Temat: Paprotniki
Udało mi się znaleźć fotki paproci , która rośnie mi w ogrodzie . Czy umiałbyś mi powiedzieć na ich podstawie jaka to nerecznica ? To jest pytanie do Darka Tlałki
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Udało mi się znaleźć fotki paproci , która rośnie mi w ogrodzie . Czy umiałbyś mi powiedzieć na ich podstawie jaka to nerecznica ? To jest pytanie do Darka Tlałki
Jest to nerecznica samcza (Dryopteris filix-mas) nasza najpospolitsza nerecznica.
dzięki, tak właśnie myślałam
Z Beskidu Małego podawane są paprotniki których pędy przypominają gałązki cyprysa. Mowa o widliczach. Podaje się następujące gatunki: widlicza alpejskiego z Leskowca, widlicza spłaszczonego i widlicza Zeillera z Ponikwi. Są to piękne widłaki, ale i trudne do znalezienia. Mimo poszukiwań nie udało mi się żadnego z nich znaleźć w Beskidzie Małym. Ich wygląd znajduje się na stronie www.atlas-roslin.pl/lycopodiales/gatunki.htm Jeśli je kiedy znajde to wrzuce je do galerii.
Poprawka prawidłowa strona interntowa to www.atlas-roslin.pl/gatunki/Lycopodiales.htm
Myślę, że wszyscy forumowicze mogą pomóc w poszukiwaniach. Wiedzy takiej nie mamy, ale zawsze jakiś aparat jest pod ręką
nie słyszałam o widłaku alpejskim na Leskowcu , za to jest podobno na jego stokach dosyć bogate stanowisko wrońca widlastego i widłaka goździstego, równie pięknych sądzę no i jak pozostałe chronionych
Wroniec widlasty i widłak goździsty i jeszcze widłak jałowcowaty są też równie piękne. Ale i piękne ilości mi się tutaj odnalazły. Wroniec widlasty - 57 stan., widłak jałowcowaty - 44 stan., widłak goździsty - 74 stan. No pięknie.
no jak widać sporo
Podeszłem do tego nieco specyficznym poczuciem humoru. A tak na poważnie te liczby odnalezionych stanowisk widłaków świadczą że Beskid Mały to cenny teren przyrodniczy. Mam nadzieje że nikt się tym nie obraził.
uważam , że pod względem florystycznym co najmniej bardzo ciekawym i różnorodnym , dlatego jak najszybciej myślę powinno się na tych terenach utworzyć planowane rezerwaty w obrębie Parku Krajobrazowego Beskidu Małego , żeby ratować co jeszcze jest , niestety nie wszyscy są świadomi tego co my mamy w tym BM i wiele roślinek już ginie ze swoich stałych stanowisk bo niektórych one w ogóle nie interesują Pewnie zbyt mało się o nich mówi i zbyt mało wskazuje na problem .
Przed moimi badaniami Beskid Mały był opisywany jako obszar o dość znacznym przekształceniu środowiska przyrodniczego w którym niewiele zostało rzadkich i chronionych roślin. Po moich badaniach okazało się że w rzeczywistości jest tutaj prawdziwe nagromadzenie tych gatunków, które nawet zdziwiło profesionalnych botaników. Beskid Mały powinien być znacznie lepiej objęty ochroną. Są tu tylko trzy rezerwaty przyrody, a powinno być zdecydowanie więcej. Sam natrafiłem na takie miejsca które nawet przewyższają walorami istniejące rezerwaty w Beskidzie Małym. Jednak sytuacja w ochronie środowiska nie wygląda zbyt ciekawie. Od dawna nie utworzono w Polsce żadnego parku narodowego a rezerwaty tworzy się pojedynczo co kilka lat. Spójrzmy w prawdzie oczy, sytuacja gospodarcza w Polsce ma się coraz gorzej i z tego nie możemy być dumni, a tylko z naszej niezwykłej przyrody i krajobrazów. Nie pozwólmy byśmy i to utracili.
W rejonie Leskowca, Gronia Jana Pawła II i Łamanej Skały są w planie kolejne rezerwaty „Rzyki Jagódki”, „Pod Klimaską”, „Na Czarnym Groniu”, „Beskid”, Pod Przykopem” i „Pod Łamaną Skałą”. Hmm... ale mając w perspektywie budowę centrum narciarsko - turystycznego na Leskowcu, znając życie, pewnie wygra to drugie w sumie już widać , że zmierza to raczej w tą gorszą stronę ...
Dariuszu ciekawe rzeczy piszesz. No cóż na pewno masz rację co do istoty sprawy, ale wydaje mi się, że przyczyna jest dość prozaiczna i zawiera się w trywialnym powiedzeniu "Jeśli nie wiadomo o co chodzi, to zapewne chodzi o..." . W Polsce przyroda przegrywa z komercją, a świadomość władz i dużej części społeczeństwa w zakresie przyrody jest gorzej niż mizerna (pamiętasz chyba słynny spór o obwodnicę Augustowa oraz rolę w tej sprawie i natury 2000 pana ministra środowiska Jana Szyszko).
Ostatnio edytowany przez piotr (2010-02-09 08:24:58)
Niestety prawda jest po stronie Piotra, ze świadomością ludzką tak już jest, a każdy patrzy tylko własnego dobra. To co ogółu wydaje się dla nich niczyje. A ludzie chcą rozwoju, tylko czemu kosztem przyrody?
Obecnie to Polska goni za pieniądzem, którego zaczyna coraz bardziej brakować i nie patrzy się czy to kosztem przyrody. Naszczęście ludzi związanych z przyrodą profesionalne czy też amatorsko wcale w Polsce nie jest mało, którzy działają w jej ochronie. Znam ich sporą rzesze. Niedawno powstała "Czerwona księga karpat polskich" w której brałem też udział, zachęcam do lektury. Księga ta ukazuje stan obecny poniesionych strat jak i istniejących elementów zagrożonej flory w naszych Karpatach. Ma też ona istotny wpływ w ochronie tych gór. Niestety z Beskidu Małego jest podanych niewiele taksonów, z których pojedyncze pozostały. Przykładami są tutaj: widlicz Zeillera, kręczynka jesienna, grzybieńczyk wodny, rdestnica alpejska czy zaraza drobnokwiatowa.
Wróćmy jednak do tematu. Na podgórskich źródliskach i w zaroślach łęgowych Beskidu Małego możemy spotkać miniaturkę kalamitu z okresu karbońskiego. Jest nim skrzyp olbrzymi. Jak sama nazwa mówi skrzyp ten w dobrych warunkach siedliskowych osiąga wzrost dorosłego człowieka. Więc będąc wśród łanów skrzypa olbrzymiego możemy poczuć się jak okresu z przed panowania dinozaurów, kiedy to te rośliny dominowały na Ziemi. Skrzypa tego spotkałem m. in. w Mucharzu, Kukowie czy Brzezince Dolnej.
ze skrzypem olbrzymim w BM się nie spotkałam jeszcze . Najczęściej z polnym i widziałam też łodyżkę bagiennego ( dziecko przyniosło do szkoły ) zerwało niepotrzebnie , ale coż to tylko dziecko, trudno go winić , jest przecież ciekawe świata . Nie jest to gatunek chroniony , ale zawsze szkoda , jeśli jest czegoś szczególnie mało, a bagienny wygląda dosyć okazale
Ostatnio edytowany przez nena (2010-02-11 18:37:19)
Za symbol Beskidu Małego powinno się uznać nerecznice pośrednią, gdyż takiej ostoi jak w Beskidzie Małym nie ma nigdzie indziej w Europie Środkowej. Moja niezwykła wiedza na temat krajowych paprotników polwala przybliżyć charakterystykę tej paproci.
Nerecznica pośrednia (Dryopteris remota) jest przedstawicielem rodziny nerecznicowatych (Dryopteridaceae). Rodzaj nerecznica według najnowszych badań reprezentowany jest we florze Polski przez 9 gatunków, z których 6 występuje w Beskidzie Mały. Paproć ta jest uważana za utrwalony mieszaniec nerecznic mocnej agg. i nerecznicy górskiej. Ma ona liście ciemnosinozielone, podwójnie, niżej potrójnie pierzaste, o blaszce nieznacznie zwężającej się ku dołowi. Odcinki 1 rżędu mają ciemną obwódkę u nasady. Odcinki 2 rzędu są zaokrąglone, z ząbkami z krótkim kończykiem. Ogonek liściowy pokryty jest dwubarwnymi łuskami, od spodu z ciemną smugą sięgającą w głąb blaszki. Nerecznica pośrednia występuje w Polsce na obszarach podgórskich, w lasach mieszanych z udziałem buka, jodły i świerka. Dotychczas została w Polsce podana z 25 stanowisk, z których 6 to historyczne: okolice Przemyśla (1 stanowisko historyczne), okolice Krakowa (1 stanowisko historyczne), Góry Kamienne (4 stanowiska historyczne), Wyżyna Olkuska (1 stanowisko współczesne), Góry Kaczawskie (2 stanowiska współczesne), Beskid Śląski (1 stanowisko współczesne), Beskid Żywiecki (1 stanowisko współczesne) i Beskid Mały (14 stanowisk współczesnych - czyli ponad połowa dotychczas stwiedzonych stanowisk w Polsce ) Oto wykaz stanowisk nerecznicy pośredniej z Beskidu Małego potwiedzonych w latach 2008-2009:
1. Kiczera, ATPOL DF9434
2. Dolina Wielkiej Puszczy, ATPOL DF9530
3. Przełęcz Kocierska, Dolina Wielkiej Puszczy, ATPOL DF9531
4. Dolina Targaniczanki, Kiczora, ATPOL DF9532
5. Beskid koło Przełęczy Kocierskiej, ATPOL DF9541
6. Potrójna (Czarny Groń), ATPOL DF9542
7. Łamana Skała, ATPOL DF9544
8. Magurka Ponikiewska, ATPOL DF9622
9. Leskowiec, ATPOL DF9630
10. Leskowiec, ATPOL DF9631
11. Potrójna między Łamaną Skałą a Leskowcem, ATPOL DF9640
12. Nad Płonem, ATPOL DG0501
13. Mały Gibasów Wierch, ATPOL DG0503
14. Łamana Skała, ATPOL DG0504
Dane te mam publikowane, więc dlatego je ujawniam.
Fotografie nerecznicy pośredniej z Beskidu Małego mam na stronie: www.atlas-roslin.pl/gatunki/Dryopteris_remota.htm
Fajnie ,ze umieściłeś ten spis Darku.
To rzeczywiście niesamowite , że tak dużo stanowisk nerecznicy pośredniej właśnie występuje w BM. Widać klimat i warunki glebowe najbardziej jej właśnie tutaj sprzyjają.
Powiem szczerze, żebym mogła rozróżniać gatunki i odpowiednio czytać szczegółowe opisy paprotników musiałabym znać najpierw dokładną budowę morfologiczną liści paproci tj. wiedzieć np. co to odcinek 1 , 2 rzędu, łuska u nasady ogonka i gdzie to się znajduje, gdzie mam tego szukać . Może coś podpowiesz Darku, odeślesz do jakiejś książki, albo pokażesz na zdjęciu.
Wyjaśnie co to odcinki 1, 2 rzędu, łuski na ogonku liściowym. Nie trudno zauważyć że różne paprocie mają różnie podzielone liście, tak na przykład paprotka zwyczajna ma liście podzielone tylko raz, na podłużne listki które są odcinkami 1 rzędu, a paproć wtedy jest pojedynczo pierzasta. U nerecznicy samczej te listki które u paprotki zwyczajnej są odcinkami 1 rzędu dzielą się na kolejne listki, są to odcinki 2 rzędu, a paproć wtedy jest podwójnie pierzasta. U orlicy pospolitej listki będące u nerecznicy samczej odcinkami 2 rzędu dzielą się na kolejne listki, które już są odcinkami 3 rzędu, a paproć jest wtedy potrójnie pierzasta itd. Blaszka liściowa to spłaszczona część liścia, a ogonek liściowy to wąska podłużna część liścia wyrastająca od ziemi do spłaszczonej części liścia. I na tym ogonku znajdują łuski które najliczniej umieszczone są u samego dołu. Najlepiej bym to wytłumaczył w terenie, na żywych osobnikach.
Bardzo dobrze wytłumaczyłeś Darku i wiem o co chodzi , przynajmniej tak mi się wydaje Wiem , że najlepiej pokazać na osobniku . Mam jednak pytanie odnośnie tej orlicy . Dlaczego raz podaje się, że ma podwójnie a innym razem, że potrójniepierzaste liście ? Obejrzałam kilka zbliżeń liści i nie mogę się dopatrzyć tych 3 rzędu. Czy to zależy od gatunku tej orlicy ? Przyznam, że muszę osobiście się liściom orlicy pospolitej dokładnie przyjrzeć, rośnie jej przecież w BM tak dużo.
Tak to prawda orlicy pospolitej w Beskidzie Małym jest sporo. W spisie mam jej równe 100 stanowisk. Orlica pospolita najczęściej jest potrójnie pierzasta, rzadko zdarza podwójnie pierzasta. Odcinki 2 rzędu tej paproci są podłużne i wystarczy się przypatrzeć, a dzielą się one na odcinki 3 rzędu. Choć z daleka nie jest to takie widoczne.
no właśnie na zdjeciach ich w ogóle nie widać , dlatego nic tylko trzeba się dokładnie listkom przyjrzeć w realu
Pozwole sobie przedstawić wykaz gatunków paprotników i ich stanowisk stwierdzony przezemnie w Beskidzie Małym. Stworzony został on w oparciu o system kartogramu ATPOL w kwadratach 2 na 2 km. W mojej bazie znajdują się 2072 stanowiska. Jest to stan na 01.12.2011.
Wroniec widlasty (Huperzia selago) - 68 stan.
Widłak jałowcowaty (Lycopodium annotinum) - 52 stan.
Widłak goździsty (Lycopodium clavatum) - 82 stan.
Widlicz spłaszczony (Diphasiastrum complanatum) - 0 stan.
Widlicz Zeillera (Diphasiastrum zeilleri) - 0 stan.
Widlicz alpejski (Diphasiastrum alpinum) - 0 stan.
Skrzyp polny (Equisetum arvense) - 118 stan.
Skrzyp olbrzymi (Equisetum telmateia) - 7 stan.
Skrzyp leśny (Equisetum sylvaticum) - 96 stan.
Skrzyp łąkowy (Equisetum pratense) - 1 stan.
Skrzyp błotny (Equisetum palustre) - 63 stan.
Skrzyp pośredni (Equisetum litorale) - 19 stan.
Skrzyp bagienny (Equisetum fluviatile) - 64 stan.
Skrzyp zimowy (Equisetum hyemale) - 0 stan.
Skrzyp pstry (Equisetum variegatum) - 1 stan.
Nasięźrzał pospolity (Ophioglossum vulgatum) - 4 stan.
Podejźrzon księżycowy (Botrychium lunaria) - 0 stan.
Podejźrzon marunowy (Botrychium matricariifolium) - 1 stan.
Orlica pospolita (Pteridium aquilinum) - 102 stan.
Zachyłka oszczepowata (Phegopteris connectilis) - 111 stan.
Zaproć górska (Oreopteris limbosperma) - 111 stan.
Zachylnik błotny (Thelypteris palustris) - 1 stan.
Języcznik zwyczajny (Phyllitis scolopendrium) - 1 stan.
Zanokcica skalna (Asplenium trichomanes) - 37 stan.
Zanokcica zielona (Asplenium viride) - 3 stan.
Zanokcica północna (Asplenium septentrionale) - 1 stan.
Zanokcica murowa (Asplenium ruta-muraria) - 4 stan.
Pióropusznik strusi (Matteucia struthiopteris) - 3 stan.
Wietlica samicza (Athyrium filix-femina) - 118 stan.
Wietlica alpejska (Athyrium distentifolium) - 13 stan.
Paprotnica krucha (Cystopteris fragilis) - 29 stan.
Cienistka trójkątna (Gymnocarpium dryopteris) - 102 stan.
Cienistka Roberta (Gymnocarpium robertianum) - 2 stan.
Paprotnik kolczysty (Polystichum aculeatum) - 79 stan.
Paprotnik Brauna (Polystichum braunii) - 41 stan.
Nerecznica samcza (Dryopteris filix-mas) - 118 stan.
Nerecznica Borrera (Dryopteris borreri) - 115 stan.
Nerecznica walijska (Dryopteris cambrensis) - 9 stan.
Nerecznica krótkoostna (Dryopteris carthusiana) - 118 stan.
Nerecznica pośrednia (Dryopteris remota) - 17 stan.
Nerecznica górska (Dryopteris expansa) - 76 stan.
Nerecznica szerokolistna (Dryopteris dilatata) - 118 stan.
Podrzeń żebrowiec (Blechnum spicant) - 106 stan.
Paprotka zwyczajna (Polypodium vulgare) - 61 stan.
Ostatnio edytowany przez Dariusz Tlałka (2011-12-01 09:43:48)
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
[ Wygenerowano w 0.030 sekund, wykonano 12 zapytań ]