151

Odp: Grzyby

Nenuś - Ty grzybowy rozbójniku  wink  big_smile

Piękny zbiór - gratuluję  smile

Nie znam solonych - do czego to potem? Do zupy?

Wokół góry, góry i góry...i całe moje życie w górach, ileż piękniej drozdy leśne śpiewają,niż śpiewak płatny na chórach. Wokół lasy, lasy i wiatr...i całe życie w wiatru świstach. Wszyscy, których kocham, wita was modrzewia ikona złocista. (J.Harasymowicz) smile

152

Alu smile
A co z grzybkami w śmietanie, na gęsto ?
Z cebulką i pietruszką ?

... by Beskid Mały, był najpiękniejszym pasmem górskim.
Czystszym, zadbanym, pokazującym swe piękno i historię.

153

MK napisał/a:

Alu smile
Z cebulką i pietruszką ?

No właśnie Marku co ...? , proszę szanownego kucharza smile o przepis na grzybki w śmietanie na gęsto !!! cool Pewnie nie tylko ja skorzystam wink

"Tak jak zawsze, kiedy zdarza mi się widzieć coś niebywałego, żałowałem, że nie ma ze mną miłych sercu ludzi, żeby mogli oni też swoje zatroskane oczy widokiem czystym uradować i przemyć, zasługują przecież na to nie mniej niż ja, albo bardziej"  /E. Stachura/

154

nena napisał/a:
MK napisał/a:

Alu smile
Z cebulką i pietruszką ?

No właśnie Marku co ...? , proszę szanownego kucharza smile o przepis na grzybki w śmietanie na gęsto !!! cool Pewnie nie tylko ja skorzystam wink

Jestem bardzo groźna, robię groźną minę  wink  lol i przypominam Wam, że mamy tu taki dział kulinarny  tongue

Też jestem ciekawa tego przepisu  big_smile

Wokół góry, góry i góry...i całe moje życie w górach, ileż piękniej drozdy leśne śpiewają,niż śpiewak płatny na chórach. Wokół lasy, lasy i wiatr...i całe życie w wiatru świstach. Wszyscy, których kocham, wita was modrzewia ikona złocista. (J.Harasymowicz) smile

155

jolanta napisał/a:

(...) Jestem bardzo groźna, robię groźną minę  wink  lol i przypominam Wam, że mamy tu taki dział kulinarny  tongue

Też jestem ciekawa tego przepisu  big_smile

Przepis prosty:
Serce kucharza big_smile
A tak naprawdę, to przepis podam Jolu i Neno w kulinariach smile

Ostatnio edytowany przez MK (2012-10-06 06:10:02)

... by Beskid Mały, był najpiękniejszym pasmem górskim.
Czystszym, zadbanym, pokazującym swe piękno i historię.

156

MK napisał/a:

Przepis prosty:
Serce kucharza big_smile
A tak naprawdę, to przepis podam Jolu i Neno w kulinariach smile

Co do serca kucharza to nie mamy wątpliwości wink, a na resztę czekamy z niecierpliwością. big_smile

"Tak jak zawsze, kiedy zdarza mi się widzieć coś niebywałego, żałowałem, że nie ma ze mną miłych sercu ludzi, żeby mogli oni też swoje zatroskane oczy widokiem czystym uradować i przemyć, zasługują przecież na to nie mniej niż ja, albo bardziej"  /E. Stachura/

157

trzeba przyznac ze po chudym zeszłym roku w tym mocno sypneło grzybkami i ja wrzucę kilka fotek te akurat prawie wszystkie uchwycone dzisiaj                                                                                                                 

Ostatnio edytowany przez ferdynans (2012-10-06 17:39:25)

Bez wycieczek,podróży,życie ludzkie upływa beztreściwie,nudno i szaro ,toteż one nie tylko urozmajcają,ale rzec można przedłużają nasze życie                             K.SOSNOWSKI

158

owoc wczorajszego 2 godzinnego spaceru z Tarnawy pod Semikową

159

Telepatia jaka czy co hmm Właśnie dzisiaj po spacerku grzybobraniowym zastanawiałem się co począć z "urobkiem" . Zapadła decyzja, że dwa najwieksze kozaki znajdą swe przeznaczenie w jajecznicy jako że organizm domagał się czegoś więcej jak wczesno-ranna kawa. Podsmażyłem jedną pokrajaną w plasterki cebulę (modrą czy jak kto woli czerwoną) bacząc by się nie zarumieniła a jak to się mówi w kucharskim slangu zeszkliła na łyżce oleju. W trakcie szklenia  troszkę oprószyłem solą cebulkę Olej został wchłonięty i jako podkład pod kozaki użyłem dwóch łyżek masła . Gdy się roztopiło dodałem pokrajane grzyby. Chwilę ( nie mierzyłem czasu, bo nie było czasu na takie fanaberie )  No i tu nastąpiła nagła zmiana planu. Zamiast kilku jajek dodałem kilka łyżek gestej (18% ) . Sos był bardzo dobry tongue  Pozdrawiam serdecznie wszystkich smile

160

ferdynans jak zwykle pokazuje nam tu piękne okazy. big_smile wink

kruwad - coś pięknego  cool  ! - córcia widać przeszczęśliwa i wcale się jej nie dziwię, też bym po takim zbiorze skakała z radości ! big_smile

stary napisał/a:

No i tu nastąpiła nagła zmiana planu. Zamiast kilku jajek dodałem kilka łyżek gestej (18% ) . Sos był bardzo dobry  tongue

I moim zdaniem ten plan B stary był dużo lepszy. big_smile. Wg mnie kozaki zdecydowanie lepiej smakują w sosie niż w jajecznicy wink. Jak widać się nie zawiodłeś big_smile. W jajecznicy najsmaczniejsze są maślaki lub opieńka miodowa, jak dla mnie, oczywiście wink.

161

Nena - małe sprostowanie to nie córcia ale młodsza wnusia Zosia

162

kruwad napisał/a:

Nena - małe sprostowanie to nie córcia ale młodsza wnusia Zosia

aha ... big_smile , ale myślę, że się na mnie nie obrazisz za ta małą pomyłkę, nie wiedziałam. wink Wnusia to prawie jak córcia big_smile wink

163

Piękne te Wasze grzybowe zbiory  cool a Wnusia - sama radość  big_smile

Przepis do wypróbowania  wink

164

nena napisał/a:
krakus napisał/a:

Poniżej zamieszczam zdjęcie dziwnego grzyba (?), trochę przypomina formę przedpotopową (?), a może to po prostu nic ciekawego. Może ktoś rozszyfruje tą ciekawostkę? Zdjęcie zrobione dzisiaj, na wschodnim ramieniu Leskowca.

krakusie to porost czyli grzyb zlichenizowany, jest to jeden z chrobotków, przypomina strzępiastego, ale z chrobotkami może być różnie , więc na 100 % nie potwierdzę gatunku. smile

Nena, po raz kolejny dziękuję za rozpoznanie "mojego" grzyba, jak się okazuje porostu. Poprzez internetowe poszukiwania doszedłem do wniosku, że odkryłem w "moich" lasach chrobotka, prawdopodobnie kubkowatego. Moja skromna wiedza przyrodnicza została dzięki Tobie pogłębiona o porosty. Łatwiej żyć wiedząc co po drodze mijamy i napotykamy w lasach Beskidu Małego.

Ostatnio edytowany przez krakus (2012-10-14 19:15:28)

165

krakus napisał/a:

Nena, po raz kolejny dziękuję za rozpoznanie "mojego" grzyba, jak się okazuje porostu. Poprzez internetowe poszukiwania doszedłem do wniosku, że odkryłem w "moich" lasach chrobotka, prawdopodobnie kubkowatego. Moja skromna wiedza przyrodnicza została dzięki Tobie pogłębiona o porosty. Łatwiej żyć wiedząc co po drodze mijamy i napotykamy w lasach Beskidu Małego.

Nie ma za co krakusie wink. To ja się przy Was uczę, bo podsyłacie mi nieraz naprawdę bardzo ciekawe roślinki czy zwierzęta do rozpoznania smile. Co do chrobotka kubkowatego to rzeczywiście dobrze napisałeś, że prawdopodobnie smile Jest on bardzo podobny do strzępiastego, dlatego nie odważę się ich rozpoznawać ze zdjęcia smile, ale co do tego, że to chrobotek, to nie mam wątpliwości. smile

A teraz coś dodam od siebie. big_smile Trzeba mieć nieźle z głową , żeby w taki deszczowy dzień wybrać się na grzyby big_smile . Ja niewątpliwie mam ... hmm ale grzyby też mam big_smile tongue

Poniżej mój dzisiejszy zbiór. big_smile Do tego trzeba jeszcze dodać dosyć duży koszyczek opieniek miodowych. Tak, pojawiły się smile. Był przymrozek, są opieńki wink. A dlaczgo opieniek nie ma na zdjęciu ? Nie zdążyłam z fotką big_smile - zostały wrzucone zaraz do garnka. big_smile

https://lh4.googleusercontent.com/-NbG1DW4Lz7Q/UH1x_Qu5HzI/AAAAAAAAG4M/_4gM29TAtLE/s912/100_1137.JPG?gl=PL
foto:nena

166

Ja byłem wczoraj a jutro też się wybieram . Pojawiło się całe mnóstwo grzybków w lasach bukowych . Mój wczorajszy zbiór w okolicy przełęczy Straconka  to 6 kg grzybów  . I to samych kapeluszy bo nóżki musiałem zostawić smile . Po prostu brakło mi miejsca smile .

'' Tyle samo jest idiotów wśród księży, robotników i profesorów. Różnica polega na tym, że profesor ma większy zasób słów i w związku z tym trudniej wymacać jego głupotę.'' ( Bronisław Geremek )

167

nena napisał/a:

big_smile Trzeba mieć nieźle z głową , żeby w taki deszczowy dzień wybrać się na grzyby big_smile big_smile tongue

Tyz prowda .....  tongue  wink

Ja co prawda nie, ale teściu też był.  big_smile  Oto jego zbiór :

Stół jest 120x60cm  smile

-----------------------------------------------------
http://picasaweb.google.pl/marekk500
http://picasaweb.google.pl/marekk500cd

168

same piękności big_smile , a gdzie zbierałeś Maurycy ?

169

a już wiem ,  nie doczytałam wink, to 6 kg zrobiło na mnie zbyt ogromne wrażenie  big_smile  wink

170

Niedaleko niebieskiego szlaku pomiędzy przełęczą Przegibek a Gaikami .  Przez pół dnia nikogo nie spotkałem . Moja relacja z grzybobrania musiała się bardzo spodobać kolegom z pracy : D .
Jutro jedziemy w to samo miejsce na trzy  samochody . Startujemy ok. 8.30 z przełęczy .

'' Tyle samo jest idiotów wśród księży, robotników i profesorów. Różnica polega na tym, że profesor ma większy zasób słów i w związku z tym trudniej wymacać jego głupotę.'' ( Bronisław Geremek )

171

maurycy napisał/a:

Niedaleko niebieskiego szlaku pomiędzy przełęczą Przegibek a Gaikami .  Przez pół dnia nikogo nie spotkałem . Moja relacja z grzybobrania musiała się bardzo spodobać kolegom z pracy : D .
Jutro jedziemy w to samo miejsce na trzy  samochody . Startujemy ok. 8.30 z przełęczy .

nieźle, nieźle,  czyli od jutra ten teren będzie bez grzybów big_smile wink

172

Witam.
Czy ktoś może wie czy to Opieńka ?

"Nie uda się odnieść w życiu sukces, jeśli człowiek nie zaangażuje się w to całym sercem.To samo dotyczy sztuki przetrwania- ci którym udaje się wyjść z opresji, zawsze dają z siebie wszystko.Zarówno w życiu jak i w survivalu, jeżeli się łamiesz przegrywasz."Bear Grylls

Zapraszam do galerii : http://picasaweb.google.com/109029069602413014760

173

Wiem ja,to opieńka na bank.Smaczniutka w zalewie octowej jako dodatek do małego co nieco. big_smile

Góroczub.

174

Na moje oko to opieńka miodowa, ale co do tego ostatniego członu nazwy się mogę mylić...

Niech się wypowiedzą eksperci wink

"Picie wódki, to jest wprowadzanie elementu baśniowego do rzeczywistości."
Jan Himilsbach

175

tak teksanski, to opieńka smile Też takich ładnych dzisiaj nazbierałam. smile Ja zbieram tylko kapelusze. wink Trzonków nie powinno się raczej jeść.