1

Temat: Do końca roku naprawią drogę przez Przełęcz Kocierską

Drogowcy obiecują, że do grudnia wykonają remont popularnej zwłaszcza latem, a uszkodzonej drogi wojewódzkiej na Kocierzu.

Drogą wojewódzką nr 781 z Andrychowa w kierunku Żywca, przez Przełęcz Kocierską, administruje – po stronie małopolskiej Zarządu Dróg Wojewódzkich z Krakowa, a po stronie śląskiej – ZDW z Katowic. Po powodzi powodzi w maju 2010 r. kilometr za granicą, po stronie śląskiej, drogę zrujnowało osuwisko. Droga została całkowicie zamknięta na uszkodzonym odcinku. Kiedy zostanie naprawiona? Kierowcy coraz bardziej się denerwują.

„Uszkodzona nawierzchnia leży po stronie śląskiej. Z naszej (małopolskiej) strony też pojawiły się obsunięcia, ale szybko w tamtym roku zostały usunięte – zwraca uwagę jeden z Internautów.

Wiadomo już dokładnie, jakie plany ma katowicki ZDW w stosunku do tej drogi. "Na początku maja br. ogłoszony będzie przetarg na wykonanie naprawy drogi. Przewidujemy, że roboty rozpoczną się w czerwcu, a zakończą w grudniu br." - informuje rzecznik tej instytucji Ryszard Pacer.

Od niedawna możliwy jest już przejazd uszkodzonym odcinkiem, ale tylko dla ruchu lokalnego, bo drogowcy pewne prace zabezpieczające zdołali już wykonać wczesną wiosną.

"Zdemontowano zniszczone warstwy konstrukcyjne drogi. Wykonana została nowa podbudowa i prowizoryczna nawierzchnia z tłucznia. Tym samym poprawiły się warunki bezpieczeństwa dla ruchu lokalnego. Droga w dalszym ciągu zamknięta jest dla ruchu pojazdów o masie ponad 5 t." - informuje rzecznik ZDW

źródło mamnewsa.pl

----------------------------------------
Największą ozdobą naszego Beskidu [...] są jego urocze doliny. Wprawdzie dawno już straciły one charakter pierwotności i dzikości, [...] ale mimo wszystko nie są pozbawione swoistego wdzięku, chociaż wszędzie już widoczne są ślady rąk ludzkich.
- Jan Galicz

2

Odp: Do końca roku naprawią drogę przez Przełęcz Kocierską

Świetna wiadomość  big_smile

Wokół góry, góry i góry...i całe moje życie w górach, ileż piękniej drozdy leśne śpiewają,niż śpiewak płatny na chórach. Wokół lasy, lasy i wiatr...i całe życie w wiatru świstach. Wszyscy, których kocham, wita was modrzewia ikona złocista. (J.Harasymowicz) smile

3

W końcu bo bardzo fajna trasa tam jest,bardzo widokowa i kolega Karol się ucieszy bo uwielbia tamtędy jeździć na Moto big_smile

Jestem tego pewny, w głębi duszy o tym wiem,że gdzieś na szczycie góry wszyscy razem spotkamy się

4

baca napisał/a:

... Od niedawna możliwy jest już przejazd uszkodzonym odcinkiem, ale tylko dla ruchu lokalnego, bo drogowcy pewne prace zabezpieczające zdołali już wykonać wczesną wiosną....

Czyli co, jadąc jutro np. na Basie mogę pojechać przez Kocierz ??

5

Nie do końca Przejedziesz ul Widokową Ja tak jeżdżę choć nie jest to zgodne z prawem

Największą ozdobą naszego Beskidu [...] są jego urocze doliny. Wprawdzie dawno już straciły one charakter pierwotności i dzikości, [...] ale mimo wszystko nie są pozbawione swoistego wdzięku, chociaż wszędzie już widoczne są ślady rąk ludzkich.
- Jan Galicz

6

Czyli legalnie nie przejadę do Basi z Andrychowa ..... lipa hmm

7

legalnie nie

- Jan Galicz

8

Djinn napisał/a:
baca napisał/a:

... Od niedawna możliwy jest już przejazd uszkodzonym odcinkiem, ale tylko dla ruchu lokalnego, bo drogowcy pewne prace zabezpieczające zdołali już wykonać wczesną wiosną....

Czyli co, jadąc jutro np. na Basie mogę pojechać przez Kocierz ??

Djinn powieszę na smreku, czemu nie dałeś znać, że się wybierasz... wrrrrr

"W niedomkniętym oknie noc
Podpatruje twoje sny,
W niedomkniętym oknie noc,
Siedzę, patrzę jak ty śpisz... "

9

Dodałem NP. ..... planowanie było, ale pogoda i stan zdrowia nie pozwolił hmm

10

Droga przez przełęcz kocierską - zamknięta od maja 2010 roku – jest otwarta smile