1

Temat: Inne szlaki turystyczne

Wpisałem nowy temat tutaj dlatego, że nie znalazłem podobnego wątku, który by był poświęcony innym szlakom w BM.

Mnie interesuje odcinek czerwonego szlaku pomiedzy Krzeszowem a Zębrzycami przez Gałuszkową. Nie przemierzałem tej trasy jeszcze, jakoś nie po drodze. Postanowiłem to zmienić wink zrobię sobie bazę w Zębrzycach i na wiosnę ruszę z rodzinką, by rozejrzeć się po okolicy.

Moglibyście troszkę przyblizyć te rejony?

2

Odp: Inne szlaki turystyczne

Niestety nie znam tych rejonów....

3

Spacerowałem po tym rejonie ale szedłem z Leskowca  w strone Zembrzyc sie niezapuszczałem zaraz za Krzeszowem jest górka Żurawnica na szczycie jest krzyż drewniany taki jak na Leskowcu  na zachodnich stokach są  bardzo długie bo ciagnące sie  przez około 300m ścianki piaskowcowe bardzo ciekawe o różnorodnych kształtach i to własnie ze wzgledu na te scianki tam sie wybrałem i wracałem dzikimi sciezkami na Leskowiec

Bez wycieczek,podróży,życie ludzkie upływa beztreściwie,nudno i szaro ,toteż one nie tylko urozmajcają,ale rzec można przedłużają nasze życie                             K.SOSNOWSKI

4

Interesujące! W takim razie muszę poswięcić czas, by pochodzić trochę mniej utartymi szlakami. PKS-y chyba jeszcze do Krzeszowa jeżdżą smile

5

Na nowej mapie zamieszczonej jest sporo nowych róznych szlaków, których niestety nie znam. Mam tu na uwadze szlak czarny, chyba nie znakowany przez PTTK, prowadzący z przeł kocierskiej do Nowej Wsi do ostaniego przystanku.
Jednak na poziomicy 600 następuje rozwidlenie tego szlaku zaznaczonego na czarno obok jakiejś samotnej skałki nazwanej jako "Warownia na Trakcie" i druga odnoga prowdazi do początku wsi od strony Targanic.

Zapewne tubylcy znaja te tereny bardzo dobrze, dlatego proszę o więcej informacji smile Pozdrawiam!

6

Szlak czarny o którym piszesz jest szlakiem wyznakowanym przez PTTK .PTTK chciało przeprowadzic ten szlak obok wspomnianej Straznicy jednak nie uzyskano zgody na taki przebieg sam szlak nie jest zbyt atrakcyjny brak widoków,ale na letni spacer bardzo przyjemna sciezka spacerowa . Szlak został wyznakowany jako łacznik do głownego szlaku Zachodniodniobeskidzkiego im KAZIMIERZA SOSNOWSKIEGO  Jest tez jak wspominałes dziko wyznakowany szlak na Straznice ale z tego co wiem nie sa to znaki czarne tylko jakies zielone kropki w kazdym razie jak ja tam byłem to tak było . Straznica przy Trakcie tak nazywa sie wspomniana skałka ,miejsce bardzo ciekawe i tajemnicze.starsi ludzie nazywali to miejsce Na Zbójcza Jame jak głosi legenda była tu jaskinia . Z samej skałki widac znakomicie serpentyny drogi kocierskiej a jak wiemy był to trakt handlowy na Wegry przemierzały tedy karawany wozów kupieckich W legendarnej jaskini mieszlali zbójcy którzy obserwowali ze szczytu skałki trakt i widzac wozy kupieckie siadali na kon i łupili ile sie dało.Proceder ten trwał do momentu powstania drogi wzdłuz Soły przez Porabke kupcy uznali ze jest bezpieczniejsza bo wiła sie wsród zabudowan i w mniejszym stopniu przebiegała przez las ,i byli w błedzie na stokach Bujakowskiego Gronia na wzgórzu Walisko stał zamek Wołek w którym mieszkali rycerze rabusie i kupcy znow tracili towar ale to juz całkiem inna historia . Nastepną ciekawostka sa dwa nazwiska wykute na płaskiej pionowej scianie Straznicy -Zbońkowski I Adamczyk obok kazdego widnieje data 1948 r które zostały wykute niewiadomo przez kogo i w jakim celu Z samej skałki jest bardzo ładny widok w kierunku Targanic i Andrychowa

Bez wycieczek,podróży,życie ludzkie upływa beztreściwie,nudno i szaro ,toteż one nie tylko urozmajcają,ale rzec można przedłużają nasze życie                             K.SOSNOWSKI

7

Dzięki. smile
Tu chyba więcej legedny tongue stworzonej wokół samej skały niz rzeczywistej prawdy. Ale bardzo ciekawe. Na temat zameczku zbójnickiego na stoku Bujakowskiego Gronia sporo czytałem. Tez ciekawe smile
Niemniej ten opis bardzo zacheca do zajrzenia w ten osobliwy kąt. smile

8

Chatka na Potrójnej,skąd najlepiej wyjść ,uwzględniając dojazd autobusem busem z Bielaka lub Żywca.?

9

W Żywcu łapiesz PKS do Kocierza Basie. Jedziesz do końca i z pętli w Basiach jakieś 45-50 minut tzw. szlakiem chatkowym oznaczonym żółtymi słoneczkami.

Lej, lej, lej, się chmielu, nieś muzyko po bukowym lesie
Panna Zosia ma w oczach dwa nieba, trochę lata z nowej beczki przynieeeeeeeesie
wink

Wszystkie błędy ort. są zamierzone i chronione prawem autorskim. Wykorzystywanie ich bez zgody autora jest zabronione wink

10

darkheush napisał/a:

W Żywcu łapiesz PKS do Kocierza Basie. Jedziesz do końca i z pętli w Basiach jakieś 45-50 minut tzw. szlakiem chatkowym oznaczonym żółtymi słoneczkami.

Dzięki,a busy z   Żywca to często w soboty?Czasowo jak z Kocierza do chatki?

Ostatnio edytowany przez mirek (2010-07-30 22:33:36)

11

mirek napisał/a:

Dzięki,a busy z   Żywca to często w soboty?

Tego to nie wiem dokładnie. PKS tam jeździ z pięć razy dziennie w soboty, czy są jakieś prywatne busiki nie mam zielonego pojęcia. Wieki całe nie jechałem na chatkę od strony Żywca. Tu już musiałbyś zapytać kogoś z tamtych rejonów. Proponuję Piotrka z forum beskidzkiego, w końcu mieszka w Żywcu. Kiedyś prosiłem o info na linii Żywiec-Koszarawa i dostałem dość przejrzyste i szczegółowe. Napisz mu na PW wink

Czasowo jak z Kocierza do chatki?

Już pisałem - szlakiem chatkowym 45-50 min. Dobrze oznakowany, jedno dość mocne podejście, reszta lajtowa wink

Lej, lej, lej, się chmielu, nieś muzyko po bukowym lesie
Panna Zosia ma w oczach dwa nieba, trochę lata z nowej beczki przynieeeeeeeesie
wink

Wszystkie błędy ort. są zamierzone i chronione prawem autorskim. Wykorzystywanie ich bez zgody autora jest zabronione wink

12

Witam smile
Ja w dniu wczorajszym przeszedłem trase od Przełęczy Kocierskiej aż do Ponikwi smile
Ilość osób spotkanych na szlaku 0 (zero:>)
Cały czas grzmiało i lało ,podchodząc już na Leskowiec szedłem w chmurze.
Dla "normalnego" człowieka takie warunki wydawać by się mogły straszne ale ja to zwyczajnie lubię!
Po drodze zobaczyłem śliczną Salamandrę ! smile

13

Góry trzeba lubić w każdych warunkach,  nawet jak leje wink Pytanie czy chce się moknąć wink