Temat: Dolinki krakowskie

W odwiecie dalekich wyjazdów w Polskę sypiących się u mnie jak domki z kart, jutro planuje nawiedzić dolinki krakowskie pomiędzy Krakowem a Olkuszem. Tym razem plan nie runie w gruzach, a wkrótce dam krótką relacje i ze zdjęciami z gruzem wapiennym smile

2

Odp: Dolinki krakowskie

big_smile Darku to ja czekam na piękne amonity. big_smile wink Kiedyś nawiedziłam okolice Krzeszowic. smile

"Tak jak zawsze, kiedy zdarza mi się widzieć coś niebywałego, żałowałem, że nie ma ze mną miłych sercu ludzi, żeby mogli oni też swoje zatroskane oczy widokiem czystym uradować i przemyć, zasługują przecież na to nie mniej niż ja, albo bardziej"  /E. Stachura/

3

Dariusz Tlałka napisał/a:

(...) Tym razem plan nie runie w gruzach, a wkrótce dam krótką relacje i ze zdjęciami z gruzem wapiennym smile

Udanego gruzowania?odgruzowywania?  lol

Wokół góry, góry i góry...i całe moje życie w górach, ileż piękniej drozdy leśne śpiewają,niż śpiewak płatny na chórach. Wokół lasy, lasy i wiatr...i całe życie w wiatru świstach. Wszyscy, których kocham, wita was modrzewia ikona złocista. (J.Harasymowicz) smile

nena napisał/a:

big_smile Darku to ja czekam na piękne amonity. big_smile wink  Kiedyś nawiedziłam okolice Krzeszowic. smile

No wybieram się właśnie w niedalekie okolice Krzeszowic, a dokładnie w Dolinę Szklarki i Racławki. Będąc niegdyś na jurze spotykałem sporo skamieniałych bezkręgowców, z czego najwięcej było amonitów, więc o to nie będzie trudno smile Moim celem wyprawy jest flora paprociowa wapieni jurajskich i unikalnych tutaj wapieni i dolomitów dewońskich. Może uda coś się tutaj odkryć, by nadrobić mój niezbyt udany rok paprotnikowy. Taka geologiczno-pteridologiczna wyprawa. big_smile

Tak jak było w planie dzisiaj wybrałem się w dolinki krakowskie w Dolinę Szklarki i Racławki w granicach wsi Jerzmanowice, Szklary, Dębnik, Dubie i Żary. Wprawdzie nie znalezłem jakiejś paprociowej megarzadkości, to i tak znalazłem parę rzadkich gatunków. Na trasie trafiły się różne cuda przyrody, co można uznać wyprawę za w pełni udaną smile Oto prawdziwa gameta zdjęć z wyprawy:
Skały wapienne w Dolinie Szklarki

Gruz wapienny w Dolinie Szklarki według dotrzymanych obietnic wink

Zanokcica zielona

Zanokcica murowa

Cienistka Roberta

Amonit dla neny od Darka smile

Pluskwiak. Prośba dla neny o identyfikacje gatunku smile

Widok na Dolinę Racławki

Skały wapienne w Dolinie Racławki

Ufo w Dolinie Racławki - czyli owocostan trzmieliny

Gruboszowaty. Prośba o identyfikacje gatunku.

Biegacz skórzasty - największy krajowy gatunek biegacza

Kamieniołom wapienia dewońskiego w Dębniku

6

Piękne te ostańce Darku i amonit dla mnie widzę się znalazł, za którego bardzo dziękuję. wink Udana wycieczka ! smile

Po kamieniołomie wapienia dewońskiego w Dębniku chodziłam big_smile, nawet trochę tam się młotkiem tłukłam lol. Wapień tam niegdyś wydobywany zwany jest marmurem dębnickim albo czarnym marmurem. Wykorzystywano go w kamieniarstwie do zdobień, głównie w kościołach, klasztorach i kaplicach, najwięcej w krakowskich. Największą popularność  miał w XVII i XVIII wieku, w czasach panowania Wazów.

Darku ten pluskwiak to puklica rudnica (Acanthosoma haemonhoidale), chyba szuka sobie kryjówki do przezimowania wink. Ktoś z naszych forumowiczów ma ją też w swoich albumach, nie wiem czy nie kisiel. A ta roślinka z gruboszowatych to rozchodnik ościsty (Sedum reflexum L.) smile

"Tak jak zawsze, kiedy zdarza mi się widzieć coś niebywałego, żałowałem, że nie ma ze mną miłych sercu ludzi, żeby mogli oni też swoje zatroskane oczy widokiem czystym uradować i przemyć, zasługują przecież na to nie mniej niż ja, albo bardziej"  /E. Stachura/

7

Piękna wycieczka Darku po krakowskich dolinkach smile miło było powspominać bo teren jest mi dobrze znany z wypraw rowerowych wink big_smile

Wokół góry, góry i góry...i całe moje życie w górach, ileż piękniej drozdy leśne śpiewają,niż śpiewak płatny na chórach. Wokół lasy, lasy i wiatr...i całe życie w wiatru świstach. Wszyscy, których kocham, wita was modrzewia ikona złocista. (J.Harasymowicz) smile

W odwiecie dalekich wyjazdów w Polskę sypiących się u mnie jak domki z kart

No chyba muszę cofnąć ten wyraz, po mojej niesamowitej wizycie na wyspie Wolin big_smile

Ostatnio edytowany przez Dariusz Tlałka (2011-09-17 20:00:40)

9

W odwiecie dalekich wyjazdów w Polskę sypiących się u mnie jak domki z kart

No chyba muszę cofnąć ten wyraz, po mojej niesamowitej wizycie na wyspie Wolin big_smile

Zobowiązuję Cię Darku do napisania o tym  big_smile - esmsik miły, ale o niczym nie opowiadał  wink  big_smile

10

Kilka zdjęć z wczorajszej weryfikacji paprotników w okolicy Krzeszowic po Górze Buczyna, Tenczyńskiej Góry, Tenczynka i Górze Porąbka. Wystarczyło mnie wpuścić w nieznany mi teren, by zakończyło się to prawdziwym wysypem znalezisk paprotników, również z tych bardzo rzadkich w Polsce smile
Brama Zwierzyniecka

Nerecznica Borrera

Storczyk - buławnik wielkokwiatowy

Języcznik zwyczajny

Paprotnik kolczysty

Zaproć górska

Widłak jalowcowaty

Cienistka trójkątna

Gatunki te zupełnie nie są tak liczne jak w naszym Beskidzie Małym pomijając paprocie naskalne big_smile
Miejsca te podobnie jak większość Wyżyny Krakowsko-Częstochowskiej zbudowane są ze skał wapieni jurajskich, natomiast sporo tu starodrzewi bukowych smile

Ostatnio edytowany przez Dariusz Tlałka (2012-05-31 10:58:40)

11

(...)  Wystarczyło mnie wpuścić w nieznany mi teren, by zakończyło się to prawdziwym wysypem znalezisk paprotników, również z tych bardzo rzadkich w Polsce smile...

Gratuluję skutecznego sznupania  wink  big_smile a przy Bramie Zwierzynieckiej byłam nie raz  smile

12

jolanta napisał/a:

Gratuluję skutecznego sznupania  wink  big_smile a przy Bramie Zwierzynieckiej byłam nie raz  smile

Za niedługo znów będę w okolicach Krzeszowic na kolejnych weryfikacjach paprotników. Taka praca smile

Ostatnio edytowany przez Dariusz Tlałka (2012-06-01 21:21:24)

13

Wczorajsza rewizja terenowa w okolicy Krzeszowic, nie trudno się domyślić, zakończyła się wysypem kolejnych znalezisk paprotników smile Tym razem padło na Dolinę Racławki. Obszar ten jest objęty ochroną rezerwatową "Dolina Racławki", który jest największym w województwie malopolskim. Dominują tu glównie buczyny ze skałami wapieni jurajskich. Największym zaskoczeniem było to jak ogromne ilości występują tutaj chronionej i przepięknej rośliny lilii złotogłów. Praktycznie występuje ona na całej powierzchni rezerwatu w tysiącach osobników. Z paprotników też jest sporo gatunków smile

W Dolinie Racławki

Goździk

Zanokcica murowa

Storczyk - gnieźnik leśny

Cienistka trójkątna

Lilia złotogłów

Paprotka zwyczajna

Paprotnica krucha

Skrzyp łąkowy

Pogoda dopisała, choć było trochę mokro. Wyprawa męcząca jak po naszym Beskidzie Małym big_smile

14

Darku - no cudo. smile smile smile Myślałem, że ona trochę wcześniej kwitnie?

http://szlakiibezdroza.blogspot.com/  - wszystko na czasie .

15

Rzeczywiście piękna!

16

Darku śliczne fotki i piękna wycieczka. smile Miałam też okazję spacerowania Doliną Racławki. smile Czy amonita jakiegoś znalazłeś ? wink

17

nena napisał/a:

Darku śliczne fotki i piękna wycieczka. smile Miałam też okazję spacerowania Doliną Racławki. smile Czy amonita jakiegoś znalazłeś ? wink

Niestety na rozglądanie się za amonitami nie było już czasu, bo podczas rewizji mieliśmy kupę roboty: masa spisywania danych, robienia zdjęć i GPSowania big_smile

Ostatnio edytowany przez Dariusz Tlałka (2012-06-07 19:05:11)

18

Dolina Racławki dana mi była z poziomu siodełka rowerowego wink i to nie jest dobra perspektywa dla takich okazów  hmm

Lilia złotogłów cudnej urody  cool

19

Mam jeszcze zdjęcia z widokiem na ruiny zamku Tenczyn w Rudnie smile W okolicach Krzeszowic jestem praktycznie co kilka dni, gdzie poza rewizją terenową, wieńcze podobną rolę co nasza Nena smile

20

Jeżeli chodzi o Dolinę Racławki, czyli rejon na którym można powiedzieć jestem gospodarzem, z racji że to rzut kamieniem od Krakowa to niestety jest ona coraz częściej, mimo rezerwatu, odwiedzana przez huliganów na crossach, którzy niemiłosiernie hałasują i niszczą szlaki. W dolinie:

(moje zdjęcie z 2009 r.)
Tuż obok tej doliny jest jeszcze "tajemnicza" Dolina Eliaszówki, którą warto odwiedzić ze względu na ruiny tzw. Diabelskiego Mostu:

(moje zdjęcie z 2011 r.)
http://pl.wikipedia.org/wiki/Diabelski_Most
i bardzo wydajne źródło Św. Eliasza:

(moje zdjęcie z 2011 r.)
http://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%B9r%C3 … ka_Eliasza
Ja często robię sobie rundkę Dolina Racławki - Paczółtowice (znane pola golfowe i całkiem fajna knajpa) - Dolina Eliaszówki. Polecam wszystkim tę trasę na rowerze (całkiem spore i wyczerpujące podjazdy) i na pieszo!

"Because it's there" (G. Mallory)
Moje galerie: https://get.google.com/albumarchive/105 … source=pwa

21

Piotrze ładne zdjęcia smile Ja też ostatnio prawie się robię gospodarzem tych rejonów big_smile

22

Oto kolejna kolekcja fotek z tych okolic, ale z innych miejsc. Podczas rewizji terenowej walczę wielotysięczną plagą owadów i chaszczami złożonych z 2-metrowych pokrzyw i gęstych kolczastych zarośli. Masssakra !!!

W Puszczy Dulowskiej

Dziwne czerwone zabarwienie wody w lesie puszczy

Nerecznica górska

Borówka bagienna

Olszyna

Okolice Filipowic, Miękinii i Czernej

Kamieniołom tufów wulkanicznych na stoku Kowalskiej Góry

W Dolinie Kamienic

Kamieniołom w Miękinii

Skrzyp pstry

Ruiny Diabelskiego Mostu w Dolinie Eliaszówki

Zanokcica zielona

23

Ciekawe miejsca i piękne, i tylko jedno niepokoi czy starczy czasu by każde odwiedzić zapamiętać  smile Z tego co czytam i widzę bardzo warto  smile

24

O! Widzę Dareczku, że odwiedziłeś Diabelski Most wink

"Because it's there" (G. Mallory)
Moje galerie: https://get.google.com/albumarchive/105 … source=pwa