Zupełnie zapomnieliśmy o ptakach , a przecież bez ich śpiewu nie sposób wyobrazić sobie lasu, łąki, ogrodu czy sadu . Wokół mojego domu szaleją właśnie kopciuszki, małe, ale bardzo głośne ptaszki . Mam okazję je codziennie podglądać i słuchać ich treli . Ubarwieniem nie rzucają się zbytnio w oczy , ponieważ barwy ich piórek raczej nie należą do wyzywających. Kopciuszek zwyczajny (Phoenicurus ochruros) bo o nim tu mowa, należy do rodziny drozdowatych. Wielkością przypomina wróbla, jest jednak od niego troszkę smuklejszy. Piórka ma koloru czarnego bądź łupkowoszarego z charakterystycznym rdzawym kuprem i ogonem, którym lubi pomachiwać. Wygląda przy tym jakby się kłaniał . Samiec ma dodatkowo białe lusterko na skrzydełkach. Najczęściej można spotkać kopciuszka w pobliżu domów, na kalenicy dachu, na rynnach i innych wystających częściach domów.
ooo ... nawet dla nas specjalnie zaśpiewał
foto: nena
Swoje gniazdo buduje w szczelinach murów, skał, a także w półotwartych budkach lęgowych. Gniazdo jest zawsze osłonięte od góry. W ciągu roku ma dwa lęgi. Młode spędzają w gnieździe ok. 2 tygodni po czym pod czujnym okiem obojgu rodziców uczą się latać . Robią przy tym sporo hałasu . Kopciuszki zdobywają pokarm biegając i skacząc po powierzchni ziemi, chwytają owady w locie, jak również zbierają pokarm z gałęzi, liści i ścian, zawisając nad nimi w powietrzu. Gatunek ten uległ synatropizacji tj. lubi przebywać w pobliżu ludzkich osiedli, czerpiąc z tego korzyści. Kopciuszki nie są zbyt płochliwym ptakami, dlatego bardzo chętnie pozują do zdjęć .
Kopciuszki to ptaki wędrowne , częściowo wędrowne lub osiadłe. Na stałe żyją głównie w południowej i zachodniej Europie , północno – zachodniej Afryce, na Bliskim Wschodzie i w Indiach. Do nas przylatują w marcu /kwietniu a odlatują już w sierpniu/wrześniu. Są objęte ochroną.
Powinniśmy się cieszyć obecnością i wesołym śpiewem kopciuszków w górach , w tym w BM bo na północy Polski nie są aż tak częstymi bywalcami . Tak ,że jak usłyszycie jakieś wesołe harce i krzyki wokół Waszego domu to prawdopodobnie to sprawka kopciuszków
"Tak jak zawsze, kiedy zdarza mi się widzieć coś niebywałego, żałowałem, że nie ma ze mną miłych sercu ludzi, żeby mogli oni też swoje zatroskane oczy widokiem czystym uradować i przemyć, zasługują przecież na to nie mniej niż ja, albo bardziej" /E. Stachura/