1

Temat: Wycieczka rowerem przez Beskid Mały

Ponieważ wywiązała się tutaj taka dyskusja, więc jak w temacie, chciałbym zrobić sondę ile osób i kiedy byłoby chętnych na taki nietypowy wypad.
Moje oczekiwania:
1) drogi bite lub asfaltowe (ze względu na to, że posiadam obecnie jedynie rower typu trekkingowego, z bagażnikiem i błotnikami odpadają wszelkie off-roadowe trasy, które nadają się pod MTB, Downhill, górale itp.),
2) fajna trasa gdzieś w rejonie BM (jestem otwarty na propozycje), na razie raczej nie Beskid Żywiecki lub Śląski, choć w przyszłości mogą być i one, bo muszę jeszcze dojechać na miejsce z Krakowa, a wolałbym nie korzystać w tym celu z usług PKP, bo raz że jakoś nie wypada, a dwa sami wiecie jaka jest nasza kolej...
3) Jeżli chodzi o termin w tym momencie odpada 19 maja, 26 maja (MK wie dlaczego wink), 10 czerwca, bo jest Jurajski półmaraton, na który już się zapisałem i nie ma odwrotu wink i większość sierpnia, bo planuję wtedy dłuższy urlop. Reszta (na razie) wolna (mogę też dorzucić z jeden dzień do weekendu). Rzućcie jakimś terminem...
Moje możliwości: rower, lekki 2-os. namiot, nadający się na rower, kuchenka z palnikiem, kocher, mapa BM i raczej dobra kondycja (aha nie boję się deszczu - jeżeli nie jest ciągły, także śniegu, zimna - mam pewne doświadczenie w zimowym jeżdżeniu na rowerze) Ahoj!
P.S. Usunąłem wcześniejszy temat, bo ankieta "sypała" możliwość jego edycji. Zobaczę co będzie teraz  roll

"Because it's there" (G. Mallory)
Moje galerie: https://get.google.com/albumarchive/105 … source=pwa

2

Odp: Wycieczka rowerem przez Beskid Mały

Teraz czekamy na propozycje tras Harnasia, tylko ja się podpinam do peletonu słabeuszy smile
Mam zakurzony rower sportowy sprzed 40 lat „Albatros”- zacznę czyścić i usprawniać.
Na nim dojechałem na wyspę Uznam, do Augustowa, do Przemyśla.
Podstawowy trening odbywał się co roku na wiosnę na przełęczy Salmopolskiej.
Ale to historia smile

Ostatnio edytowany przez MK (2012-05-18 12:56:12)

... by Beskid Mały, był najpiękniejszym pasmem górskim.
Czystszym, zadbanym, pokazującym swe piękno i historię.

3

No MK chciałbym zobaczyć tego Albatrosa, bo strasznie mnie "kręcą" rowery w stylu retro, więc zapraszam do wspólnej wycieczki. Jest nawet taka kultowa holenderska firma Gazelle, której rower chciałbym kiedyś kupić, ale to jak dorobię się więcej przestrzeni...

4

Jakby cuś  to mam trzy komplety sakw rowerowych - bo długi dystans na rowerze też jest baaaaardzo fajny  wink  big_smile

Wokół góry, góry i góry...i całe moje życie w górach, ileż piękniej drozdy leśne śpiewają,niż śpiewak płatny na chórach. Wokół lasy, lasy i wiatr...i całe życie w wiatru świstach. Wszyscy, których kocham, wita was modrzewia ikona złocista. (J.Harasymowicz) smile

5

jolanta napisał/a:

Jakby cuś  to mam trzy komplety sakw rowerowych - bo długi dystans na rowerze też jest baaaaardzo fajny  wink  big_smile

Ale trzeba mieć na na długą trasę kondycję big_smile
A moje sakwy po 40 latach coś zjadło - więc chętnie zapożyczę sad

Ostatnio edytowany przez MK (2012-05-18 19:51:31)

6

Ja też nie mam sakw, więc poproszę o kolejną parę wink

7

Się podzielę wink big_smile

Wokół góry, góry i góry...i całe moje życie w górach, ileż piękniej drozdy leśne śpiewają,niż śpiewak płatny na chórach. Wokół lasy, lasy i wiatr...i całe życie w wiatru świstach. Wszyscy, których kocham, wita was modrzewia ikona złocista. (J.Harasymowicz) smile

8

... ale ciągle nie ma najważniejszego: terminu, trasy no i gotowej do wyjazdu grupy.

9

Się cieszymy big_smile smile

10

piotr napisał/a:

... ale ciągle nie ma najważniejszego: terminu, trasy no i gotowej do wyjazdu grupy.

Hmmm... może kulawa noga wink na rowerze nie przeszkadza?  hmm

11

Jak kulawa noga? Babciu nie chrz... znaczy się nie wygaduj głupot wink

12

Nie bądź Piotrze taki napalony.
Co nagle to po wink diable big_smile
Poza tym Jola musi nam wyzdrowieć smile
bo nie pożyczy nam sakw.

13

Pożyczę, pożyczę...  wink  big_smile

14

witam
Teren Beskidu Małego ma mnostwo ciekawych tras na wycieczki rowerowe smile
Ja preferuje jednodniowe wypady niedzielne gdyz wtedy mam czas big_smile przedstawie traske ktorą kilka razy przejechałem cool
jest czesciowo asfaltowa połączona z scieszkami lesnymii szlakami pttk wink  wink
wiec wyjazd z Porąbki w kierunku Wielkiej Puszczy cały czas asfaltem lekkopod gorke
w puszczy mijamy hodowle pstrągow  czystej gorskiej rzeczki  smile
Wielkiej Puszczy jest ciekawie jak i po prawej jak i po lewejcały czas las człek  big_smile sie czuje jagby był w buszu
dalej kierujemy sie na przeł Beskid Targanicki mocno pod gorke ze zjazdem i dojezdzamy do głownej drogi Andrychow Przelecz Kocierska smile
kierujemy sie na kocierz nio  mocno pod gorke z atrakcyjnymi he he big_smile zakretami i docieramy na Kocierz hotelik tani z bali lol
to tyle jesli chodzi o asfalt
Nastepny etap przecinka lesna miejscami rower trzeba prowadzic
kierujemy sie czerwonym szlakiem pttk na Kiczere a potem na Zar
zjazd z zaru do wyboru mozna zjechac do miedzybrodzia zywieckiego asfaltem  lol  smile
lubczerwonym szlakiem kierunku Zarnowki na zapore zjazd trudny wystajace duze kamienie i jest stromo
wiec traska bardzo ciekawa i dla osob ktorzy lubia wyzwania
pozdrawiam Piotr wink

15

No cóż, wygląda na to, że na razie z różnych względów zdrowotno-sprzętowo-czasowych nie zbierze się odpowiednia grupa. Postaram się wrócić do tematu w lecie lub na jesieni. Pozdrawiam Piotrek
P.S. Pozdrawiam nowego rowerzystę w naszym gronie wink

Piotrze MARUDO Hucule wink  tongue , nie bądź pesymistą, nasza wycieczka uda się, oj uda!! Ja osobiście jeszcze potrzebuje około 2-3 tygodni aby w pełni wydobrzeć po operacji, a potem robimy Tour de Beskid Mały!!!!!!!!! Tour de Beskidy i Tour de Karpaty ( np. Słowacja, Rumunia, Ukraina- Twoja Huculszczyzna big_smile ) smile  smile  smile

Ostatnio edytowany przez harnaś wołoski (2012-05-20 12:46:47)

17

Harnasiu dynamicie jeden, trzymam Cię za słowo wink

18

Witam wszystkich
wczoraj byla cudna pogoda wiec z kolegą postanowilismy wyjechac w teren
zrobilismy bardzo fajna  traske
w skrocie
wyjazd Bujakow Porabka  Zarnowka Miedzybrodzie Bialskie Zywieckie Tresna Oczkow Lekawica Kocierz moszczanicki Kocierz hotelik tani lol z bali zielonym szlakiem na przel targanicka Wielka puszcza Porabka i powrot do domciu
bylo fantastic
forma coraz lepsza
wiec jestem za ciekawym wyjazdem rowerowym w wiekszej grupie smile
pozdrawiam pepinos smile

19

Pepinos
Traska którą opisałeś fajna, ale dla mnie autentycznego dziadka bez wprawy, to na podjeździe z Łękawicy – (w zasadzie  Kocierza Górnego na przełęcz Kocierską), na ten moment masakra big_smile
Kiedyś to był „Pikuś” teraz …. Nie na piszę.
Jak potrenuję, to nie będziesz ze mną miał wink  „szans” big_smile
         wink  wink  wink
P.s.
Poza tym jak chcesz być odpowiedzialnym i w grupie, to w planowaniu trasy musisz wziąć pod uwagę rowerzystów mniej sprawnych i bardziej „dorosłych”.
P.s.1
Jak uzmysłowił mi Harnaś to drogi asfaltowe w BM są bardzo niebezpieczne, a w szczególności dla większych grup.
Są wąskie i bez poboczy a ruch zmotoryzowanych niesamowity.
P.s.
Może odpalimy rowery terenowe?

20

MK napisał/a:

Jak uzmysłowił mi Harnaś to drogi asfaltowe w BM są bardzo niebezpieczne, a w szczególności dla większych grup. Są wąskie i bez poboczy a ruch zmotoryzowanych niesamowity.

MK ta charakterystyka właściwie pasuje do większości dróg na południu Polski  big_smile

Ja nie piszę się na teren - nie mam odpowiedniego sprzętu i doświadczenia. Kiedyś brałem udział w wyścigu terenowym - błoto, bolące nadgarstki, obtarcia, zaklinowane łańcuchy, ktoś miał nawet urwany pedał - do mety dojechał kręcąc jedną nogą i chyba tylko dlatego, że było już w dół... czyli jak dla mnie za duże ekstremum wink

21

Witam
spoczko dla mnie tez niebylo łatwo podejscie  z Kocierza na przełecz
mielismy kilka duzych postojow
pogoda pewna byla czas dobry dla Mnie to tylko aktywny
wypoczynek spokojnie bez szalenstw big_smile
odp rowery terenowe smile ja caly czas przemieszczam sie na goralu czy to asfaltem czy po scieszkach lesnych choc nieukrywam ze bardziej mnie ciesza tz przecinki lesne o roznym stopie trudnosci lol
wiec dlaczego nie
to prawda jesli chodzi o bezpieczenstwo na drogi asfaltowe ale podobnie jest na drogach beskidu slaskiego zywieckiego duzy ruch samochodowy malo prawdziwych scieszek rowerowych