Temat: Międzybrodzie Bialskie – dzieje i obyczaje - Stachura Piotr
Stachura Piotr - Międzybrodzie Bialskie – dzieje i obyczaje Wydawnictwo Księży Sercanów „SCJ”, Kraków, 1998 str.316
Witam
Po wielkich trudach udało mi się zdobyć kolejną cenną pozycję dotyczącą Beskidu Małego a w szczególności terenu międzybrodzkiego. Książka choć już jest 12 lat na rynku to nie ukrywam, że spotkać ją już można raczej w miejskich bibliotekach. W żadnej księgarni jej nie ma. Przynajmniej mi znanych.
W Książce autor opisuje dzieje przed powstaniem duszpasterstwa aż po lata powojenne, o budownictwie, o zajęciach gospodarskich tj. obróbkę lnu, świniobicie czy młócenie cepami. Opisuje również o pasterstwie i szałaśnictwie czyli zajęciach pozarolniczych. Jest też o życiu religijnym , rodzinnym i społecznym mieszkańców Międzybrodzia. No książka dla mnie bomba Polecam tym co chcą się dowiedzieć coś o tym terenie
Ostatnio edytowany przez baca (2010-07-29 20:54:01)
Największą ozdobą naszego Beskidu [...] są jego urocze doliny. Wprawdzie dawno już straciły one charakter pierwotności i dzikości, [...] ale mimo wszystko nie są pozbawione swoistego wdzięku, chociaż wszędzie już widoczne są ślady rąk ludzkich.
- Jan Galicz