26

Odp: Ryś

Tak chociaż nie ma danych z każdego terenu hmm
Zastanawiam się gdzie jest ten fragment na mapce kolo wyrazu KRAKÓW  przy literce K na górze... taki mały. Czy tam też coś jest zaznaczone ? Nie bardzo widać hm.

"Nie uda się odnieść w życiu sukces, jeśli człowiek nie zaangażuje się w to całym sercem.To samo dotyczy sztuki przetrwania- ci którym udaje się wyjść z opresji, zawsze dają z siebie wszystko.Zarówno w życiu jak i w survivalu, jeżeli się łamiesz przegrywasz."Bear Grylls

Zapraszam do galerii : http://picasaweb.google.com/109029069602413014760

27

Beskid Mały jest ograniczony w występowanie zwierzyny a w tym przede wszystkim dużych drapieżników z racji tego ,że znajduje się w izolacji od innych pasm i jest rozfragmentaryzowany a następnym czynnikami jest mała powierzchnia i duży ruch turystyczny,zdarzają się ,że drapieżniki przechodzą przez nasz Beskid ale zdarza się to sporadycznie.Obecnie kibicujmy wilkom bo jak na razie tylko im udaje się zasiedlać Beskid Mały w ok Jaszczurowej i Leskowca ,artykuł poświęcony im w jakimś wadowickim portalu to po prostu pożal się boże niekompetencja jakiejś dziennikarzyny i nie warto wierzyć w ani jedno słowo to tak gdyby ktoś miał okazje czytać o wilkach i "ginących sarnach"

Zdarza się ,ze ryś odbija pazury na grząskim gruncie lub przy ostrych podejściach.Najważniejsze przy robieniu zdjęć tropów jest aby stosować skalę porównawczą ,wystarczy przyłożyć obok śladu cokolwiek np.zapalniczkę co daje dużo więcej informacji niezbędnych do oznaczenia gatunku wink p.s Żbik występuje już prawdopodobnie tylko w dzikich ostępach Bieszczad.

28

Faktycznie, teraz to ciężko spotkać żbika. Według starych danych miał on występować w Beskidzie Żywieckim, choć i tak nie licznie.

W starym już wydaniu miesięcznika "Dzikie Życie" można było przeczytać ciekawy artykuł odnośnie populacji żbika w Polsce i Europie. Dogrzebałem się do tych informacji i wkleję je poniżej do poczytania smile

"Status populacji i rozmieszczenie w Polsce i Europie

Żbik jest ściśle chroniony na całym terytorium Polski od 1952 r., umieszczony został także w dwóch kolejnych wydaniach Polskiej Czerwonej Księgi Zwierząt (z lat 1992 i 2001). W skali międzynarodowej uznany jest za gatunek zagrożony i objęto go ochroną wynikającą z II i IV załącznika do Dyrektywy tzw. siedliskowej, załącznika II do Konwencji berneńskiej oraz załącznika II Konwencji waszyngtońskiej. Pomimo tego, stan polskiej populacji żbika wydaje się być krytyczny.

Dane historyczne wskazują, że żbik zamieszkiwał cały obszar naszego kraju w okresie od neolitu do średniowiecza. W XIX w. notowany był niemalże w całej południowej, środkowej i północno-wschodniej Polsce. Na początku XX w. był jeszcze sporadycznie notowany na Śląsku. Po latach 20. XX wieku, obserwując kurczący się zasięg żbika, zaczęto oficjalnie chronić ten gatunek. W roku 1927 r. uznano żbika za gatunek łowny, w 1944 r. wprowadzono natomiast całoroczny okres ochrony, a w roku 1952 objęto gatunek całkowitą ochroną. Mimo tak zdecydowanych kroków, już w latach 40. zaobserwowano znaczny spadek liczebności żbików w Polsce. Jeszcze w latach 60. wykazywany był w większości dużych kompleksów leśnych polskich Karpat, obserwowany był na Wielkiej Raczy w Beskidzie Żywieckim, na Pogórzu Ciężkowickim, w Pieninach, Beskidzie Sądeckim i Tatrach.

Obecnie sytuacja jest dramatyczna. Samo określenie liczebności żbików jest niezwykle trudne. Prowadzone do końca lat 90. inwentaryzacje łowieckie przez nadleśnictwa i koła łowieckie wykazywały, że liczebność żbika w naszym kraju jest na krytycznie niskim poziomie (poniżej 100 osobników). Jednakże żbik jako gatunek chroniony nie musi być ujmowany w łowieckich planach hodowlanych. Ocena liczebności populacji żbików dokonywana była i jest na podstawie tropień zimowych, a - jak już wcześniej wspomniano - tropy żbika niewiele różnią się od tropów kota domowego (a przecież obydwa te gatunki współwystępują na terenie i Pogórza Przemyskiego i Beskidu Niskiego). Nie ma bowiem żadnych miarodajnych kryteriów, które umożliwiałyby rozróżnienie tropów tych dwóch gatunków w terenie, a najprawdopodobniej jest to w większości przypadków zupełnie niemożliwe.

Według danych zebranych przez Instytut Ochrony Przyrody PAN w latach 1998-2003, liczebność żbików w Polsce nie przekracza 200 osobników, a występowanie gatunku ograniczone jest obecnie do części województwa podkarpackiego (nadleśnictwa Baligród, Bircza, Brzegi Dolne, Brzozów, Cisna, Komańcza, Krasiczyn, Lesko, Lutowiska, Rymanów, Wetlina oraz obszar Bieszczadzkiego Parku Narodowego) oraz w zaledwie jednej lokalizacji na terenie województwa małopolskiego (Nadleśnictwo Gorlice i Magurski Park Narodowy). Dane uzyskane w wyniku liczeń prowadzonych przez pracowników IOP PAN na wybranych obszarach Pogórza Przemyskiego, wykazały zagęszczenie około 1-1,3 osobników na 1000 ha. Przeniesienie tych zagęszczeń na cały obszar występowania żbika w Polsce, a także wykorzystanie informacji, że areał osobniczy żbika wynosi średnio 500 ha, pozwoliło oszacować liczebność żbików w naszym kraju na ok. 200 osobników. Zagęszczenie żbików w różnych populacjach europejskich wynosi średnio: w zachodnich Karpatach 0,5-1,9 osobnika na 1000 ha, w południowo-zachodniej Francji 0,3-4,5 osobnika na 1000 ha, w górach Harzu w Niemczech około 4 osobniki na 1000 ha.

Całkowity zasięg występowania żbika w Europie jest obecnie silnie rozczłonkowany, obejmuje Szkocję, Półwysep Iberyjski, środkową Francję i Niemcy, niemal cały obszar Karpat, Półwysep Apeniński, Sardynię i Sycylię, a poza Europą - Azję Mniejszą i Kaukaz, po północno-zachodnie Chiny i środkowe Indie, oraz północną Afrykę. Według współczesnej systematyki, wyróżniane są trzy grupy w obrębie gatunku: żbik europejski (grupa silvestris), żbik azjatycki (grupa ornata), żbik afrykański (grupa lybica)."

29

Informacja o żbiku dość obszerna. Spotkać takiego kota w Beskidzie Małym to było by dopiero coś big_smile

30

Ja kiedyś słyszałem że jest żbik w okolicach Babiej.
Spotkać żbika czy Rysia w BM chociaż też gdziekolwiek i utrwalić to na fotce.Bezcenne !

"Nie uda się odnieść w życiu sukces, jeśli człowiek nie zaangażuje się w to całym sercem.To samo dotyczy sztuki przetrwania- ci którym udaje się wyjść z opresji, zawsze dają z siebie wszystko.Zarówno w życiu jak i w survivalu, jeżeli się łamiesz przegrywasz."Bear Grylls

31

ryś owszem jest szansa ale żbik? oby udało się kociakowi jakoś przetrwać i działać...

32

Trzymam w kciuki za poszukiwaczy Taki skarb w swoich zbiorach to było by coś. A znając życie o takim niusie od razu by o tym fakcie media też nadmuchały, tylko najpierw tego żbika trzeba znaleźć wink

----------------------------------------
Największą ozdobą naszego Beskidu [...] są jego urocze doliny. Wprawdzie dawno już straciły one charakter pierwotności i dzikości, [...] ale mimo wszystko nie są pozbawione swoistego wdzięku, chociaż wszędzie już widoczne są ślady rąk ludzkich.
- Jan Galicz

33

Może nie BM ale przecież bardzo blisko...

http://wyborcza.pl/1,126565,13713630,Le … FILM_.html

34

Leśniczy (info od Voyta) widział rysice z młodymi na terenie nadleśnictwa Andrychów wink
zatem rysiek jest !

35

Świetna wiadomość!  big_smile

Wokół góry, góry i góry...i całe moje życie w górach, ileż piękniej drozdy leśne śpiewają,niż śpiewak płatny na chórach. Wokół lasy, lasy i wiatr...i całe życie w wiatru świstach. Wszyscy, których kocham, wita was modrzewia ikona złocista. (J.Harasymowicz) smile

36

Witam  big_smile

Drodzy Państwo, muszę się pochwalić choć pewnie nie wszyscy uwierzą, ale dziś w okolicach godziny 20, wraz z narzeczoną widzieliśmy Rysia !!! W Wielkiej Puszczy. Ja nie zdawałem sobie sprawy, ze szczęścia jakie nam się trafiło, ale teraz muszę o tym zameldować wszystkim zainteresowanym  smile specjalnie się zarejestrowałem smile  smile  smile   Dzwoniliśmy również do jednej Pani z Lipowej ze stowarzyszenia "Wilk" i bardzo ucieszyła ją ta wiadomość ponieważ miała już zgłoszenie 2 lata temu o Rysiu widzianym w Wielkiej Puszczy.

Opisze po krótce jak to wyglądało:

Siedzieliśmy w samochodzie na leśnym parkingu, zaraz przy potoku. Ryś wyszedł z naszej lewej strony (od północy) przeszedł przez ulicę, wszedł w krzaki i zatrzymał się tam na jakąś niecałą minutę, następnie spokojnym chodem ruszył na kamienie i przez potok na drugą stronę do lasu. Na środku potoku zatrzymał sie na moment i popatrzył na nasze auto  smile

Naprawde nie zmyślam, ale to dowód że można Rysia spotkać w Beskidzie Małym wink

Pozdrawiam

Ostatnio edytowany przez michal.pirat (2013-08-16 14:48:17)

37

Dziękujemy Michale za to, że umieściłem informację. Dla wielu osób może być ona cenna!

38

Bardzo dobra wiadomość miachal.pirat ale pewnych rzeczy muszę się uczepić.

Jeśli chodzi o takie gatunki jak Ryś,Wilk,Głuszec i inne rzadkie wyłączając niedźwiedzia ( bo jednak może stwarzać niebezpieczeństwo i lepiej wiedzieć gdzie dokładnie był obserwowany) To nie można podawać gdzie zwierz był widziany.

rozumiem entuzjazm i chęć pochwalenia się spotkaniem ale tak naprawdę to jest szkodliwe ,Rys teraz kiedy ma młode będzie łaził po okolicy a cholernie łatwo jest tego zwierza z terenu wypłoszyć a i są ludzie ,którzy nie chcą mieć takiego drapieżnika na swoim terenie.

daltego proszę o zmoderowanie posta michal.pirat oraz mojego z cytowaniem miejsca obserwacji.

p.s i żeby nikt nie wpadał na pomysł by go tam szukać!

pozdrawiam

Ostatnio edytowany przez Voyt (2013-08-16 22:16:47)

39

Ok, ja zmieniłem odpowiedź. Słuszna uwaga kolego Voyt smile

40

Gratuluje obserwacji. Szkoda że nie ma zdjęcia big_smile Rysia raczej łatwo rozpoznać po rozmiarach, pędzelkach na uszach i krótkim ogonie. Ewentualnie to można go pomylić z zabłąkanym kotem domowym na sterydach lol No właśnie przy takich wiadomościach to lepiej nie podawać dokładnego miejsca obserwacji big_smile

41

Ja również zmieniłem  smile jest to na tyle cenna informacja ponieważ jak dotąd znana jest tylko jedna para z BM-u ,piszę tylko  z nadzieją,że jest ich więcej  cool

pzdr

42

Witam, również zarejestrowałem się ponieważ chciałem podzielić się wiadomością, że widziałem rysia!
Mianowicie, zjeżdżając z Kocierza (w stronę Żywca, ok. godziny 20) widziałem tego kota przy mostku wzdłuż głównej drogi, trwało to jakieś pół minuty, a później czmychnął w pobliskie krzaki;) Taka sytuacja może zdarzyć się raz na całe życie;)
Cieszę się, że można spotkać takie zwierzęta w naszych lasach wink

43

Witaj Jezier

Napisałem Ci prywatną odpowiedź proszę odpisz wink

A na facebookowym profilu sowy beskidu małego można zobaczyż ostatnio  tropy rysia sfocone dzień wcześniej od obserwacjii jeziera prawie w tym samym miejscu wink

44

hej, Jezier

Powiedz czy Ryś którego Ty widziałeś miał centki ? Ten którego ja widziałem nie miał smile

Pozdr.

45

Kocur był cały rudy, ale może to było zimowe futro.. ;D

46

To chyba tego samego widzieliśmy cool

47

Dziwi mnie że tyle osób ostatnio widzi rysia.. wink