Szlak czarny o którym piszesz jest szlakiem wyznakowanym przez PTTK .PTTK chciało przeprowadzic ten szlak obok wspomnianej Straznicy jednak nie uzyskano zgody na taki przebieg sam szlak nie jest zbyt atrakcyjny brak widoków,ale na letni spacer bardzo przyjemna sciezka spacerowa . Szlak został wyznakowany jako łacznik do głownego szlaku Zachodniodniobeskidzkiego im KAZIMIERZA SOSNOWSKIEGO Jest tez jak wspominałes dziko wyznakowany szlak na Straznice ale z tego co wiem nie sa to znaki czarne tylko jakies zielone kropki w kazdym razie jak ja tam byłem to tak było . Straznica przy Trakcie tak nazywa sie wspomniana skałka ,miejsce bardzo ciekawe i tajemnicze.starsi ludzie nazywali to miejsce Na Zbójcza Jame jak głosi legenda była tu jaskinia . Z samej skałki widac znakomicie serpentyny drogi kocierskiej a jak wiemy był to trakt handlowy na Wegry przemierzały tedy karawany wozów kupieckich W legendarnej jaskini mieszlali zbójcy którzy obserwowali ze szczytu skałki trakt i widzac wozy kupieckie siadali na kon i łupili ile sie dało.Proceder ten trwał do momentu powstania drogi wzdłuz Soły przez Porabke kupcy uznali ze jest bezpieczniejsza bo wiła sie wsród zabudowan i w mniejszym stopniu przebiegała przez las ,i byli w błedzie na stokach Bujakowskiego Gronia na wzgórzu Walisko stał zamek Wołek w którym mieszkali rycerze rabusie i kupcy znow tracili towar ale to juz całkiem inna historia . Nastepną ciekawostka sa dwa nazwiska wykute na płaskiej pionowej scianie Straznicy -Zbońkowski I Adamczyk obok kazdego widnieje data 1948 r które zostały wykute niewiadomo przez kogo i w jakim celu Z samej skałki jest bardzo ładny widok w kierunku Targanic i Andrychowa
Bez wycieczek,podróży,życie ludzkie upływa beztreściwie,nudno i szaro ,toteż one nie tylko urozmajcają,ale rzec można przedłużają nasze życie K.SOSNOWSKI