Temat: KGP

Korona Gór Polskich...no włąśnie jestem ciekaw kto może się pochwalić zdobyciem ich wszystkich ?:)

Lista wygląda tak:

1    Rysy    Tatry    2499 (wierzchołek graniczny)
2    Babia Góra    Beskid Żywiecki    1725
3    Śnieżka    Karkonosze    1602
4    Śnieżnik    Masyw Śnieżnika    1425
5    Tarnica    Bieszczady    1346
6    Turbacz    Gorce    1310
7    Radziejowa    Beskid Sądecki    1262
8    Skrzyczne    Beskid Śląski    1257
9    Mogielica    Beskid Wyspowy    1171
10    Wysoka Kopa    Góry Izerskie    1126
11    Rudawiec    Góry Bialskie    1112
12    Orlica    Góry Orlickie    1084
13    Wysoka (Wysokie Skałki)    Pieniny    1050
14    Wielka Sowa    Góry Sowie    1015
15    Lackowa    Beskid Niski    997
16    Kowadło    Góry Złote    989
17    Jagodna    Góry Bystrzyckie    977
18    Skalnik    Rudawy Janowickie    945
19    Waligóra    Góry Kamienne    936
20    Czupel    Beskid Mały    933
21    Szczeliniec Wielki    Góry Stołowe    919
22    Lubomir[4]    Beskid Makowski    904
23    Biskupia Kopa    Góry Opawskie    889
24    Chełmiec    Góry Wałbrzyskie    851
25    Kłodzka Góra    Góry Bardzkie    765
26    Skopiec    Góry Kaczawskie    724
27    Ślęża    Masyw Ślęży    718
28    Łysica    Góry Świętokrzyskie    612

Myślę że jest spora szansa że uda mi się je wszystkie zdobyć w 2012r, wink

"Nie uda się odnieść w życiu sukces, jeśli człowiek nie zaangażuje się w to całym sercem.To samo dotyczy sztuki przetrwania- ci którym udaje się wyjść z opresji, zawsze dają z siebie wszystko.Zarówno w życiu jak i w survivalu, jeżeli się łamiesz przegrywasz."Bear Grylls

Zapraszam do galerii : http://picasaweb.google.com/109029069602413014760

2

Odp: KGP

Na mnie cały czas czeka smile

3

Ja do końca mam dalej, niż bliżej, ale... myślę o tym  smile

-----------------------------------------------------
http://picasaweb.google.pl/marekk500
http://picasaweb.google.pl/marekk500cd

4

ponad połowę to mam ale może jak mój mały podrośnie to się z nim obgoni resztę. Można powiedzieć , że jest Korona Karpat Polskich

Ostatnio edytowany przez baca (2012-01-14 18:55:23)

----------------------------------------
Największą ozdobą naszego Beskidu [...] są jego urocze doliny. Wprawdzie dawno już straciły one charakter pierwotności i dzikości, [...] ale mimo wszystko nie są pozbawione swoistego wdzięku, chociaż wszędzie już widoczne są ślady rąk ludzkich.
- Jan Galicz

5

jesooo i pomyśleć, że ja mam tylko Królową na liście  big_smile . ehm ... , brakuje mi tu emotikonki <załamka> Adminie big_smile

"Tak jak zawsze, kiedy zdarza mi się widzieć coś niebywałego, żałowałem, że nie ma ze mną miłych sercu ludzi, żeby mogli oni też swoje zatroskane oczy widokiem czystym uradować i przemyć, zasługują przecież na to nie mniej niż ja, albo bardziej"  /E. Stachura/

6

znam ekipę, która w ciągu 2 bodajże miesięcy (a raczej w 8 weekendów) 'obskoczyła' wszystkie szczyty...
z tym, że ich wyprawy były zaplanowane z góry, nie zwracali uwagi na warunki atmosferyczne, nie delektowali się zdobyciem szczytu ale...pędzili dalej..
więc dla mnie był to wyczyn iście nie do pozazdroszczenia...nie było w nim radości a tylko czysta rywalizacja (kto szybciej KGP zaliczy)...

a swoją drogą, może kiedyś uda się większą ekipą z FBM skoczyc tu i tam i na jakiś szczyt z KGP się wdrapac big_smile

"Góry upajają. Człowiek uzależniony od nich jest nie do wyleczenia. Można pokonać alkoholizm, narkomanię, słabość do leków. Fascynacji górami nie można" Edmund Hillary

7

Nena, no nie mów, że na Czuplu nie byłaś... wink

8

Brombella napisał/a:

a swoją drogą, może kiedyś uda się większą ekipą z FBM skoczyc tu i tam i na jakiś szczyt z KGP się wdrapac big_smile

A może pomyśleć żeby tak forumowo, ekipowo, relaksacyjnie, weekendowo big_smile zaliczać sobie po kolei KGP. big_smile Nie musi to być przecież zadanie do zrealizowania w ciągu jednego roku wink. Zacząć sobie na przykład od najniższego ... ?

marekk500 napisał/a:

no nie byłam … ,wstyd, wiem … sad Powinnam za coś takiego zostać wyrzucona z hukiem z tego grona big_smile. Miałam być w zeszłym roku, ale nie wyszło hmm, więc w tym roku obowiązkowo z zatknięciem flagi big_smile wink

"Tak jak zawsze, kiedy zdarza mi się widzieć coś niebywałego, żałowałem, że nie ma ze mną miłych sercu ludzi, żeby mogli oni też swoje zatroskane oczy widokiem czystym uradować i przemyć, zasługują przecież na to nie mniej niż ja, albo bardziej"  /E. Stachura/

No ja mam zaliczone - 2 Babia Góra, 6 Turbacz,  8 Skrzyczne, 13 Wysoka (Wysokie Skałki) i 20 Czupel smile

10

Mnie się, zupełnie mimowolnie, uzbierała 10, może 11, bo nie mam pewności co do Łysicy, na którą mogłem być wtachany lub wywleczony w dzieciństwie, ale szczerze mówiąc nigdy nie chodziłem po górach po to, żeby zaliczyć wszystkie wspomniane szczyty.

Ostatnio edytowany przez piotr (2012-01-15 21:38:14)

"Because it's there" (G. Mallory)
Moje galerie: https://get.google.com/albumarchive/105 … source=pwa

11

Ja zaliczyłem jedenaście szczytów z KGP, z wszystkich przeprowadziłem łączność. Najmilej wspominam Lackową, bardzo dzikie odludne tereny i źle oznakowane, prawdziwe dzikie góry.

Zapraszam serdecznie na:
http://www.sp9kup.andrychow.eu

12

Tak przeliczyłem, i mam 6 zdobytych, choć jeśliby liczyć wiek przedszkolny, to mogłem jeszcze na jednym być  wink

13

nena napisał/a:
Brombella napisał/a:

A może pomyśleć żeby tak forumowo, ekipowo, relaksacyjnie, weekendowo big_smile zaliczać sobie po kolei KGP. big_smile Nie musi to być przecież zadanie do zrealizowania w ciągu jednego roku wink. Zacząć sobie na przykład od najniższego ... ?

marekk500 napisał/a:

no nie byłam … ,wstyd, wiem … sad Powinnam za coś takiego zostać wyrzucona z hukiem z tego grona big_smile. Miałam być w zeszłym roku, ale nie wyszło hmm, więc w tym roku obowiązkowo z zatknięciem flagi big_smile wink

Nie maż się wink Ja nigdy w Zasolskim nie byłem ! to jest dopiero paradox ! big_smile

"Nie uda się odnieść w życiu sukces, jeśli człowiek nie zaangażuje się w to całym sercem.To samo dotyczy sztuki przetrwania- ci którym udaje się wyjść z opresji, zawsze dają z siebie wszystko.Zarówno w życiu jak i w survivalu, jeżeli się łamiesz przegrywasz."Bear Grylls

14

piotr napisał/a:

(...)ale szczerze mówiąc nigdy nie chodziłem po górach po to, żeby zaliczyć wszystkie wspomniane szczyty.

Mam podobne odczucia co Piotr i Brombella. Co więcej. Postawienie sprawy na zasadzie "kompletujemy KGP" wprowadza pewien czynnik rywalizacji, a IMO nie o to chodzi w moim chodzeniu po górach. Samo "odhaczanie" szczytów średnio mnie interesuje (gdzieś czytałem, że rekord na KGP to 7 dni, 7 godzin i 7 minut). Jaki to ma sens???
P.S. mam 7 zaliczonych, choć biorąc pod uwagę podział Kondrackiego powinienem mieć osiem, skoro mają to być najwyższe szczyty wszystkich pasm górskich w Polsce.

"Picie wódki, to jest wprowadzanie elementu baśniowego do rzeczywistości."
Jan Himilsbach

15

Wszystko się rozchodzi o to czy ta "rywalizacja" o której piszecie jest zdrowa czy cos jej dolega. Może być środkiem mobilizującym. To jak ktoś postrzega góry to jest dość indywidualna sprawa. Jednak każdy z nas nie zdając sobie sprawy "odhacza" szczyty, na których był. Bo po prostu tam był. Teraz też, odhaczyliście szczyty z korony na, których już byliście smile

16

Takem sobie ostatnio dumała nad tą Koroną Gór Polskich  hmm  i wydumałam, że będzie to dobry pretekst do tego, aby odwiedzić miejsca, w które mnie jakoś nie ciągnie....do których pewnie bym nigdy nie zawitała... a które z pewnością mają swoje walory, a jeżeli dla mnie ich nie będą miały  wink to będę mogła to osobiście stwierdzić  wink

Wokół góry, góry i góry...i całe moje życie w górach, ileż piękniej drozdy leśne śpiewają,niż śpiewak płatny na chórach. Wokół lasy, lasy i wiatr...i całe życie w wiatru świstach. Wszyscy, których kocham, wita was modrzewia ikona złocista. (J.Harasymowicz) smile

17

ja w letni sezon mam zamiar na Dolnym Ślasku pogonić po szczytach po pracy wink

----------------------------------------
Największą ozdobą naszego Beskidu [...] są jego urocze doliny. Wprawdzie dawno już straciły one charakter pierwotności i dzikości, [...] ale mimo wszystko nie są pozbawione swoistego wdzięku, chociaż wszędzie już widoczne są ślady rąk ludzkich.
- Jan Galicz

18

Ja w tym roku też mam zamiar zdobyć kilka ciekawych szczytów należących do KGP więc jakby ktoś był chętny to zapraszam oczywiście odpowiednio wcześniej dam znać gdzie w dany weekend jadę smile

19

ja nigdy nie chodziłem po górach aby zdobywać odznaki. Mam swoje klimaty dotyczące Karpat więc z natury KGP to nie dla mnie. Czas przeznaczony np. na piękne zapewne Sudety przeznaczam na Karpaty (ot takie "ała" moje wink )
Tym niemniej motywujące często są takie inicjatywy, mam swoją koronę górską jaką realizuję ale bez wspomnianych "oficjalnych" zabiegań. Lubię robić coś co jest największe w paśmie ale zdaję sobie sprawę  z innych możliwości, często ciekawszych, a czas, finanse to kwestia wyboru w danym dniu, weekendzie.

KGP mnie także trochę słabi ze względu na nieaktualny, polski podział Kondrackiego w jakim jest wiele błędów.

Ostatnio edytowany przez wawri (2012-03-12 20:39:11)

20

1    Rysy    Tatry    2499 (wierzchołek graniczny)
2    Babia Góra    Beskid Żywiecki    1725
3    Śnieżka    Karkonosze    1602
4    Śnieżnik    Masyw Śnieżnika    1425
5    Tarnica    Bieszczady    1346
6    Turbacz    Gorce    1310
7    Radziejowa    Beskid Sądecki    1262
8    Skrzyczne    Beskid Śląski    1257
9    Mogielica    Beskid Wyspowy    1171
10    Wysoka Kopa    Góry Izerskie    1126
11    Rudawiec    Góry Bialskie    1112
12    Orlica    Góry Orlickie    1084
13    Wysoka (Wysokie Skałki)    Pieniny    1050
14    Wielka Sowa    Góry Sowie    1015
15    Lackowa    Beskid Niski    997
16    Kowadło    Góry Złote    989
17    Jagodna    Góry Bystrzyckie    977
18    Skalnik    Rudawy Janowickie    945
19    Waligóra    Góry Kamienne    936
20    Czupel    Beskid Mały    933
21    Szczeliniec Wielki    Góry Stołowe    919
22    Lubomir[4]    Beskid Makowski    904
23    Biskupia Kopa    Góry Opawskie    889
24    Chełmiec    Góry Wałbrzyskie    851
25    Kłodzka Góra    Góry Bardzkie    765
26    Skopiec    Góry Kaczawskie    724
27    Ślęża    Masyw Ślęży    718
28    Łysica    Góry Świętokrzyskie    612

Odhaczyłem zaliczone przeze mnie  wink  Fajny spis  smile

Do pozostałych trzeba się będzie kiedyś przymierzyć   roll

Nawet nie miałem pojęcia , że aż tyle jest tych górek  big_smile

https://picasaweb.google.com/110481057918358045639

Ostatnio edytowany przez maurycy (2012-03-12 22:31:18)

'' Tyle samo jest idiotów wśród księży, robotników i profesorów. Różnica polega na tym, że profesor ma większy zasób słów i w związku z tym trudniej wymacać jego głupotę.'' ( Bronisław Geremek )

21

jolanta napisał/a:

Takem sobie ostatnio dumała nad tą Koroną Gór Polskich  hmm  i wydumałam, że będzie to dobry pretekst do tego, aby odwiedzić miejsca, w które mnie jakoś nie ciągnie....

Tylko po co odwiedzać miejsca, do których nas nie ciągnie? hmm Czy to nie zwyczajna strata czasu?

Czytam wasze deklaracje kolekcjonowania tudzież niekolekcjonowania i w sumie myślę sobie, że najważniejsze, żebyśmy kochali góry i przyrodę, a czy będziemy zbierać takie, czy inne szczyty nie jest specjalnie istotne. Jeden kocha tylko BM, inny Tatry (ba znam takich, co wszystko poniżej Tatr uważają za stratę czasu), Jolanta uwielbia długie dystanse i wielodniowe wyprawy po Beskidach, jeszcze inny np. ja będzie z radością wracał w Słowacki Raj lub Niżne Tatry i niech tak będzie.

Ostatnio edytowany przez piotr (2012-03-13 08:54:39)

22

Wydaje mi się że każdy no może 99% osób które "robią" KGP kocha góry więc nie robią tego tylko dla samego faktu zaliczenia wink
To bardzo dobra inicjatywa bo jeśli ktoś sobie postawi za cel zdobycie korony to pewnie zobaczy miejsca w które nigdy by nie zawitał a przecież takie miejsca mogą zaskoczyć  i na pewno  zaskoczą swym pięknem wink

Dla mnie jeśli ktoś twierdzi że super to są tylko góry C a A , B i  reszta jest nic nie warta jest lekko ograniczonym człowiekiem wink
Piękno trzeba umieć dostrzec wszędzie.Nawet obok nas na podwórku a jęśli ktoś tego nie potrafi to nigdzie tego miejsca jedynego nie będzie w stanie znalezć.

Wiadomo że inne walory mają Tatry, inne BM inne G.Świętokrzyskie a jeszcze inne Karakorum , Jukon ,Oregon , Patagonia.
Jednak wszędzie jest coś czego nie znajdzie się w innych miejscach i właśnie dla tego czegoś warto być otwartym człowiekiem wink

23

wszystkie góry są super na całym świecie. Gdybym miał kilka żyć jak kot to chętnie smile Ja wole jechać w Karpaty niż w Świętokrzyskie i Sudety. Karpaty to wiele krajów. Nie znaczy to, że będąc np. Sudetach nie wejdę na jakiś szczyt. Po prostu zamiast odznaki KGP jaką wymyślił ktoś i jeszcze dziwnie nie zawarł (poza błędami) np. Gór Sanocko-Turczańskich czy wielu innych to wolę jeździć w wiele miejsc w jakich nie byłem. Nie oznacza to zatem, że jestem "ograniczony".

24

Myślę, że każdy ma tak na prawdę swoją koronę gór, jakkolwiek ona wygląda smile

25

lowell79 napisał/a:

Myślę, że każdy ma tak na prawdę swoją koronę gór, jakkolwiek ona wygląda smile

"Każdemu jego Everest" (tytuł książki M. Falco-Dąsala) wink

teksanski napisał/a:

Dla mnie jeśli ktoś twierdzi że super to są tylko góry C a A , B i  reszta jest nic nie warta jest lekko ograniczonym człowiekiem wink

Zgadzam się. Powiedział bym że nawet dość mocno ograniczonym...jeżeli idzie o cel smile co nie zmienia faktu, że i tacy istnieją wink Sam słyszałem kiedyś deklarację "dla mnie celem były zawsze tylko Tatry".

Tak z innej beczki to kiedyś trochę wkurzali mnie szpanerzy, którzy jeździli po asfaltowych parkowych alejkach wypasionymi góralami z hydraulicznymi amorami tarczowymi za 5000 zł, ale.. w końcu sobie powiedziałem "czemu nie, skoro dzięki temu się ruszają i propagują jazdę rowerową, to niech sobie jeżdżą".

Ostatnio edytowany przez piotr (2012-03-13 13:14:41)