Odp: Jesienne wycieczki
05.10.2014
Kocierz Rychwałdzki -> Ścieszków Groń -> Gibasówka -> Mlada Hora -> Łamana Skała -> Potrójna -> Przeł. Kocierska -> Kocierz Rychwałdzki
Aparat przez całą wycieczkę miał wyjątkowe problemy z dobraniem odpowiedniego światła No ale:
Wszystkim dobrze znana Gibasówka. W pewnym sensie poznałem słynnego Stacha
Ładnie zdjęcia. Ja nazywam tę trasę Klasykiem Beskidu Małego.
Piękne mgielne woale Skorpionie. Szczególnie tajemniczy nastrój tworzą właśnie w buczynach
Oj, uwielbiam takie "mgliste" klimaty
http://picasaweb.google.pl/marekk500
http://picasaweb.google.pl/marekk500cd
Toś nam się ciekawie zaprezentował "na ten pierwszy raz"
Czekamy na efekty dalszych eksploracji BM-u

12.10.2014
Międzybrodzie Żywieckie -> Jaworzyna -> Kiczera -> Żar -> Międzybrodzie Żywieckie
Wycieczka rozpoczęła się średnio gdy zobaczyłem stan żółtego szlaku:
Chcąc chwilę odpocząć przed czekającą mnie wspinaczką, wdrapałem się na widoczną na zdjęciu powyżej koparkę, nie znajdując lepszego miejsca wśród kamieni i wszechobecnego błota Moje rozmyślania na temat postępującego niszczenia gór potęgował ryk motoru crossowego zjeżdżającego ze szlaku. Ale właśnie w tej chwili wydarzyło się coś co momentalnie poprawiło mi nastrój: oto bowiem motocyklista ze stekiem przekleństw wypływających spod kasku wbił się między kamienie i nijak nie mógł się stamtąd wydostać
Spojrzał na mnie błagalnie ale nic nie powiedział, podejrzewam że wyczytał z mojego wzroku "Chciało ci się jeździć po górach to teraz sobie radź"
Punkt widokowy przed Kościelcem(?)
Na Jaworzynie poznałem bardzo miłych ludzi, ale zdjęć brak ponieważ padła mi bateria w aparacie Następne więc są w jakości komórkowej niestety.
Idąc dalej obszedłem Wlk. Cisową Grapę pn-zach zboczem (to chyba dość popularny skrót?) co pozwoliło zaoszczędzić odrobinę czasu i dało takie oto widoki:
Z jakiego powodu te drogi i lasy są tak sponiewierane?
W taką pogodę mało kto siedzi w chałupie

Wycieczka rozpoczęła się średnio gdy zobaczyłem stan żółtego szlaku[...]
Skorpionie o którym żółtym szlaku piszesz ? Czy nie chodziło Ci może o niebieski z Czernichowa ? Nie mogę znaleźć u siebie na mapie żółtego biegnącego tymi szczytami, o których piszesz. Chyba, że to jakiś nowy szlak.
No to jedziemy dalej...
19.10.2014
Porąbka -> Kozubnik -> Kiczera -> Przeł. Kocierska -> Przeł. Targanicka -> Przeł. Bukowska -> Porąbka
Pogoda była przednia, więc jak tu nie skorzystać...Ustaliłem sobie za priorytet wejść na Kiczerę "bezszlakowo", przy okazji zwiedzając słynny Kozubnik. Widać, że faktycznie coś tam się dzieje:
Krótka pogawędka ze strażnikiem obiektu, i idziemy dalej, do punktu wyjścia. Znane co poniektórym miejsce:
Po krótkim podejściu w górę dylemat: w prawo czy w lewo? Dobra, idę w lewo...
...chooooociaż może jednak w prawo tak, w prawo, zdecydowanie
I jak się później okazało, prawidłowa droga prawdopodobnie prowadziła w lewo. (Ma ktoś może dokładne mapy tej okolicy? np. 1:10 000). Zaczął się "haszczing" i wspinaczka pod górę "mniej więcej w tym kierunku" okraszona licznymi przekleństwami pod nosem. I przez to zamiast wyjść od strony Micherdy i nowej wiaty, wylazłem bardziej na lewo od strony Żaru:
Co tam majaczy w oddali, Babia?
Przełęcz Targanicka, fajne miejsce,zdjęcia nie oddają uroku:
...i z Bukowskiego Gronia na Kęty i okolice:
Na koniec Jezioro Międzybrodzkie w zachodzącym słońcu
Ostatnio edytowany przez Skorpion (2014-10-19 18:57:09)
"I jak się później okazało, prawidłowa droga prawdopodobnie prowadziła w lewo..."
Jeżeli masz na myśli to miejsce to zdecydowanie TAK
Jeżeli masz na myśli to miejsce to zdecydowanie TAK
Nie to Stąd idzie się praktycznie prosto, pod górę, po lewej stronie ma się cały czas strumyk i wąwóz. Po chwili mija się taką polankę po prawej stronie i kawałek wyżej jest rozwidlenie.
Cyberniok napisał/a:Jeżeli masz na myśli to miejsce to zdecydowanie TAK
Nie to
Stąd idzie się praktycznie prosto, pod górę, po lewej stronie ma się cały czas strumyk i wąwóz. Po chwili mija się taką polankę po prawej stronie i kawałek wyżej jest rozwidlenie.
ta ścieżka w lewo o której piszesz też kończy się chaszczami
Choć najprawdopodobniej przez te chaszcze wyprowadza bezpośrednio stromo na przełęcz. Tyle wynika z mapy, ale jak widać, scieżka już za często nie używana.
A strzałka w lewo, którą oznaczył Cyberniok, pewno prowadzi wygodną stokówką w rejon Micherdy i trawersuję na przełęcz.
Mapy "dziesiątki" niewiele pomogą jeśli sieć ścieżek i stokówek jest nieaktualna. Nie wiem czy były aktualizacje późniejsze niż lata 90-te.
pozdrawiam
M.
Nie wiem czy nowy, ale jest
Pewnie nowy/e. Ja mam V wydanie mapy BM-u i nie ma na niej jeszcze (oprócz tego czarnego), żółtego, który zaznaczyłam fioletową strzałką.
Muszę sobie kupić nową mapę !
@bcFan: myślę że masz racje. Chyba lepiej odbić od razu w lewo i iść trochę dłuższym wariantem, ale mniej więcej po ścieżkach. Wypróbuje może kiedyś tą opcję schodząc Co nie zmienia faktu, że dokładniejsze mapy by się przydały. Np. na zdjęciu z Google Earth widać że z Micherdy idzie bezpośrednia ścieżka na Żar trawersując zbocze Kiczery. I ona faktycznie jest, bo przez krótki odcinek nią szedłem.
Chociaż gdyby nie ta locha z młodymi pewnie nigdy nie wbiłbym się bezpośrednio na szczyt wspinając się na przełaj
(...) Chociaż gdyby nie ta locha z młodymi pewnie nigdy nie wbiłbym się bezpośrednio na szczyt wspinając się na przełaj
To się wyjaśniło co było ukryte w "lupce"

Żeby zakończyć temat który trochę nie dawał mi spokoju, oświadczam iż znalazłem to czego szukałem Wrzucam, może komuś się przyda:
Kiczera w prawym dolnym rogu, Kozubnik w lewym górnym. Zainteresowanych odsyłam na Geoportal.
26.10.2014 "Czarna pętelka"
Wilkowice -> Rogacz -> Magurka Wilkowicka -> Wilkowice
Kolejna niedziela + genialna pogoda = trzeba wybrać się na spacer. Żadne tam długie wyprawy, miało być nie za daleko, spacerek, lajcik, miło i przyjemnie. I dokładnie tak było!
Na początku tradycyjnie lekka mgiełka:
Mgiełka zeszła niżej i ukazał się taki oto widok z "Chatki na Rogaczu"
Na Magurce lekko przyprószyło, chociaż trudno to nazwać białym puchem
Widok z punktu widokowego "Babczaki"
Skała Czarownic w jesiennej odsłonie:
Powiem tak - ten czarny szlak zataczający pętlę jest świetny. Piękny, urokliwy, dobrze oznakowany, wiodący przez ciekawe miejsca (Skała Czarownic, Smocza Jama), z licznymi polanami i miejscami widokowymi (przy lepszej przejrzystości powietrza niż dzisiaj), schroniskami. Idealny na jednodniowy niespieszny wypad. Idzie się nim naprawdę przyjemnie, zwłaszcza przy takiej pogodzie. Z czystym sumieniem od dzisiaj zaliczam go do moich ulubionych szlaków Myślę że idąc w drugą stronę jest jeszcze fajniejszy, za jakiś czas trzeba będzie sprawdzić
P.S. Mapa Compass'u trochę go niestety nie ogarnia. Tzn. na mapie razem z czarnym szlakiem z Wilkowic idzie czerwony z kosmiczną różnicą czasów wejścia/zejścia, który w rzeczywistości pojawia się dopiero na Przełęczy pod Rogaczem (której z kolei na mapie nie ma), ale skąd idzie dokładnie tego nie wiem. No i standardowo, drogowskazy prowadzące przez Chatkę na Rogaczu "troszkę" przekłamują podając czasy
Temat złego oznakowania w okolicach Rogacza był już poruszony na forum BM i być może poprawki są lub będą naniesione na nowe wydanie mapy Compass'u.
Opisany przez Ciebie szlak należy również do moich ulubionych w BM!
Skorpionie fajnie obejrzeć ten szlak w jesiennej odsłonie Czyż to nie jest sławetny Szlak Harnasia Rogacza?
Zdeptałam go w zimowej odsłonie, ale po takiej zachęcie może uda się jeszcze i jesienią
Fotki ze słonecznymi refleksami bardzo udane!

Jako że zima chwilowo wróciła tam skąd przyszła, dzisiejszy spacer na Hrobaczą zaliczam do jesiennych i wrzucam "mgielne woale" specjalnie dla neny
Widoków po drodze żadnych, ale za to jaki klimat...
Skorpionie bardzo dziękuję za te klimatyczne mgiełki ze szlaku na Hrobaczą Łąkę . Mnie tym razem wywiało nieco wyżej, do zimy
. Mgła w górach potrafi człowiekowi przysporzyć kłopotów, jednak na zdjęciach wychodzi przepięknie.
04.10.2015
Kozy -> Bujakowski Groń -> Hrobacza Łąka
Na forum cisza więc postanowiłem wybrać się "w teren" i osobiście sprawdzić czy jesień zawitała już w góry
Zaczynam w kamieniołomie, robię skrót powyżej Wilczego Stawu i docieram do niebieskiego szlaku. Chwilę pod górę i jestem na szerokiej wygodnej spacerowej trasie trawersującej pn-wsch zbocze Bujakowskiego Gronia:
Kiedy szlak skręca bardziej na południe, ukazują się takie oto widoki na Porąbkę i Kozubnik:
A tak wygląda serce z kamienia:
Przed Zasolnicą niebieski szlak i czerwony zbliżają się do siebie bardzo, ale się nie łączą. Wybieram zatem miejsce z którego moim zdaniem najbliżej do grani i uskuteczniam krótki chaszczing pod górę. Przeczucie nie zawiodło i po kilkudziesięciu metrach jestem już na czerwonym:
Na Hrobaczej tłumy. Wiadomo, niedziela. Uciekam stamtąd
Miałem zamiar zejść bezpośrednio do kamieniołomu, ale tym razem nieco przekombinowałem, trafiam na Szlak Papieski i szczerze mówiąc ciesze się że nim schodzę, a nie na odwrót