Temat: Sylwestrowe pożegnanie 2011 roku !

Tak jak pisałem w dniu wczorajszym odbyłem wędrówkę z Kocierskiej zielonym do Wielkiej Puszczy.W pewnym momencie zboczyłem z drogi asfaltowej i udałem się przez Janoska na Kiczerę.Szlaku z tej strony nie ma a szkoda gdyż tereny są super!Pod Kiczerą jest usytuowana spora polanka co można zaobserwować na zdjęciach wink
Po drodze znalazłem pewną jaskinie z okapem.Jest ona koło Janoski.Nie mam pojęcia czy jest znana ?Może ktoś ma taką wiedzę ? Człowiek raczej się nie zmieści ja włożyłem w głąb rękę i zrobiłem kilka zdjęć wewnątrz co też widać na zdjęciach.
Wszędzie było z 10 cm świeżego śniegu.Na Kiczerze spotkałem jakieś dwie pary poza tym nikogo aż do Kocierza.Żadnych śladów ,tylko cisza i spokój wink

Zapraszam do galerii !

"Nie uda się odnieść w życiu sukces, jeśli człowiek nie zaangażuje się w to całym sercem.To samo dotyczy sztuki przetrwania- ci którym udaje się wyjść z opresji, zawsze dają z siebie wszystko.Zarówno w życiu jak i w survivalu, jeżeli się łamiesz przegrywasz."Bear Grylls

Zapraszam do galerii : http://picasaweb.google.com/109029069602413014760

2

Odp: Sylwestrowe pożegnanie 2011 roku !

teksanski  - gratulacje za udaną wycieczkę i dzięki za szybką  relację smile

http://szlakiibezdroza.blogspot.com/  - wszystko na czasie .

3

Ten szlak co znalazłeś to stary szlak zielony, który kiedyś przebiegał właśnie doliną Wielkiej Puszczy. W 1925 r wyznaczył początkowo tą drogę Midowicz i wtedy był to kolor czerwony. W 1932 szlak czerwony zamieniono na zielony (czerwony puszczono wtedy przez Kiczerę i Kocierz (Szeroka, Wielka Góra). Po utwardzeniu drogi na asfaltową w 1978 Siemionow i Firek z PTTK Wadowice przenieśli go na pasmo Bukowskiego Gronia i Trzonki. Także trafiłeś na stary szlak zielony z końca lat siedemdziesiątych wink

----------------------------------------
Największą ozdobą naszego Beskidu [...] są jego urocze doliny. Wprawdzie dawno już straciły one charakter pierwotności i dzikości, [...] ale mimo wszystko nie są pozbawione swoistego wdzięku, chociaż wszędzie już widoczne są ślady rąk ludzkich.
- Jan Galicz

4

teksanski  smile

Bardzo fajna sylwestrowa pętelka  smile - jesteś wstanie dokładniej określić, gdzie była ta jaskinka?  hmm może Baca lub Darek T coś by nam bliżej o niej powiedzieli  hmm

Fotki w wersji sepii bardzo ładnie podkreśliły zimę mokrą, śnieżną, bez słoneczka - ale mającą swój urok  smile

Wokół góry, góry i góry...i całe moje życie w górach, ileż piękniej drozdy leśne śpiewają,niż śpiewak płatny na chórach. Wokół lasy, lasy i wiatr...i całe życie w wiatru świstach. Wszyscy, których kocham, wita was modrzewia ikona złocista. (J.Harasymowicz) smile