Odp: Wznowienie mapy Beskidu Małego - Compass
Ja mam pytanie, czy rzeczywiście dojście do groty i wodospadu na Dusicy jest na dzień dzisiejszy oznakowane w terenie?
Jak schodziłam tam jakoś w kwietniu to nic nie było oznakowane niestety.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Ja mam pytanie, czy rzeczywiście dojście do groty i wodospadu na Dusicy jest na dzień dzisiejszy oznakowane w terenie?
Jak schodziłam tam jakoś w kwietniu to nic nie było oznakowane niestety.
Ten czerwony szlaczek to chyba te wymalowane na drzewach czerwone prostokąty, którymi próbowaliśmy się z neną wydostać z Groty jesienią 2012 i wpadliśmy w "krzaki".
(drzewo w centrum kadru - foto by nena)
Mniej więcej prowadzą w takim kierunku jaki pokazany jest na mapie, jednak albo przegapiliśmy jakiś skręt, albo... sam nie wiem.
Ja zazwyczaj chodzę od Anuli tak (niebieska krecha):
Raz schodziłem do Lasu (czerwona krecha). Na tym szlaku są widoczne jeszcze miejscami żółte znaki wymalowane przez Gminę Ślemień, ale generalnie nie polegałbym na nich (doświadczenie kumpla z innego forum sprzed kilku miesięcy). Zamazane, nieodnawiane, kilka miejsc mylnych.
Ten czerwony szlaczek to chyba te wymalowane na drzewach czerwone prostokąty, którymi próbowaliśmy się z neną wydostać z Groty jesienią 2012 i wpadliśmy w "krzaki".
No, no … te „krzaki” to ja do teraz nie wiem czy były zamierzone czy nie, bo ja tam się o nie nie prosiłam wcale.
[…]albo przegapiliśmy jakiś skręt, albo... sam nie wiem.
A ja wiem, że za ten chaszczing w upale mało nie zawisnął na smreku !
Ja zazwyczaj chodzę od Anuli tak (niebieska krecha)
I jest to chyba najszybsze i najłatwiejsze dojście.Też bym na nim bazowała
. Na żółtych wymalowanych przez Gminę Ślemień też się kiedyś z Jolą przejechałyśmy.
Ostatnio edytowany przez nena (2014-07-05 17:33:12)
moze zmienią kapral
moze zmienią kapral
Co Ty z tym kapralem? Tu chodzi o szlaki gminne
na miejscu głównaika na mapie powinnienen być kapral a głownaik na miejscu 663 jestem miejscowy itak bylo zawsze czywiście mówcie se jak chcecie ale ja jestem miejscowy i kapral według wszystkich mieszkańców jest tam gdzie głównaik na mapie i w Siemianowie też tak pisze koniec .
Jasio słuchaj no jest na mapie błąd lecz przeżywasz to jak żaba okres. Nie są to jakieś Rysy więc daj spokój. To jest Kapral i koniec.
Jasio słuchaj no jest na mapie błąd lecz przeżywasz to jak żaba okres. Nie są to jakieś Rysy więc daj spokój. To jest Kapral i koniec.
W plastikowej wersji mapy Beskidu Małego europilota zauważyłem że wyciągnięto moje dane z internetu dla własnych interesów bez mojego zezwolenia co skutecznie po raz kolejny podniosło mi ciśnienie podczas gdy mnie tak załatwiono że obecnie jestem bez niczego. Nawet nie chcę wiedzieć ile jest takich ukrytych interesów z moich danych o których nie wiem
W plastikowej wersji mapy Beskidu Małego europilota zauważyłem że wyciągnięto moje dane z internetu dla własnych interesów bez mojego zezwolenia co skutecznie po raz kolejny podniosło mi ciśnienie podczas gdy mnie tak załatwiono że obecnie jestem bez niczego. Nawet nie chcę wiedzieć ile jest takich ukrytych interesów z moich danych o których nie wiem
![]()
![]()
mam mapę Beskidu Małego z europilota ale niczego tam nie znalazłem na Twój temat albo coś przeoczyłem
mam mapę Beskidu Małego z europilota ale niczego tam nie znalazłem na Twój temat albo coś przeoczyłem
Te moje dane znajdują się przy "Ciekawe miejsca" pod Czarnymi Działami, Formacje skalne Gugów i Ścieżków Gronia, Skała Czarownic oraz część danych przy Rezerwacie przyrody Madohora. Dokładnie takie dane umieściłem na naszej stronie internetowej jeszcze na początku działalności naszej strony w dziale ciekawych miejsc. Ewidentnie widać że wykorzystano te dane bez mojej wiedzy. Te dane są moje indywidualne i sporo się natrudziłem by je zgromadzić. Na mapie tej jest choćby tu wzmianka o występowaniu rzadkiej nerecznicy pośredniej w pobliżu Czarnych Działów
Darku, to jest oczywiście nieuczciwe podejście wydawcy mapy, ale w regulaminie naszego Forum nie ma żastrzeżenia, że nie wolno kopiować podawanych tutaj treści.
Gdyby takie zastrzeżenie było, sprawa byłaby znacznie prostsza (domaganie się rekompensaty, wycofanie mapy z obiegu).
Możesz też pod każdym swoim postem umieszczać informacje o zakazie kopiowania (na innych stronach niż nasze Forum) bez twojej zgody.
W obecnej sytuacji napisałbym do wydawcy i zwrócił mu uwagę, domagając się podania autora strony, itp.. Jeżeli zacytowano twoją wypowiedź słowo w słowo, to sprawa do udowodnienia jest prosta.
Darku, to jest oczywiście nieuczciwe podejście wydawcy mapy, ale w regulaminie naszego Forum nie ma żastrzeżenia, że nie wolno kopiować podawanych tutaj treści.
Gdyby takie zastrzeżenie było, sprawa byłaby znacznie prostsza (domaganie się rekompensaty, wycofanie mapy z obiegu).Możesz też pod każdym swoim postem umieszczać informacje o zakazie kopiowania (na innych stronach niż nasze Forum) bez twojej zgody.
W obecnej sytuacji napisałbym do wydawcy i zwrócił mu uwagę, domagając się podania autora strony, itp.. Jeżeli zacytowano twoją wypowiedź słowo w słowo, to sprawa do udowodnienia jest prosta.
Te informacje miałem podane na naszej stronie w ogólnych wiadomościach poza forum. Ja już sobie daruje wyjaśnianie tej sytuacji bo naprawdę ma już dość tych problemów związanych z nieuczciwością innych wobec mnie pod koniec tego roku, a Nowy Rok chcę zacząć wszystko od nowa Ale mam za to lekcje żeby nie umieszczać cennych informacji tak za nic, których tylko ja jestem w stanie zgromadzić, które kosztują mnie sporo trudu i moich możliwości, bo inni mogą to wykorzystać dla własnych korzyści
Ostatnio edytowany przez Dariusz Tlałka (2014-12-30 09:46:47)
kisiel napisał/a:mam mapę Beskidu Małego z europilota ale niczego tam nie znalazłem na Twój temat albo coś przeoczyłem
Te moje dane znajdują się przy "Ciekawe miejsca" pod Czarnymi Działami, Formacje skalne Gugów i Ścieżków Gronia, Skała Czarownic oraz część danych przy Rezerwacie przyrody Madohora. Dokładnie takie dane umieściłem na naszej stronie internetowej jeszcze na początku działalności naszej strony w dziale ciekawych miejsc. Ewidentnie widać że wykorzystano te dane bez mojej wiedzy. Te dane są moje indywidualne i sporo się natrudziłem by je zgromadzić. Na mapie tej jest choćby tu wzmianka o występowaniu rzadkiej nerecznicy pośredniej w pobliżu Czarnych Działów
faktycznie, masz rację. Zauważyłem, że nie zaznaczyli nawet z jakich źródeł korzystali
a tak ogólnie to mapa mi się nie spodobała i praktycznie z niej nie korzystam.
Ostatnio edytowany przez kisiel (2014-12-30 10:16:39)
Zastanawiam się, dlaczego o mapie Europilota piszecie w wątku o mapach Compassu.
Zastanawiam się, dlaczego o mapie Europilota piszecie w wątku o mapach Compassu.
Nie chciałem tworzyć nowego tematu i też na ten temat się bardzo rozpisywać bo był już temat dotyczący map Beskidu Małego choć dotyczyło mapy Compassu. Ty tyle w tym temacie map z Europilota, no i śmiało można dalej kontynuować wątek map Compassowych
Na razie w żadnym sklepie stacjonarnym nie ma. Pytałem się już.
Skala powiększona o 10.000.
Do tej pory wydawano mapy Compassu w skali 1:50000.
PS. Już niedługo (nie z Compassu) powinniśmy się cieszyć 1:25000!
Już niedługo (nie z Compassu) powinniśmy się cieszyć 1:25000!
Jakie wydawnictwo przygotowuje takie "dzieło"
Galileos.pl (wraz ze Studiem PLAN).
Galileos.pl (wraz ze Studiem PLAN).
Dziękuję
Inne mapy wydane w tej skali wyglądają zachęcająco.
Dajcie cynk, jak już będzie
Nie wiem czy jest już papierowa mapa, ale online już jest!
Fajna mapa ta dwudziestka piątka, ale już nieaktualna. Powinni unacześnić!
Ostatnio edytowany przez Staszek (2016-02-02 18:36:43)
Poprzyglądałem się dzisiaj tej mapie, szczególnie w paru ciekawych pozaszlakowych miejscach i trzeba przyznać, że lepiej oddaje rzeczywistość, niż ta z compassu podlinkowana do forum, chociaż w niektórych aspektach ma braki, np. nie ma na niej linii wysokiego napięcia, które pomagają w orientacji w terenie.
Jeżeli chodzi o szczyt Kapral, to podejrzewam, że są tu osoby, które się bardzo zdenerwują - wciąż jest na swoim niewłaściwym miejscu
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
[ Wygenerowano w 0.024 sekund, wykonano 12 zapytań ]