Temat: Miniprzewodnik po Beskidzie Małym (wyd. Żywia)

Witam, wspólnie z wydawnictwie Żywia z Żywca przygotowujemy przewodnik po Beskidzie Małym. Niewielki - taki, który będzie zawierał trzy trasy (tytuł wydawnictwa to "Trzy dni w BM"): Pierwsza trasa: Rzyki Jagódki - Groń JP2 (+Leskowiec) - Gancarz - Wapienica - Czuby - Pańska Góra; Druga Trasa: Kocierz - Łysina (Zamczysko) - Czarne Działy - Gibasy - Łamana Skała - Potrójna - Kocierz. Trasa trzecia: Okolice Magurki Wilkowickiej (z uwzględnieniem Żaru i Hrobaczej Łąki).

Podstawowy materiał jest opracowany, a więc wszystko co jest na mapach, w książkach (inaczej: ogólnodostępne). Jeżeli Wy, Drodzy Forumowicze, macie jakieś specjalne życzenia, związane z tymi trasami (historie, legendy, nieznane miejsca i obiekty), chętnie zostaną uwzględnione. Na wszystkie Wasze propozycje czekam z niecierpliwością!
Pozdrawiam serdecznie!
P.S. podaję także kontakt mailowy: lukasz.gieruszczak@gmail.com

2

Odp: Miniprzewodnik po Beskidzie Małym (wyd. Żywia)

Jeśli chodzi o pierwszą trasę czyli Andrychów - Leskowiec  to jako że jestem na miejscu mogę zrobić i przesłać zdjęcia z tej trasy a co do legend , historii można wspomnieć o legendzie o Kobylej Głowie, czy historię zbójczyni Maronki ( obie do znalezienia w internecie ). Można również podać jakieś informacje o miejscach/obiektach niedaleko tego szlaku jak np. Przełom Wieprzówki ( tzw. Łupki Wierzowskie ) czy drogę krzyżową i stanowisko podejźrzońca marunowego  między Groniem i Skornicą w Zagórniku.

Thx. Maronkę uwzględniłem, bo już sporo o niej pisałem. Jeżeli chodzi o Kob. Głowę to gdzieś umknęło. Łupki wierzowskie i Zagórnik -rzecz jasna, uwzględnione. A z fotek skorzystam, zwłaszcza jeśli idzie o  stanowisko podejźrzońca marunowego - bo nie posiadam. Adres jak poniżej: lukasz.gieruszczak@gmail.com. Autora zdjęć oczywiście podpiszę!

4

Bisqp napisał/a:

Jeśli chodzi o pierwszą trasę czyli Andrychów - Leskowiec  to jako że jestem na miejscu mogę zrobić i przesłać zdjęcia z tej trasy a co do legend , historii można wspomnieć o legendzie o Kobylej Głowie, czy historię zbójczyni Maronki ( obie do znalezienia w internecie ). Można również podać jakieś informacje o miejscach/obiektach niedaleko tego szlaku jak np. Przełom Wieprzówki ( tzw. Łupki Wierzowskie ) czy drogę krzyżową i stanowisko podejźrzońca marunowego  między Groniem i Skornicą w Zagórniku.

Bardzo dobre uwagi Bisqp  smile

mała literówka wink : stanowisko podejźrzona marunowego.

"Tak jak zawsze, kiedy zdarza mi się widzieć coś niebywałego, żałowałem, że nie ma ze mną miłych sercu ludzi, żeby mogli oni też swoje zatroskane oczy widokiem czystym uradować i przemyć, zasługują przecież na to nie mniej niż ja, albo bardziej"  /E. Stachura/

Wizyta w Izbie Regionalnej w Łysinie. Oczywiście - do przewodnika. No a teraz pytanie do Was: wysokości szczytów podajemy względem M. Czerwonego (Leskowiec - 922) czy względem Bałtyku (Leskowiec - 918)? Mam poważne wątpliwości, czy obniżać nasze góry smile

6

lukasz.gieruszczak napisał/a:

No a teraz pytanie do Was: wysokości szczytów podajemy względem M. Czerwonego (Leskowiec - 922) czy względem Bałtyku (Leskowiec - 918)? Mam poważne wątpliwości, czy obniżać nasze góry smile

Morza Czerwonego ... ???  roll

"Tak jak zawsze, kiedy zdarza mi się widzieć coś niebywałego, żałowałem, że nie ma ze mną miłych sercu ludzi, żeby mogli oni też swoje zatroskane oczy widokiem czystym uradować i przemyć, zasługują przecież na to nie mniej niż ja, albo bardziej"  /E. Stachura/

Ups! M. Czarnego! Thx - za uwagę!

8

Dokładnie .... Morza Czarnego Łukaszu, Czarnego , a nie Czerwonego ... Skąd niby miałoby się Czerwone w tych obliczeniach wziąć . W tekście pisze pogrubioną czcionką - Morze Czarne.

Tak wiem. Nawet sam o tym pisałem do Nowin;] Chyba pora na odpoczynek, bo już błądzę smile A ty Nena masz może jakieś propozycje do umieszczenia czegoś ekstra w przewodniku? Właśnie skończyłem z Maronka;)

10

Tak wiem. Nawet sam o tym pisałem do Nowin;] Chyba pora na odpoczynek, bo już błądzę smile A ty Nena masz może jakieś propozycje do umieszczenia czegoś ekstra w przewodniku? Właśnie skończyłem z Maronka;)

Nie przejmuj się, każdemu może się przecież zdarzyć wink.

Co do ekstra propozycji to nie wiem czy ująłeś w przewodniku kamienne szałasy o których pisał harnaś wołoski, „Jaśkową Arkę”, ruiny schronu na Jawornicy, wapiennik w Inwałdzie i na stoku Złotej Górki. W ogóle to polecam przeglądnąć dokładnie na naszym Forum tematy w Ciekawe miejsca. Tam jest naprawdę dużo cennych i ciekawych informacji.

A ten temat śledzę na bieżąco:) Dziękuję za Twoje sugestie! Oczywiście ten miniprzewodnik nie pomieści wszystkiego - to zaledwie 64 strony formatu B6, ale zależy mi na tym, by miał charakter "ciekawostkowy". Dlatego chętnie pytam forumowiczów o takie małe szczegóły:) Pozdrawiam!

12

Wizyta w Izbie Regionalnej w Łysinie. Oczywiście - do przewodnika. No a teraz pytanie do Was: wysokości szczytów podajemy względem M. Czerwonego (Leskowiec - 922) czy względem Bałtyku (Leskowiec - 918)? Mam poważne wątpliwości, czy obniżać nasze góry smile

Wydaje mi się, że podaje się wysokość wzlędem zlewni do którego należy dany kraj My mamy Bałtyk więc wysokości powinny być zaniżone Po 2 zaniżone są w większości szczyty wschodniej części, a nie zachodniej, bo 2 gdybyś miał podwać wysokości względem Czarnego to bym łamana Skała była najwyższym szczytem BM a nie Czupel Więc rozważ Tu nie chodzi o to czy ma być coś o 4 metry wyższe czy niższe a jak masz wątpliwości to lepiej nie podawać wysokości

----------------------------------------
Największą ozdobą naszego Beskidu [...] są jego urocze doliny. Wprawdzie dawno już straciły one charakter pierwotności i dzikości, [...] ale mimo wszystko nie są pozbawione swoistego wdzięku, chociaż wszędzie już widoczne są ślady rąk ludzkich.
- Jan Galicz

13

baca napisał/a:

Wydaje mi się, że podaje się wysokość wzlędem zlewni do którego należy dany kraj My mamy Bałtyk więc wysokości powinny być zaniżone Po 2 zaniżone są w większości szczyty wschodniej części, a nie zachodniej, bo 2 gdybyś miał podwać wysokości względem Czarnego to bym łamana Skała była najwyższym szczytem BM a nie Czupel Więc rozważ Tu nie chodzi o to czy ma być coś o 4 metry wyższe czy niższe a jak masz wątpliwości to lepiej nie podawać wysokości

Tak, tylko, że Polska należy do zlewni 3 mórz: Bałtyckiego, Czarnego i Północnego. Oczywiście, że najwięcej rzek kończy swój bieg w Bałtyku (prawie 99,7%) i chyba tej zlewni powinniśmy się raczej trzymać. Do zlewni Morza Czarnego należy bardzo mały obszar ok. 0,2 % powierzchni w południowo-wschodniej Polsce. W rejonie Ustrzyk Dolnych (jest to rzeka Strwiąż) oraz druga rzeka na południu Polski - Orawa. Poza tym, tak jak pisałeś baca, to liczenie wysokości od Morza Czarnego pozostało od czasów zaborów, więc chyba teraz ( tak mi się wydaje) należałoby się trzymać czasów obecnych. Tylko, że wtedy wiele tablic szlakowskazów wymagałoby korekty ... .
Tak czy owak, trzeba by przy podawaniu wysokości poinformować czytelnika wg czego ją podajemy.

14

Jeśli chodzi o wysokości to polecałbym te podawane na mapach geoportalu, gdyż wydają się najdokładniejsze.
Co do ciekawostek to nasuwa mi się np. to że z Leswkowca przy bardzo dobrej widoczności można dostrzec Jeseniki (Jesioniki) w czeskiej części Sudetów.
W sprawie zdjęć podejźrzona marunowego ( p.s. dzięki nena za sprostowanie co to nazwy  wink ), to proponowałbym zapytać o nie Darka Trałkę lub bacę ( ja niestety nie posiadam zdjęć tej roślinki i nie wiem gdzie jest jej zacne stanowisko, mimo że pierwsze co widzę każdego poranka za oknem to górkę gdzie ona rośnie  smile