26

Odp: Jaskinie i dziury

Nie tak dawno na jednej z moich wędrówek po Beskidzie Małym natrafiłem chyba na nieznaną dotąd jaskinie. Jaskinia ta znajduje się pod szczytem wyniesienia o nazwie Beskid położonego między Potrójną a Łamaną Skałą. Na stoku południowym tego szczytu znajduje się Zbójeckie Okno i Chatka pod Potrójną. Natomiast by dotrzeć do odnalezionej jaskinii trzeba udać na szczyt tego wzniesienia, a następnie ze szczytu lekko zejść stokiem północnym gdzie znajdują się niewielkie skałki. Pod jedną ze skałek właśnie znajduje się ta jaskinia. Otwór wylotowy wyglądał na dość duży i prawdopodobnie jaskinia jest możliwa do penetracji. Jaskiniolubów zachęcam do poszukiwań oraz penetracji tej jaskinii smile

27

Ciekawe odkrycie Darku, jestem ciekawy czy ktoś o niej wcześniej już coś wiedział...

28

Ciekawa sprawa ja kilkakrotnie penetrowałem ten rejon i natrafiłen na niewielkie skałki  ale  nie znalazłem zadnej  jaskini, byc może przeoczyłem. Słyszałem od miejscowych opowiesci o jaskiniach ale w innym rejonie. Najciekawsza opowiesc słyszałem o jaskini w rejonie Czarnej Góry która podobno wraz z  ziemianką była wykożystywana przez partyzantów w okresie okupacji ,opowiadał mi to mieszkaniec Targoszowa twierdził że w latach osiemdziesiątych dało się jeszcze do niej wejśc , a pózniej się wszystko zawaliło. Penetrowałem te okolice znalazłem tam sporo ciekawych skałek a po jaskini ani sladu

Bez wycieczek,podróży,życie ludzkie upływa beztreściwie,nudno i szaro ,toteż one nie tylko urozmajcają,ale rzec można przedłużają nasze życie                             K.SOSNOWSKI

29

Dariusz Tlałka napisał/a:

(...) Jaskiniolubów zachęcam do poszukiwań oraz penetracji tej jaskinii smile

Niestety mimo, że byłam dzisiaj w tej okolicy opady deszczu nie pozwoliły szukać jaskini. sad

Ale wrócę tam wink big_smile

Wokół góry, góry i góry...i całe moje życie w górach.
Ileż piękniej drozdy leśne śpiewają,niż śpiewak płatny na chórach.
Wokół lasy, lasy i wiatr...i całe życie w wiatru świstach,
Wszyscy, których kocham, wita was modrzewia ikona złocista. (J.Harasymowicz)
smile

30

Myślę, że Darek wszystkich teraz troszkę nakręcił wink

31

dobre to miejsce będzie do penetracji w zimie, w końcu przy tej aurze najlepiej znaleźć jest wejścia

----------------------------------------
W góry! w góry, miły bracie! Tam swoboda czeka na cię. Na szałase do pasterzy, Gdzie ze źródła woda bieży;
Gdzie się serce z sercem mierzy I w swobodę człowiek wierzy! Tutaj silniej świat oddycha, Tu się szczerzej człek uśmiecha,
Gdy się wiosną śmieją góry

32

Jak dobrze poczekamy, to przy tych warunkach pogodowych, za 2 tygodnie spadnie śnieg i będzie można ruszyć na poszukiwania smile

33

heheh nie wróż mi Bo ja potrzebuje pogodę na Jaworcnię a za miesiąc o mnie za mnie może ciupać już śniegiem

W góry! w góry, miły bracie! Tam swoboda czeka na cię. Na szałase do pasterzy, Gdzie ze źródła woda bieży;
Gdzie się serce z sercem mierzy I w swobodę człowiek wierzy! Tutaj silniej świat oddycha, Tu się szczerzej człek uśmiecha,

34

Według mnie jaskinia nie jest aż tak trudna do znalezienia, by do tego trzeba by było zimy. Wystarczy tylko sprawdzać kolejno skałki na stoku północnym, a nie jest ich tak dużo, aż pod jedną z nich jaskinia się trafi smile

35

Znalazłem też pełny wykaz jaskiń Beskidu Małego na stan 20 stycznia 2010 r z liczbą 53 obiektów. Znajduje się on na stronie: http://www.ssb.strefa.pl/jpkf/bm.htm
Jestem ciekaw czy znaleziona przezemnie jaskinia znajduje się w tym wykazie, jeśli nie to mam pierwsze odkrycie niebotaniczne smile

36

Niedaleko szczytu Małego Gibasowego Wierchu znajduje się ciekawa jaskinia którą penetruje się techniką wojskową czyli czołgającą się big_smile Do jaskinii można dotrzeć idąc z samego szczytu Małego Gibasowego Wierchu w dół stokiem południowym ku skałom układającym się na kształt podłużnego skalnego muru, gdzie pod jedną ze skał znajduje się ta jaskinia. Jaskinia położona niedaleko Gibasów smile

37

oj Darek Darek ty nie masz chyba co ze sobą zrobić smile Widzę, że znowu będę cię musiał zabrać ze sobą

38

Baco ja tylko powoli ujawniam sekrety mojego sezonowego chaszczingu i to co udało mi się ciekawego napotkać. Obecnie mam dosyć dużo wolnego czasu, gdyż moje publikacje oraz pracę nad książką mam już za sobą i z chęcią wybiorę się z tobą na tą "wojskową dziurę" smile

39

no to super Zgadamy sie na priv