Temat: Nowe szlaki – niebieski szlak na Trzonkę
W ubiegłą sobotę przedreptałam nowy, niebieski szlak prowadzący z Porąbki w okolice Trzonki, dokładnie szlak kończy się/ zaczyna na )( Bukowskiej
W Porąbce trudno szukać jednak tzw. początku szlaku (ja go nie znalazłam) czyli charakterystycznej „kropki” – pierwsze oznakowanie pojawia się w okolicy kościoła.
Mapa z dokładnym przebiegiem tego i dwu pozostałych, nowych szlaków (żółtego i czarnego) umieszczona jest przy wejściu na wały przeciwpowodziowe
To ta sama mapa, którą podlinkował bielsko
Tuż obok, po prawej stronie rośnie wyjątkowy, pamiątkowy dąb
i kaplica św. Urbana
Spacer wałami jest bardzo przyjemny i chyba najatrakcyjniejszy dla mnie na tym szlaku
Rozległe widoki, wodne ptactwo: czaple, łabędzie, kaczki chowają się wśród roślinności bo maja tam swoje gniazda
Niebawem trzeba opuścić to sympatyczne miejsce bo szlak przez dłuuuuugi odcinek biegnie drogą będzie tego ponad 2km - dla rowerzysty chyba fajnie, dla piechura – niekoniecznie. Na pocieszenie po drodze są dwa sklepy spożywcze
Rzut oka za siebie - chyba ciekawiej tędy schodzić
Na końcu asfaltowej drogi, w pobliżu ostatnich zabudowań, jest trochę miejsca, aby zostawić samochód.
W końcu wchodzimy w las i rozpoczynają się stacje drogi krzyżowej.
Na )( Bukowskiej polanka z widoczkiem w kierunku Żaru i Kiczery, sporo też składowanego drewna - wydaje się, że z oczyszczanego szlaku żółtego od strony Złotej Górki
No i koniec i „kropka”
Subiektywnie
- w Rynku Porąbki jest sporo miejsc parkingowych dla samochodów osobowych,
- ciekawa opcja dojścia na odpust na Trzonce od strony Bukowca,
- nie znalazłam tablic informacyjnych opisujących przebieg szlaku i tzw. początkowej „kropki”, żadnych tablic informacyjnych nie ma też na )( Bukowskiej,
- długi odcinek asfaltowy polecam rowerom, ewentualnie jako zejście w odwrotnym kierunku,
- nie znalazłam oznaczeń szlaku na żadnej z dostępnych map online, ale na mapy.cz – jest
Nowy żółty i czarny też przedreptany, wpis niebawem.