Temat: Skała Czarownic
Kolejny temat z cyklu ciekawych miejsc - Skała Czarownic autorstwa Dariusza Tlałki - http://www.beskidmaly.pl/skala_czarownic.php . Zapraszam do komentarzy!
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Kolejny temat z cyklu ciekawych miejsc - Skała Czarownic autorstwa Dariusza Tlałki - http://www.beskidmaly.pl/skala_czarownic.php . Zapraszam do komentarzy!
"Skała Czarownic" ma legende która mówi o żebraku który wieczorem wyszedł z Wilkowic w las i zabłądził. Nagle ujrzał ognisko pod skałą, a przy niej dwie kobiety bardzo stare i chłopa z długą brodą, wymawiali jakieś zaklęcia. Żebrakowi ukazały się okropne zjawy, niepodobne do ludzi. Ze strachu tak uciekał że jak wszedł do karczmy to wszyscy się zlękli. Opowiedział w karczmie o tym zdarzeniu, ale nikt nie chciał mu wierzyć, myśleli że to pomyleniec, chociaż przysięgał że to wszystko prawda, bo zjawy widział na własne oczy. W dawnych czasach ludzie omijali to miejsce, gdyż według ludowych podań owa skała była kryjówką dla zbójnika Wojciecha Duloka ze Spytkowic i jego dwóch pomocnic znachorek wspólnie okradających miejscowy kościół. Skarby ukryli w pobliżu skały. Zbójnika schwytano i stracono w strasznych torturach, natomiast kobietom w niewyjaśniony sposób udało sie zbiec. Miejscowi mówili że tylko czarownice znikają jak duchy. Teraz już nikt nie pamięta nazwiska rozbójnika i zdarzenia.
Bardzo interesująca historia, o której nie miałem pojęcia! Czekamy na kolejne artykuły Panie Dariuszu!
Darku jak ty się tak na tym znasz to dlaczego boisz się studiów w tym kierunku!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! wstyd!!!!!!!!!!!!!!!!
Darku jak ty się tak na tym znasz to dlaczego boisz się studiów w tym kierunku!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! wstyd!!!!!!!!!!!!!!!!
Kurcze pieczone
a od kiedy wstydem jest zdobycie tak rozległej wiedzy przez hobbystę ![]()
Ja zawsze myślałam, że to zaleta
i szacun się hobbyście należy ![]()
Czy nie pomyliłeś czasem wątków ![]()
Widzę że ktoś wszedł w moje osobiste sprawy. Rzecz nie jest taka prosta. Łatwo coś powiedzieć. Żeby zrobić odpowiednie dla mnie wykształcenie, to trzeba mieć czas, pieniądze i poświęcić wiele lat nauki
Całkiem mi się podoba to zaginanie uczonych bez wykształcenia ![]()
i to jest najlepsze w tym darek że nie mogą tego pojąć jak prosty i skromny człowiek wie o wiele więcej niż oni.
Witam,
Ciekawostka związaną ze skałą czarownic jest Rycina wykonana na szczycie skały, przez Księdza Kajzra w latach 1920-1930,
Był on częstym gościem w tym miejscu .Gdzie w ciszy oddawał się modlitwie i medytacją
Niewielki otwór pod skałą.
"Skała Czarownic" ma legende która mówi o żebraku który wieczorem wyszedł z Wilkowic w las i zabłądził. Nagle ujrzał ognisko pod skałą, a przy niej dwie kobiety bardzo stare i chłopa z długą brodą, wymawiali jakieś zaklęcia. Żebrakowi ukazały się okropne zjawy, niepodobne do ludzi. Ze strachu tak uciekał że jak wszedł do karczmy to wszyscy się zlękli. Opowiedział w karczmie o tym zdarzeniu, ale nikt nie chciał mu wierzyć, myśleli że to pomyleniec, chociaż przysięgał że to wszystko prawda, bo zjawy widział na własne oczy. W dawnych czasach ludzie omijali to miejsce, gdyż według ludowych podań owa skała była kryjówką dla zbójnika Wojciecha Duloka ze Spytkowic i jego dwóch pomocnic znachorek wspólnie okradających miejscowy kościół. Skarby ukryli w pobliżu skały. Zbójnika schwytano i stracono w strasznych torturach, natomiast kobietom w niewyjaśniony sposób udało sie zbiec. Miejscowi mówili że tylko czarownice znikają jak duchy. Teraz już nikt nie pamięta nazwiska rozbójnika i zdarzenia.
Legenda o której Darek pisze pochodzi ze zbiorów Jana Halamy - Kronikarza Beskidzkiego i chodzi o Wojciecha Bulak zwanego Bulok
Według kronikarza na początku 1709 roku, przybył w okolice Bielska rozbójnik Wojciech Bulak (Bulok) ze Spytkowic, który okradał kupców przemierzających Cysarkę (szlak handlowy z Austrii do Krakowa i Śląska). Upodobał sobie Bramę Wilkowską (obecnie ul. Żywiecka w Bielsku-Białej) oraz trakt kolejowy na Zwardoń. Jako miejsce schronienia wybrał sobie skałę z małą jaskinią znajdującą się w Wilkowicach na zboczach Czupla (nad starą szkołą w Huciskach). Związał się z dwiema znachorkami, które ponoć wyciągały informacje od swoich pacjentów o bogatych osobach w okolicy. Być może ich proceder nadal by trwał, gdyby nie ograbili Kościoła św. Michała w Wilkowicach (zbudowany w 1658 z drewna, wyburzony w 1900, nie dotrwał do naszych czasów). Pod naciskiem Kościoła wzmożono poszukiwania rabusia. Przypadek sprawił, że śpiącego w jaskini rabusia zauważył młody chłopak, który wczesnym rankiem zbierał grzyby w wilkowickich lasach. Sprowadził on miejscowych parafian, którzy pojmali Wojciecha Bulaka odebrawszy mu wcześniej pistolety i nóż.
Dnia 7 października 1709 roku, w Żywcu odbyła się publiczna egzekucja. Najpierw jednak ucięto mu prawą rękę, potem udarto dwa pasy ciała i wpleciono w koło. Pomimo tego, nie wydał on swych wspólniczek, które z daleka obserwowały całe zajście. Gdy Wojciechowi odcięto mieczem głowę, znachorki szybko wróciły pod skałę, wykopały skarby i uciekły bez śladu. Miejscowi powiadali po całym zajściu, że tylko "czarownice znikają jak duchy". Od tej pory miejsce schronienia Wojciecha i znachorek nazywa się Skałą Czarownic.
Zdarzenie to na tyle rozbudziło ludzką wyobraźnię, że jeszcze dwa wieki później, w 1890 roku, jakiś zabłąkany żebrak ponoć widział w nocy na tej Skale dwie stare wiedźmy i rozbójnika z długą brodą, którzy przy ognisku wymawiali głośno zaklęcia. Gdy przerażony opowiedział o tym w miejscowej karczmie, nikt mu nie uwierzył traktując go jak pomyleńca.
To mamy powód do kolejnej, fajnej wycieczki
dzięki za wszystkie informacje ![]()
proszę bardzo ![]()
no no ..., Jolu mamy powód !
A skałka ciekawa bardzo.
Z dworca PKP Bystra - Wilkowice wytyczono CZARNY szlak prowadzący przez Skałę Czarownic do szlaku niebieskiego między CZUPLEM i MAGURKĄ
Już pisałem o tym i stworzyłem mapę szlaku tutaj
Dorzucę jeszcze takie zdjęcie - Skała Czarownic w pełnej okazałości - od dołu.

Kapitalnie się prezentuje ![]()
Piękne zdjęcie skalnej czarownicy ![]()
Właśnie dostatek światła sprawił, że od tej strony ja świetnie widać. Na ogół z tej strony wygląda mrocznie
Sprocket pokazał ją , z jak najlepszej strony ![]()
Na ogół z tej strony wygląda mrocznie
Sprocket pokazał ją , z jak najlepszej strony
w takim świetle to nawet o Czarownicach można zapomnieć ![]()
No to może jeszcze mała wizualizacja, jak mógł wyglądać osaczony rozbójnik Wojciech Bulak tuż przed pojmaniem w grocie w Skale Czarownic...

W jaskiniach to raczej nietoperze. Ten wygląda na Borowca Olbrzymiego ![]()
Sprocket, świetnie zagrane ![]()
Zbój okrutny
broni się zaciekle ![]()
Legenda o zbuju ożyła ![]()
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
[ Wygenerowano w 0.048 sekund, wykonano 11 zapytań ]