Temat: Groniczki

Groniczki to kolejny mniej znany szczyt (a w zasadzie szczyty) w Beskidzie Małym. Nazywany przez miejscowych Kopcami, ze względu na występowanie kilku kulminacji. Podejście na Groniczki od Przełęczy u Panienki jest dość strome. Na temat szczytu nie posiadam zbyt wielu informacji, być może wy coś na ten temat wiecie więcej!

Link do opisu szczytu w serwisie : Groniczki

2

Odp: Groniczki

Sosnowski wspomina o turystycznej ścieżce z Lipnika na Groniczki, która robiła 20 serpentyn w bukowym
lesie koło źródła Seeligera, do którego przedtem prowadziła dróżka po 480 w terenie kopanych schodach. Nie wiem czy po nich pozostały jakieś ślady choć mam wrażenie, że obecnie idzie nią szlak niebieski. Zasolska strona jest mi bowiem mniej znana i schodzona.

Ostatnio edytowany przez baca (2010-10-04 22:24:53)

----------------------------------------
W góry! w góry, miły bracie! Tam swoboda czeka na cię. Na szałase do pasterzy, Gdzie ze źródła woda bieży;
Gdzie się serce z sercem mierzy I w swobodę człowiek wierzy! Tutaj silniej świat oddycha, Tu się szczerzej człek uśmiecha,
Gdy się wiosną śmieją góry

Na zachodnim stoku Groniczek znajduje się kamieniołom, ale znacznie mniejszy od tego w Kozach pod Hrobaczą Łąką.

4

wydaje mi sie, ze troche tu jest cos pomieszane. Groniczki, sa miedzy Cuplem a Gaikami i na tych stokach byl kamieniolom i tam w okolicy sa jego pozostalosci, inne formy skalne i jaskinia w Straconce. Kopc z kolei to kulminacje za Gaikami w stropne gory Groniczki. Kopce to takie lagodne ale widoczne kulminacje. Niedaleko za lacznikiem szlakow na Gaikach jest polanka i tam juz biegna Kopce. Z kolei z Przeleczy u Panienki pod gore wchodzi sie na wlasciwie Groniczki - szczyt i najwyzsza gore tegop pasma. Znalazlem jeszcze na jakiejs mapie Beskidu Malego z 75-76 roku - Kopce, ktore sa zaznaczone jakby od Gaikow po sama C(H)robacza Lake, tym niemniej Kopce to cos innego od Groniczek tych w okolicach Cupla smile
Jeszcze lepiej jest na starej mapie Pas 49 slup 28 (Bielsko) - WIG z 1934 r. Tereny od Cupla i Gaikow po Chrobacza nazywane tam sa jako Trzy Kopce.
Na mapie Beskid Slaski i Zywiecki i Pasmo Babiogorskie wydawnictwa ExpressMap jest wycinek Beskidu Malego w interesujacym nas terenie. Zaznaczone sa tam Kopce jak pisalem za Gaikami i przeg gora Groniczek (Groniczki). Kopce posiadaja wysokosci zaznaczone 817 oraz 824 metry.

Ostatnio edytowany przez wawri (2011-04-24 08:48:32)

5

Faktycznie wawri na różnych mapach różnie to było opisywane.

wawri napisał/a:

wydaje mi sie, ze troche tu jest cos pomieszane. Groniczki, sa miedzy Cuplem a Gaikami i na tych stokach byl kamieniolom i tam w okolicy sa jego pozostalosci, inne formy skalne i jaskinia w Straconce.

Jeśli chodzi o kamieniołom na zachodnim stoku Groniczek, to nie ma tu pomyłki. Mowa tutaj o mało komu znanym kamieniołomie na stoku Groniczek tych właściwych o wysokości 839 metrów, znajdującym się w Kozach. Znajduje się on w niedostępnym miejscu. By do niego dotrzeć to trzeba udać się od Bielska-Białej Wróblowic w górę wzdłuż potoku położonego pomiędzy właściwymi Groniczkami a Gaikami prowadzącego również stronę Kopców, a następnie pokonując chaszcze dokładnie pod górę zachodnim stokiem właściwych Groniczek tak że docieramy do tego kamieniołomu.

7

Fajnie, musze to nastepnym razem odnalezc wg. wskazowek.

w sieci znalazlem juz dojscie. Wysokosc okolo 645 m. n.p.m. - Skaly Gondolin

Ostatnio edytowany przez wawri (2011-04-28 12:43:34)

8

Ciekawi mnie etymologia nazwy "Groniczki" i to, że występuje w okolicy dwukrotnie (coś jak Potrójna w Beskidzie Andrychowskim).

Z ciekawostek to dzisiaj znalazłem w przewodniku po Bielsku-Białej Jerzego Polaka (wydanie I - lipiec 1986 /wydane 1988) i wydanie II skrócone z 1992) drugą nazwę Groniczek 839 m n.p.m.
Szczyt ten jak cytuje autor zwany jest też Wróblowicą - czyli co logiczne od przysiółka Lipnika - Wróblowice.