Temat: Ryś
Przeczytałem dzisiaj wspaniałą wiadomość pojawił się ryś w Beskidzie Małym Byle na dłużej http://bielskobiala.gazeta.pl/bielskobi … rysia.html
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Przeczytałem dzisiaj wspaniałą wiadomość pojawił się ryś w Beskidzie Małym Byle na dłużej http://bielskobiala.gazeta.pl/bielskobi … rysia.html
wczoraj z ferdynans'em wracając z Gibasów widzieliśmy wielkie łapy jakiegoś drapieżnika, może to były rysia ?
rysia czy może Rysia?
no właśnie !?
Rysie w Beskidzie Małym sa juz od kilku lat , osobiscie nie miałem szczęscia zobaczyc Rysia widziałem natomiast kilka razy slady zimową porą prawdoposobnie Rysia . Nie jestem az takim znawcą aby to stwierdzic jednoznacznie ,ale w tej okolicy gdzie ja widziałem slady znajomy mi opowiadał ze widział Rysia , podczas deszczu wraz z małzonką schronił sie pod gestym świerkiem ,i kilkanascie metów przed nimi wyszedł Rys z gestych zarosli widzieli go przez kilkadziesiąt sekund ,musiał ich pewnie wywąchac i czmychnął w las .
wczoraj z ferdynans'em wracając z Gibasów widzieliśmy wielkie łapy jakiegoś drapieżnika, może to były rysia ?
Nena Slady były jesli był to jakis lesny drapieznik to raczej Wilk i to dosc spory bo naprawde były wielkie
Ostatnio edytowany przez ferdynans (2011-06-27 18:59:41)
Ryś w Beskidzie Małym. Ciekawe stwierdzenie
Prezentuje wycinek ze starej książki pod tytułem bodajże "Zwierzęta Województwa Bielskiego" do której kiedyś miałem dostęp. Wycinek odnośnie populacji rysi w BM.
Legenda:
kolumna I - nazwa gatunku
kolumna II - obszar występowania
kolumna III - liczebność i liczba stanowisk ()
kolumna IV - zagrożenie w województwie
E:
a) gatunki ginące na terenie województwa (liczebność populacji mniejsza od 10 dorosłych osobników, brak kontaktu z innymi populacjami)
b) gatunki mające pojedyncze stanowiska, jedne z pięciu w kraju
c) gatunki posiadające jedyne stanowisko w Polsce
.Moje fotki wykonane w 2008r jak juz pisałem wczesniej nie jestem specjalista by stwierdzic jednoznacznie czy są to slady Rysia . Były dosc spore i tak głęboko w lesie w oddali od domów ze raczej mozna wykluczyc aby to były slady jakiegoś domowego kota .Mozliwe ze Zbika choc myśle ze jak na Żbika to były zbyt duże . Moze ktoś z forumowiczów dysponuje taką wiedza aby je rozpoznac zdaje sobie sprawe ze fotka jest mało dokładna i bedzie to bardzo trudne.
ferdynans, a gdzie Ty te fotki zrobiłeś?
Żbik czy Ryś jeden pieron ! To i to było by sprawą fantastyczną spotkać a nawet mieć tylko świadomość że gdzieś w tych lasach jest (są) !!!
Z tego co czytałam to ryś nie zostawia odcisków pazurów, a tu takowe wydaje mi się są widoczne, no i odciśnięta łapka rysia wygląda zupełnie inaczej niż na fotkach ferdynansa. Ja bym tu stawiała raczej na coś z łasicowatych (np. tchórza).
Z tego co czytałam to ryś nie zostawia odcisków pazurów, a tu takowe wydaje mi się są widoczne, no i odciśnięta łapka rysia wygląda zupełnie inaczej niż na fotkach ferdynansa. Ja bym tu stawiała raczej na coś z łasicowatych (np. tchórza).
Po dokładniejszym przeanalizowaniu tego tropu wydaje mi sie Nena ze masz rację po obejzeniu kilku fotek ze sladami Rysia mysle ze mozna go wykluczyc . Z kolei jak na łasicowate te tropy wydawały mi sie zbyt duze jak jednak wiemy w sniegu tropy nieraz są znacznie wieksze niz w rzeczywistości ,pokierowałem sie w tym miejscu sugestią opowieści znajomego który twierdził ze widział Rysia w tym rejonie
Nie wykluczam , że ryś może być w tych rejonach, niemniej jednak te tropy nie są rysia. Tchórz czy kuna wcale nie są takimi małymi zwierzętami .
Nie wykluczam , że ryś może być w tych rejonach, niemniej jednak te tropy nie są rysia. Tchórz czy kuna wcale nie są takimi małymi zwierzętami .
Może i nie są małymi ale jednak kilkakrotnie mniejszymi od dorosłego Rysia
przegladajac google i inne fora natrafia sie na informacje dotyczace wystepowania rysia w Gorach Zasolskich od kilku lat. Ufam zatem, ze jest to prawda. podobnie sprawa wyglada z Beskidem Slaskim gdzie kiedys byl jakis jeden stary osobnik a teraz sa dowody na istnienie 2
Rysia spotkałam w okolicach Kapliczki nad Jeziorem Międzybrodzkim ale było to lata temu. Żbika (też już ładny kawałek czasu temu)widziałam na Zawodziu w Porąbce – w co nawet mój rodzony tata mi nie uwierzył :-)
o ile tata może być „rodzony”:)
Rysie w Beskidzie Małym są i tego jestem pewny pytanie tylko ile sztuk. Rozmawiałem ze znajomym , myśliwym który zeszłego roku podczas polowania z nagonka miedzy Potrójną a Jawornicą widział Rysia i widziały go dwie osoby. Kolega który mieszka w okolicy Jawornicy również kilka lat temu miał spotkanie z Rysiem w okolicy Potrójnej
Jak sobie przypominam, to dobre kilka lat temu widziałem sporych rozmiarów kota schodzącego czarnym szlakiem turystycznym z Leskowca do Rzyków. Było to pod wieczór, więc trudno było mu się przyjrzeć, na domowego to był zdecydowanie za duży i co by robił w takim miejscu. Może to był ryś
Albo Żbik ?!
Żbik czy Ryś ,jedno i drugie bardzo ciekawe i excytujące
Zrobić im jakieś zdjęcie w BM. BEZCENNE!
Albo Żbik ?!
Żbik czy Ryś ,jedno i drugie bardzo ciekawe i excytujące
Zrobić im jakieś zdjęcie w BM. BEZCENNE!
Zapewne był to jeden z tych dwóch, żbik albo ryś Ale czy dojdzie jeszcze kiedykolwiek do mojego spotkania jednego z tych kotów w Beskidzie Małym
Trafiłem na dość ciekawą stronkę odnośnie występowania rysi i wilków na terenie Polski.
http://www.zbs.bialowieza.pl/artykul/557.html
Ciekawe komu uda się w końcu zaobserwować i udokumentować jakiegoś większego drapieżnika na terenie BM i okolic ?!
ciekawie to wygląda
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
[ Wygenerowano w 0.027 sekund, wykonano 11 zapytań ]