No to jedziemy z wrażeniami z drugiego dnia KFG (03.12.2011)
Atrakcji było tego dnia co niemiara i trudno to wszystko ogarnąć, ale zacznijmy od początku:
Ja zaczynam od bloku filmowego Polski Konkurs Filmowy KFG o g. 10:00 i tu niewątpliwie można wyróżnić film "Szkoła bez barier na Dachu Świata" w reż. Dariusza Zalewskiego, który opowiada o pięknej inicjatywie budowy szkoły w tym bardzo biednym kraju, jakim jest Nepal:
http://www.youtube.com/watch?v=5_jnKT9Vmi0
Po godzinie 11:00 na festiwal docierają nasza babcia Jolanta i Memezio, forumowy kolega, którego dotąd nie znałem (pozdrawiam!). Memezio idzie na wykłady o lawinach, zaś my z Jolą wybieramy wykład Co nowego w TPN prowadzony przez pracowników Tatrzańskiego Parku Narodowego, w tym samego dyrektora parku p. Pawła Skawińskiego, który okazuje się być całkiem sympatycznym człowiekiem:

Wykład zaczyna się jednak od bardzo śmiesznego filmu, obrazującego sytuację turystyczną w TPN:
http://www.tpn.pl/nowosci/news/500/Obejrzyj-kreskowke
A potem mowa jest o różnych zmianach w regulacjach prawnych, z których najistotniejsza jest zmiana ustawy, likwidująca konieczność posiadania przewodnika dla grup zorganizowanych, na którą TPN chce odpowiedzieć wprowadzając wewnętrzne zarządzenie o konieczności posiadania takiego przewodnika, argumentując to tym, że inne akty prawne nakładają na dyrektora parku odpowiedzialność za bezpieczeństwo turystów na terenie parku (nie wiem jak wy uważacie, ale moim zdaniem jest to dość kuriozalna odpowiedzialność). Mowa też o nowym systemie rejestracji wejść do jaskiń (przejście z rejestracji papierowej na elektroniczną za pośrednictwem strony internetowej) oraz monitoringu wizyjnym, który ma w założeniu służyć obserwacji tatrzańskich niedźwiedzi (pada prośba o nie niszczenie tego sprzętu, który jest bardzo kosztowny, nawet w sytuacji, kiedy rejestruje on nas i stanowi niezbity dowód, że znaleźliśmy się poza szlakiem hehe). Padają też pytania o napięte w ostatnich latach relacje TPN - Wspólnota Leśna 8 Uprawnionych Wsi w Witowie (chodzi m.in. o wycinkę drzew, kwestie wzajemnego honorowania biletów itp.). Ja przeprowadzam prywatną rozmowę z p. Pawłem, w której poruszam pytanie dlaczego został zlikwidowany piękny szlak na Tomanową Przełęcz, co jest moim zdaniem zupełnie idiotyczne. W odpowiedzi dowiaduję się, że było to działanie i element przetargu wymuszony przez Słowaków, którzy obawiali się najazdu polskich turystów na Cichą Dolinę Liptowską, a ponadto w ten sposób zgodzili się na zamknięcie dla ruchu turystycznego masywu Bobrowca, na co nalegała strona polska (rzekomo jest tam wataha wilków). Rozumiem wyjaśnienie, choć nadal jest mi żal tej pięknej trasy (na odchodne dyrektor rzuca, że "można przecież wystąpić do TPN o zgodę na jednorazowe wejście na tę przełęcz" hmmm
).
Z późniejszych wydarzeń utkwiły mi w pamięci szczególnie następujące:
Wykład Oli Dzik "Kobiety na ośmiotysięcznikach. Tenua Female Team-Gaszerbrumy 2011", spotkanie z Arturem Hajzerem, w trakcie którego nasz himalaista opowiadał o wejściu zimowym Polaków na Makalu (ciekawostką było, że relacja rozpoczęta została od dramatycznego zakończenia - wydłużonego zejścia, zakończonego odmrożeniami kilku uczestników - a dopiero potem autor przeszedł do omówienia ataku na ten piękny ośmiotysięcznik):

A z filmów wspomniany już wcześniej "Cold" w reż. Ansona Fogela o pierwszym zimowym wejściu na Garsherbrum II, gdzie motywem przewodnim jest straszne zimno, a wśród ujęć pojawiają się szokujące zdjęcia zamrożonych ciał zmarłych podczas wcześniejszej wyprawy alpinistów i piękna "Sztuka wolności" w reż. Marka Kłosowicza i Wojciecha Słoty, która opowiada o erupcji polskiego himalaizmu w latach 70. i 80. XX wieku i jest ilustrowana, poza wypowiedziami sławnych osób (Messner, Kurtyka, Wielicki, Onyszkiewicz i inni) licznymi archiwalnymi zdjęciami i filmami:
http://www.artoffreedom.pl/pl
P.S. A na zakończenie z cyklu "znani i jeszcze bardziej znani", czyli nasza Jola i... też nasza Kinga Baranowska:

Uff to może jeszcze Jola i Memezio coś napiszą...
Ostatnio edytowany przez piotr (2011-12-05 08:48:43)