Temat: Jałowiec podany na zimno smakuje wybornie

Ludzie: Gennaro, Memezio i mła
Czas akcji: 11 grudnia 2011
Trasa: Stryszawa Siwcówka (7:35) - )(Kolędówka (8:45) - Opaczne (9:15) - Jałowiec (10:30) - )(Cicha (11:50) - Adamy (12:40) - finisz w Siwcówce (14:15) - około 13 km.

Pełna relacja po kliku w obrazek:
https://lh4.googleusercontent.com/-xc1ps3CL-rI/TuTobn45VvI/AAAAAAAANPI/f_QLg9nUCxk/s800/DSCN0951.JPG

"Picie wódki, to jest wprowadzanie elementu baśniowego do rzeczywistości."
Jan Himilsbach

2

Odp: Jałowiec podany na zimno smakuje wybornie

Hohoho, Widać zima powyżej 700 m rozgościła na dobre smile

-----------------------------------------------------
http://picasaweb.google.pl/marekk500
http://picasaweb.google.pl/marekk500cd

3

Tych "Trzech Króli” to wie kiedy się w góry wybrać big_smile.   Rewelacyjne warunki do chodzenia i focenia. smile Korale kaliny pięknie ogrzały albumik. wink

PS. A ten sztywniak na 34 – tym  to kto ? , że o 35 nie wspomnę … big_smile tongue

"Tak jak zawsze, kiedy zdarza mi się widzieć coś niebywałego, żałowałem, że nie ma ze mną miłych sercu ludzi, żeby mogli oni też swoje zatroskane oczy widokiem czystym uradować i przemyć, zasługują przecież na to nie mniej niż ja, albo bardziej"  /E. Stachura/

Szkoda że w Siwcówce nie zwiedziliście izby Wyszyńskiego- wystarczy tylko poprosić miejscowe Siostry i bez problemu udostępnią obiekt do zwiedzania-WARTO!, na Opacznym jadłem kiedyś najpyszniejszy na świecie placek z borówkami i bitą śmietaną!więc mnie aż tak źle się nie kojarzą wink

Ostatnio edytowany przez harnaś wołoski (2011-12-13 19:11:12)

5

Narobiłeś smaka na zimowe wędrówki wink big_smile

A jak tam na Adamach? Klimat ten sam?  tongue

Wokół góry, góry i góry...i całe moje życie w górach, ileż piękniej drozdy leśne śpiewają,niż śpiewak płatny na chórach. Wokół lasy, lasy i wiatr...i całe życie w wiatru świstach. Wszyscy, których kocham, wita was modrzewia ikona złocista. (J.Harasymowicz) smile

6

harnaś wołoski napisał/a:

Szkoda że w Siwcówce nie zwiedziliście izby Wyszyńskiego-

Jaki związek ma ten przysiółek z Wyszyńskim?

http://szlakiibezdroza.blogspot.com/  - wszystko na czasie .

W przysiółku Siwcówka należącym do wsi Stryszawa, tuż obok klasztoru Sióstr Zmartwychwstanek znajduje się Izba Pamięci Prymasa Stefana Wyszyńskiego, który często w tym miejscu spędzał swoje wakacje, nierzadko w obecności biskupa Karola Wojtyły. W budynku w którym przebywał Prymas, zgromadzono liczne zbiory fotografii i pamiątek, związanych z pobytem Stefana Wyszyńskiego na Siwcówce. Obecnie Izbą Pamięci zajmują sie mieszkające obok Siostry Zmartwychwstanki. Możliwe jest również zwiedzanie obiektu- wystarczy tylko poprosić Siostry o zgodę i klucz do Izby. smile

Ostatnio edytowany przez harnaś wołoski (2011-12-14 17:43:24)

8

jolanta napisał/a:

A jak tam na Adamach? Klimat ten sam?  tongue

Nie mam do czego porównywać Jolu, ponieważ byłem tam pierwszy raz. Ale podobało mi się wink

Jan Himilsbach

9

Mnie też się na Adamach podoba smile - lubię tam bywać wink big_smile

Wokół góry, góry i góry...i całe moje życie w górach, ileż piękniej drozdy leśne śpiewają,niż śpiewak płatny na chórach. Wokół lasy, lasy i wiatr...i całe życie w wiatru świstach. Wszyscy, których kocham, wita was modrzewia ikona złocista. (J.Harasymowicz) smile

10

Co ciekawe, a nie zostało to uwzględnione w relacji sam nie wiem dlaczego, bo epizod wart odnotowania, na Adamach spotkałem znajomego znajomej z forum beskidzkiego. Jaki ten świat mały wink

nena napisał/a:

Tych "Trzech Króli” to wie kiedy się w góry wybrać

Chyba zacznę z Gennaro regularnie po górach chodzić, bo chłop ma "nosa" do pogody. Trzeci wspólny wypad i druga taka "żyleta". Wypadu na urodzinową Potrójną nie liczę, ponieważ to było po ćmoku, choć niedziela wynagrodziła nam wiele śliczną pogodą wink

Ostatnio edytowany przez darkheush (2011-12-18 15:39:06)

Jan Himilsbach

11

Ja tam byłem dawno temu. Mówią że szczyt Jałowca jest kopią naszego Leskowca smile