Dzisiaj tylko we dwoje wraz Jolą wybrałem się na pozostałe pomiary pomnikowych jodeł które okazały się dość zaskakujące. Zrobiliśmy pętelkę najpierw żółtym szlakiem z Rzyków Praciaków na Łamaną Skałę i Chatkę pod Potrójną, a na następnie słoneczkowym do Rzyków Praciaków.
Ta sławna jodła w rejonie szczytu Łamanej Skały okazało się że ma w obwodzie tylko 328 cm

Z wymierzeniem jej nie było problemu bowiem rośnie ona na płaskim terenie, natomiast problemem był mróz podczas jej mierzenia i w ręce szybko mi mocno zaszczypało.
Potem idąc już pod Chatkę pod Potrójną i zbierając drewno na ognisko dojrzałem nieznaną jodłę o wymiarze pomnikowym która rosła poniżej Chatki, na południowo-wschodnim stoku Potrójnej. Okazało się że była ona nieco grubsza od tej z Łamanej Skały bo miała w obwodzie 334 cm

Tu też nie miałem problemu z jej wymierzeniem.
I teraz mogę ogłosić że najgrubszą jodłą w Beskidzie Małym jest ta znajdująca się w rezerwacie "Szeroka" na południowo-zachodnim stoku Góry Kocierz o obwodzie 371 cm. Oto jej jedno jeszcze zdjęcie w pełnej krasie

Jodłę tą można rozpoznać po charakterystycznym namalowanym niebieskim pasie wokół jej pnia.
Nie można też wykluczyć że gdzieś w dzikich ostępach Beskidu Małego znajduje się jeszcze grubsza jodła. Czas pokaże czy faktycznie 
Ostatnio edytowany przez Dariusz Tlałka (2016-01-17 18:12:25)