Temat: Przełęcz Lipnicka - Perć Akademików - Magurka - Czatoża

Witam wink
Dzisiaj wybrałem się na Babią Górę ! Na Babiej byłem już 4 krotnie jednak nigdy nie miałem przyjemności wejść na nią szlakiem żółtym czyli słynną Percią Akademików...aż do dzisiaj ! :]
Miałem obawy bo nie wiedziałem czy podołam wink gdyż naczytałem się że to najtrudniejszy szlak w Beskidach itd.
Wrażenia mam super! Piękne widoki,skały,osówiska kamieni !No i trasa jak dla mnie bardzo łatwa myślę nawet że można by zrezygnować z umieszczonych tam łańcuchów i klamer.Ja wszedłem nie korzystając z tych dogodziejstw smile
Nadal więc najtrudniejszą trasą jaką szedłem pozostaje wejście na Przełęcz Zawrat  od Czarnego Stawu wink
Ludzi sporo ale tylko do Małej Babiej a dalej cisza ! Od małej Babiej do Zawoji Czatoża spotkałęm może z 5 osób!Całość trasy zajeła mi 8 godzin idąc bardzo wolno i robiąc ponad 180 zdjęć smile

Zapraszam do swojej galerii oczywiście i polecam tą trase ale najlepiej tak we wrześniu no chyba że ktoś lubi jak jest tłoczno wink

Pozdrawiam smile

"Nie uda się odnieść w życiu sukces, jeśli człowiek nie zaangażuje się w to całym sercem.To samo dotyczy sztuki przetrwania- ci którym udaje się wyjść z opresji, zawsze dają z siebie wszystko.Zarówno w życiu jak i w survivalu, jeżeli się łamiesz przegrywasz."Bear Grylls

Zapraszam do galerii : http://picasaweb.google.com/109029069602413014760

2

Odp: Przełęcz Lipnicka - Perć Akademików - Magurka - Czatoża

teksanski napisał/a:

Dzisiaj wybrałem się na Babią Górę ! Na Babiej byłem już 4 krotnie jednak nigdy nie miałem przyjemności wejść na nią szlakiem żółtym czyli słynną Percią Akademików...aż do dzisiaj ! :]
Miałem obawy bo nie wiedziałem czy podołam   gdyż naczytałem się że to najtrudniejszy szlak w Beskidach itd.
Wrażenia mam super! Piękne widoki,skały,osówiska kamieni !No i trasa jak dla mnie bardzo łatwa myślę nawet że można by zrezygnować z umieszczonych tam łańcuchów i klamer.Ja wszedłem nie korzystając z tych dogodziejstw

Ładne fotki i fajna wycieczka teksanski. smile Przypomniało mi się zaraz moje wspinanie na Babią wink. Ja swoje spotkanie z Babią Górą zaczęłam od Perci Akademików i bardzo miło wspominam ten szlak. Ciekawy zarówno pod względem owych „trudności” jak i widoczków. smile

"Tak jak zawsze, kiedy zdarza mi się widzieć coś niebywałego, żałowałem, że nie ma ze mną miłych sercu ludzi, żeby mogli oni też swoje zatroskane oczy widokiem czystym uradować i przemyć, zasługują przecież na to nie mniej niż ja, albo bardziej"  /E. Stachura/

3

teksanski udała się ta wyprawa mimo, że skala trudności na szlaku nie była taka na  jaką wskazywały czytane opwoeści  wink 
Lubię chodzić Percią Akademików - ale to Zawrat wspominam - podobnie jak Ty - jako mój najtrudniejszy szlak  smile

Wokół góry, góry i góry...i całe moje życie w górach.
Ileż piękniej drozdy leśne śpiewają,niż śpiewak płatny na chórach.
Wokół lasy, lasy i wiatr...i całe życie w wiatru świstach,
Wszyscy, których kocham, wita was modrzewia ikona złocista. (J.Harasymowicz)
smile

Piękna wycieczka i zdjęcia smile Aż przypomniała mi się moja zeszłoroczna wyprawa na Babią Górę z krakowskimi botanikami, po dzikich terenach ze zezwoleniem, na moje tutejsze odkrycie widlicza Isslera smile

5

Piękna trasa.
Miałem te same odczucia co do Perci Akademików przed pierwszym przejściem, ale "nie taki diabeł straszny.... "
Fajnie idzie się percią przy niskim pułapie chmur. Nic nie widać przed, nic nie widać za, trzymasz się tylko łańcucha, a za 2 minuty wszystko się rozwiewa i widoki powalają, nim wyciągniesz aparat znowu chmura itd, itd.....  big_smile

Ostatnio edytowany przez marekk500 (2011-08-10 09:45:06)

-----------------------------------------------------
http://picasaweb.google.pl/marekk500
http://picasaweb.google.pl/marekk500cd

6

teksanski napisał/a:

(...)No i trasa jak dla mnie bardzo łatwa myślę nawet że można by zrezygnować z umieszczonych tam łańcuchów i klamer.Ja wszedłem nie korzystając z tych dogodziejstw smile (...)

Fajne fotki. Pogoda Ci dopisała .
Co do łańcuchów, to zmienisz zdanie jak zaczniesz tą Percią Akademicką chodzić z swoimi dziećmi lub wnukami. 
Będziesz drżał by się nic nie stało i nie wiem czy pójdziesz „na skróty" bez łańcuchów.  Osobiście w to wątpię. big_smile
Ja szedłem parę lat wstecz z gościem który miał 80 lat i nie wyobrażam sobie by nie było tam klamer i łańcuchów!!!
Ciekawe, czy Ty w tym wieku będziesz wędrował bez tych dobrodziejstw?

Ostatnio edytowany przez MK (2011-08-09 16:37:29)

Zróbmy razem, by Beskid Mały, był najpiękniejszym pasmem górskim.
Najczystszym, zadbanym, pokazującym swe piękno i historię.
  smile

7

MK idac Twoim tokiem myslenia to np. na K2 tez powinny byc super udogodnienia bo przeciez ludzie po 80-tce oraz dzieci musza tam tez koniecznie wejsc.
Mowiac powaznie to jesli by na Perci Akademikow klamer oraz lancuchow nie bylo to nie chodzilbym tam z moimi dziecmi tylko pokazywal im inne wejscia a o tym bym tylko opowiadal ze jak dorosna to poznaja jeszcze jedna super droge wink No a juz na pewno nie wybral bym sie tam majac 80 lat wink

Poprostu rozne gory powinny byc dla rozmaitych osob i tak przeciez w wiekszosci jest.Nie kazdy musi przeciez koniecznie wszedzie wejsc.Tym bardziej jesli chodzi o Babia gdzie jest jeszcze kilka innych szlakow.

"Nie uda się odnieść w życiu sukces, jeśli człowiek nie zaangażuje się w to całym sercem.To samo dotyczy sztuki przetrwania- ci którym udaje się wyjść z opresji, zawsze dają z siebie wszystko.Zarówno w życiu jak i w survivalu, jeżeli się łamiesz przegrywasz."Bear Grylls

8

Zgadzam się z teksańskim - wszystko w swoim czasie. Nie ma co dzieciaków za wcześnie na łańcuch wysyłać. Niestety w Tatrach jest to często spotykane. A może to tylko zniechęcić.... Ale nie jestem ojcem, ani tym bardziej dziadkiem więc to tylko takiej moje gdybanie smile

9

mój Młody w zeszłym roku zaliczył pełną Pętlę Diablaka klasycznie z Krowiarek, przez Markowe i Bronę, pomimo tego że jest wysoki i dość sprawny jak na swój wiek (wtedy 5,5 roku), nie miałem najmniejszego zamiaru rzucać go na łańcuchy i drabinki, podrośnie, połazi jeszcze po górkach, na pewno jeszcze nie jeden raz będzie miał okazję wejść Precią Akademików

Heeej, kiebyś miała rozum, Heeej do ludzi znanie,
Heeej, to byś mnie kochała, heeej, za samo śpiywanie... wink

http://picasaweb.google.com/akallabeth.pl

10

Wdniu wczorajszym byłem ze znajomym na BG wink
Wyszliśmy z Czatoży żółtym i przez Markowe zaczeliśmy piąć się w górę Percią Akademików.
Kamienie są pokryte białym nalotem który jest dość śliski ale spokojnie szlak jest do pokonania bez większych problemów.
Na górze czekała na nas nagroda w postaci wspaniałego widoku na Tatry !!! To było coś pięknego! Ze względu na czyste,mrozne powietrze wydawały się tak blisko !
Następnie przez Brona weszliśmy na Cyl a kawałek dalej p olewej stronie szlaku znalezliśmy jakomś jaskinie w takim jakby małym wąwozie z 7m na lewo od szlaku.Czy to Złota Studnia?
Gdy zeszliśmy do Czatoży zrobiliśmy małe ognisko na którym upieczone zostały pyszne kiełbaski wink
Wypad udał się w 100% fotek nie mam jedynie z tel. kom. kolegi więc postaram się je opublikować jeśli się uda wink

Polecam każdemu !!!

11

To czekam na fotki smile

Wokół góry, góry i góry...i całe moje życie w górach.
Ileż piękniej drozdy leśne śpiewają,niż śpiewak płatny na chórach.
Wokół lasy, lasy i wiatr...i całe życie w wiatru świstach,
Wszyscy, których kocham, wita was modrzewia ikona złocista. (J.Harasymowicz)
smile

12

jolanta napisał/a:

To czekam na fotki smile

Hehe, ja też, ja też....   big_smile  big_smile  big_smile

-----------------------------------------------------
http://picasaweb.google.pl/marekk500
http://picasaweb.google.pl/marekk500cd