po okolicy, ale buty przemoczone wink Mokry śnieg w oczach zamieniał się w wodę.

21

Znowu napadało wink

22

Byłem dzisiaj w rejonie Potrójnej, Kiczory i w Kocierzu.
Bardzo dużo mokrego śniegu:
http://www.beskidmaly.pl/cpg14x/display … fullsize=1
W dolinach kończy już kwitnienie leszczyna:
Kwitnie też lepiężnik biały:
Pozdrawiam!
Piotr Gałosz

23

No proszę, coś się zaczyna ruszać z tą wiosną! wink Ale opóźnienie jest duże!

24

Lowell - w Beskidzie Żywieckim powyżej 800-900 m n.p.m. dużo śniegu, ale dolinach i na południowych zboczach już sporo odkrytych łąk. Dane świeżutkie bo z dzisiaj tj. 23.03.2010.

Ostatnio edytowany przez piotr (2010-03-23 22:42:32)

Moje zdjęcia z gór i trochę wypocin: http://www.wierchy.org
"Znajomość gór polega na umiejętności odwrotu" (Anna Czerwińska)
Najlepszy środek transportu - własne nogi, na drugim miejscu dał bym rower, na kolejnych - całą resztę.

25

Byłem ostatnio w Beskidzie Małym, bo od wiosny zaczęła się moja praca terenowa. Spotkałem kilka odkrytych polan, a krokusów ani śladu.