Temat: Sokołówka

O szczycie Sokołówki nikt, nigdzie, nic nie pisze... Fakt nie jest to wyróżniający się szczyt w paśmie Magurki Wilkowickiej, ale może ktoś z Was ma coś do napisania w tej sprawie wink

Prosiłbym również o zdjęcia szczytu Sokołówki do galerii, dziękuję -  http://www.beskidmaly.pl/cpg14x/thumbnails.php?album=79

2

Odp: Sokołówka

Na Sokołówce jest stara ambona z której można podziwiać pasmo Chrobaczej Łąki. Wtajemniczeni wiedzą też, że na Sokołówce można znaleźć skarb! wink

3

Nie wiedziałem o ambonie. O skarbie  chyba też wink Co to za skarb?

4

Skrzynka geocache wink

Ostatnio edytowany przez Jiff (2010-07-02 16:06:08)

5

no ja tak myślałem, że o taki skarb chodzi. Co do szczytu jest on w literaturze używany tylko jako punkt charakterystyczny na trasie z Przegibka na Magórkę. Nazwę zapewne zawdzięcza Sokołom, które w tych rejonach występowały w dawnych czasach.

----------------------------------------
W góry! w góry, miły bracie! Tam swoboda czeka na cię. Na szałase do pasterzy, Gdzie ze źródła woda bieży;
Gdzie się serce z sercem mierzy I w swobodę człowiek wierzy! Tutaj silniej świat oddycha, Tu się szczerzej człek uśmiecha,
Gdy się wiosną śmieją góry

6

Czy kolega Baca jest poszukiwaczem skrzynek?

7

Jiff napisał/a:

W tej kwestii musi się sam wypowiedzieć, ale zaświadczam, że z pewnością jest twórcą skrzyneczki i bestyją wink  co ja schowała big_smile

Wokół góry, góry i góry...i całe moje życie w górach.
Ileż piękniej drozdy leśne śpiewają,niż śpiewak płatny na chórach.
Wokół lasy, lasy i wiatr...i całe życie w wiatru świstach,
Wszyscy, których kocham, wita was modrzewia ikona złocista. (J.Harasymowicz)
smile

8

Tylko że w tym przypadku mówimy o dwóch różnych skrzynkach. To, o czym mówi Jiff, to ogólnoświatowa zabawa (jeśli się nie mylę). To, czego dokonał Baca, to tylko nasza forumowa "zabawa" smile

9

Djinn napisał/a:

To, o czym mówi Jiff, to ogólnoświatowa zabawa

Dokładnie tak. Przeczytałem temat o skrzynce obok Groty Komonieckiego i zdradzę Wam, że od 2006 roku jest tam schowana skrzynka geocache. Zabawa w szukanie skrzynek, czyli geocaching, jest bardzo podobna do Waszej zabawy na forum, tyle że oprócz dzieniczka wpisów i ołówka, w skrzynce znajdują się jeszcze różne fanty dla wymianę.
Wszystkich zainteresowanych zabawą odsyłam do strony http://opencaching.pl
Pozdrawiam

10

No tak skrzyneczka....  wink A czy wiesz w jakich miejscach Beskidu Małego można znaleźć podobne skarby?

11

Jiff napisał/a:
Djinn napisał/a:

To, o czym mówi Jiff, to ogólnoświatowa zabawa

Dokładnie tak. Przeczytałem temat o skrzynce obok Groty Komonieckiego i zdradzę Wam, że od 2006 roku jest tam schowana skrzynka geocache. Zabawa w szukanie skrzynek, czyli geocaching, jest bardzo podobna do Waszej zabawy na forum, tyle że oprócz dzieniczka wpisów i ołówka, w skrzynce znajdują się jeszcze różne fanty dla wymianę.
Wszystkich zainteresowanych zabawą odsyłam do strony http://opencaching.pl
Pozdrawiam

Jest gdzieś tam? Jakoś na stronach geocaching nie znalazłem nic na mapach. Jedynie Leskowiec, Rzyki czy Kocierz .....

12

Jiff napisał/a:

nie nie jestem poszukiwaczem skrzynek ale znam tą zabawę już bardzo bardzo długo. Wiem, że są ludzie z moich okolic co się w to bawią

----------------------------------------
W góry! w góry, miły bracie! Tam swoboda czeka na cię. Na szałase do pasterzy, Gdzie ze źródła woda bieży;
Gdzie się serce z sercem mierzy I w swobodę człowiek wierzy! Tutaj silniej świat oddycha, Tu się szczerzej człek uśmiecha,
Gdy się wiosną śmieją góry