Temat: Pilsko
Dawno już nie byłem na Pilsku, więc nadszedł czas, aby tam powrócić ![]()

Oto obszerniejsza relacja z naszej wycieczki - Pilsko
Mam jeszcze pytanie do naszej ekspertki od fauny i flory - Dlaczego ten ślimak jest niebieski? ![]()

Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Dawno już nie byłem na Pilsku, więc nadszedł czas, aby tam powrócić ![]()

Oto obszerniejsza relacja z naszej wycieczki - Pilsko
Mam jeszcze pytanie do naszej ekspertki od fauny i flory - Dlaczego ten ślimak jest niebieski? ![]()

bo to jest chyba pomrów błękitny
Tak to jest pomrów błękitny (Bielzia coerulans). Po wielkich deszczach jakie nas nawiedzają obserwuje prawdziwą inwazje tych ślimaków, zwłaszcza tych pomarańczowych ![]()
Dlaczego ten ślimak jest niebieski?
chłopaki świetnie oznaczyli ślimaka
, a ten ten piękny niebieski, a nieraz nawet intensywnie fioletowy kolor jego ciała to efekt rozszczepiania promieni świetlnych
Na Pilsku chce zagościc nowoczesność ![]()
Wejrzyjcie ino se ![]()
http://katowice.gazeta.pl/katowice/1,35 … kraju.html
Ja mam pytanie. Planuje przebyć trasę z Pilska na Hale Rysianki. Wie może ktoś ile mniej więcej zajmuje przejście całej trasy? Pozdrawiam serdecznie ![]()
Ostatnio edytowany przez marekk500 (2011-08-07 21:09:16)
Pilsko to góra, na którą warto wejść np. dla wspaniałych widoków, również Beskidu Małego. Byłem tam po raz kolejny tydzień temu. Pilsko było jednym z etapów tamtej wędrówki, która rozpoczęła i zakończyła się przy wodospadzie w Sopotni Wielskiej (Sopotnia Wielka – Przełęcz Przysłopy – Hala Miziowa – Pilsko – Hala Rysianka – Romanka – Sopotnia Wielka).
I pomyśleć tylko, że rejon Pilska był kiedyś przez wiele lat niedostępny dla turystów. Szlak graniczny z Wielkiej Raczy na Pilsko i dalej na Babią Górę otwarto dla ruchu turystycznego w kwietniu 1959 roku!
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
[ Wygenerowano w 0.039 sekund, wykonano 11 zapytań ]