1

Temat: (T00011) Targanice - Przełęcz Bukowska

Na przełomie lutego i marca tego roku spędziłem trochę czasu penetrując obszar od południowo-wschodnich stoków Złotej Górki po centrum Targanic w poszukiwaniu najbardziej atrakcyjnej trasy Targanice - Bukowski Groń. Komisja Turystyki Górskiej proponuje trasę żółtym szlakiem, ale to ta sama trasa co na Złotą Górkę. Inaczej natomiast wygląda to na schemacie tras Regulaminu GOT PTTK:

Szukałem trasy widokowej, ale zależało mi również, aby szlak przebiegał koło jakiegoś ciekawego obiektu, zabytku itp.
Efektem moich poszukiwań jest następująca trasa:

W sobotę wybrałem się ponownie w ten rejon celem zapisu śladu GPS, i zrobienia kilku fotek.
Przyznaję, jest tu trochę "asfaltowania", ale nie jest to bardzo uciążliwe. Wzdłuż Beskidzkiej mamy wybrukowany, szeroki chodnik dla pieszych, a na ulicy Wesołej ruch samochodów jest znikomy (tylko dojazd do posesji). Górny odcinek Wesołej pokrywa betonowa płyta ażurowa. Widoki z tej ulicy wspaniałe - już po kilkuset metrach wyłania się Gancarz, a później całe pasmo Bliźniaków.

Na trasie:

Kapliczka NMP Niepokalanie Poczętej z 1883 roku (przy ul. Beskidzkiej)

Kaplica Loretańska pod Złotą Górką zwana też "Kaplicą pod Dzwonem" (przy ul. Złota Górka w Brzezince Górnej)

Dosłownie kilka metrów poniżej kaplicy jest jedno z niewielu miejsc w całym masywie Bukowskiego Gronia i Złotej Górki
skąd widać Skrzyczne.

2

Odp: (T00011) Targanice - Przełęcz Bukowska

Dzięki. Muszę się tam wybrać.

3

Zachęcam. smile A jeśli planujesz zrobić dokładnie całą tą trasę tzn. tak jak pokazuje mapka, zanotuj czas przejścia, przyda mi się do ustalenia średniego czasu (dla aplikacji GOTapp).
A może lubisz fotografować? Całkiem zapomniałem, o zabytkowym krzyżu z 1860 roku, który znajduje się na posesji przy skrzyżowaniu ul. Wesołej z Beskidzką.
Oczywiście inne fotki też mile widziane, ale trzeba znać dokładne współrzędne skąd było robione zdjęcie. Jak to zrealizować? Mój aparat nie ma GPS'a, więc przed każdym wypadem sprawdzam synchronizację czasu w aparacie i w telefonie, który służy mi do zapisu śladu GPS. Każde cyfrowe zdjęcie zawiera dane o czasie, a z pliku śladu można odczytać współrzędne, dla określonego czasu. wink

4

Jutro, jak co roku w pierwszą niedzielę sierpnia, odbędzie się odpust na Trzonce.

www.mamnewsa.pl, nowiny.andrychow.eu

Jeśli ktoś wybiera się z Targanic, to świetna okazja żeby przetestować tę trasę. Jako drogę powrotną proponuję żółty szlak (przez Złotą Górkę).

Uroczystość ma miejsce pośród lasu, przy kapliczce Matki Boskiej Śnieżnej, która znajduje się na zielonym szlaku, około pół kilometra na południowy wschód od Przełęczy Bukowskiej.

https://lh3.googleusercontent.com/ryR2gAjq8xt1KJUAjc78umbjmrtBMMxfTF89vU24cSY3LIk6BA6zCaJLsqjwmKrCk1nlKB0h7wSu4kn9UHx1pmYqm5F6B-YybXvn3LdylPD_NMR_Z4E6Iri0_hWrKSl9l-9fDUCSag=w1200-h900-no

Ostatnio edytowany przez pbsk (2019-10-07 21:40:26)

5

Kiedyś nena zastanawiała się kto jest autorem obrazu z Matką Boską Śnieżną.

Na parafia-porabka.eu znalazłem takie informacje:

W pobliżu zielonego szlaku turystycznego, biegnącego z Porąbki na Przełęcz Kocierską – na Trzonce – znajduje się pięknie położona kapliczka z obrazem Matki Bożej Śnieżnej. W sierpniową uroczystość odpustową pielgrzymują tutaj niezliczone tłumy wiernych z okolicznych wiosek.

W dostępnych materiałach źródłowych nie ma jakichkolwiek informacji o genezie kapliczki. Najstarsi mieszkańcy twierdzą, że stała ona już za życia ich ojców i dziadków. Najprawdopodobniej, została wybudowana w połowie XVIII w., w dowód wdzięczności za ocalenie w czasie wojny.

Wewnątrz kaplicy umieszczono figurę przedstawiającą Upadek Pana Jezusa pod Krzyżem. Obraz przedstawiający Matkę Bożą na tle ośnieżonych gór, został namalowany przez p. Laszczaka i umieszczony tam po roku 1960.

W roku 2007, kaplica zyskała płaskorzeźbę, ofiarowaną przez Adama Siwka z Andrychowa.

Nieznane też są losy kapliczki sprzed II wojny światowej.

Jej znaczenie wzrosło podczas II wojny światowej, kiedy to partyzanciz oddziału „Garbnik”, stacjonujący w Długich Łąkach wyznaczyli tutaj punkt kontaktowy z łącznikami oddziału „Sosienki” z Oświęcimia. W miejscu tym kilkakrotne doszło do przekazania jeńców zbiegłych z obozu koncentracyjnego Auschwitz. Osoby te po okresie kwarantanny zasiliły szeregi „Garbnika”. W ten sposób pozyskano aż 205 nowych „żołnierzy leśnych”. Byli to m.in. partyzanci o pseudonimach: „Laluś”, „Łysek”, „Miś”, „Śmiech”, „Gandy”, „Kirbis”, „Stary” i „Hiromanta”.

Kontakty partyzantów z obydwu oddziałów odbywały się zawsze o określonej porze i na umówione hasło. Jednak pewnego razu, gdy – jak zwykle – łącznicy z „Garbnika” siedzieli schowani obok kapliczki oczekując na przybycie kolegów z „Sosienek” wraz z jeńcami usłyszeli na drodze wiodącej od Bukowca podejrzane odgłosy. Intuicja, a może właśnie Matka Boża, nakazała im jak najszybsze wycofanie się w głąb lasu. W chwilę później stało się jasne, że ktoś zdradził i pod kapliczkę podkradali się Niemcy. Po tym wydarzeniu zmieniono punkt kontaktowy, ale przez długie lata partyzanci wspominali cudowne ocalenie, jakiego doświadczyli na Trzonce przy kapliczce.

Tradycja corocznych odpustów zrodziła się w latach 50-tych, kiedy to proboszcz parafi i Czaniec, ks. Jan Stachańczyk odprawił tutaj pierwszą Mszę św. W 1959 roku, Kuria Metropolitalna w Krakowie przekazała Trzonkę w administrację parafi i w Porąbce.

Wiekowa kapliczka wymagała generalnego remontu dlatego przez szereg lat wykonano wiele prac m.in. wstawiono nowe drzwi i okna, wybielono ściany, położono zupełnie nowy dach, ułożono drenaże do odwodnienia, oraz wyrównano teren wokół niej i pokryto go płytami kamiennymi.

Msza Odpustowa ku czci Matki Bożej Śmieżnej odprawiana jest co rocznie w pierwszą niedziele sierpnia o godz. 1200, na którą serdecznie wszystkich zapraszamy.

Opracowano na podstawie książki
"WIEK SPEŁNIONYCH MARZEŃ
100 lat kościoła w Porąbce"
/oprac. G. Kierpiec/

6

Właśnie wymalowałem mapkę do tej trasy. Kto chętny, niech pobiera. smile

T00011 - mapka

7

Kapliczka NMP Niepokalanie Poczętej z 1883 roku (przy ul. Beskidzkiej)

https://lh3.googleusercontent.com/L5w1KD73044r1dIwxv4pe0R0b7FcCAPt9HsgSZrpqFWOUK5dPTKGPnwTMwPUEftllGQEQFGeF-Ps72HyMI6fYDJ5hDF3qyW4Q7FMgeOMLyrcEpZtjlujiEFH23c0bNwjhSp_mVFAng=w700-h710-no
https://lh3.googleusercontent.com/K8GEOmQnNNKpbT9oQh2CYnsOaBQulnWF_IsNLA19HfOQ7hE1EyVykO0paTpZH7oZbMiFknFXTcMWX7AMcRHWazEs_6Ez59RTBNHa21Ol7LpM6_Li_G7Dl1a-L86GA0uGKy_lRG5rRg=w700-h832-no

Kapliczka nazywana jest też "Figurą Młodzieńców", a to ze względu na napis fundacyjny, który głosi: "Ufundowano ku czci i chwale Panu Bogu Wszechmogącemu za staraniem Walentego Wojewodzica ze składek wszystkich bogobojnych młodzieńców wsi Targanice 1883 r."
Pod koniec XIX w. wielu młodych ludzi wyjeżdżało do Ameryki "za chlebem". Prawdopodobnie ten los stał się również udziałem Walentego i jego kolegów. Postanowili pozostawić po sobie pamiątkę i jednocześnie za pośrednictwem Matki Bożej i św. Jana Nepomucena, uważanego za patrona szczęśliwej przeprawy przez wodę, uprosić błogosławieństwo na czekające ich trudne i niepewne życie za oceanem. Wojewodzic nie wrócił do rodzinnej wsi, nieznane są też losy innych fundatorów.
Kapliczka została odnowiona w 1981 r. z inicjatywy mieszkańca Targanic, Grzegorza Magiery (roboty wykonał kamieniarz J. Walasek).
Kiedyś na dzień św. Marka (25 kwietnia) wierni szli tu z procesją, prosząc o pomyślne urodzaje.

źródło: "Kapliczki i krzyże przydrożne Andrychowszczyzny" (2016, Towarzystwo Miłośników Andrychowa; zdjęcia: Jarosław Skupień, tekst: Maria Biel-Pająkowa, układ graficzny: Jan Zieliński)

Ostatnio edytowany przez pbsk (2019-08-18 12:49:47)