1

Temat: Grojec koło Żywca

Interesuje mnie torfowisko na zboczach góry Grojec koło Żywca.
Teraz w czerwcu warto byłoby odwiedzić miejsce gdzie rośnie rosiczka.Proszę o informacje, mapki  dotyczące tego torfowiska.

2

Odp: Grojec koło Żywca

Torfowisko znajduje się koło żółtego szlaku od strony browaru, a dokładnie gdzie to nie bardzo wiem.

3

Na wiosnę br odwiedziłem Grojec w poszukiwaniu cieszynianki wiosennej .
Szlak od browaru słabo oznakowany,zgubiłem.Na szczyt prowadzi stroma zarośnięta ścieżka.
Na średnim Grojcu jest krzyż papieski .
Dopiero na Małym Grojcu na zachodnim stoku było kilka ramot cieszynianki.

Ostatnio edytowany przez Gustek (2014-06-17 15:42:27)

Wspomniane torfowisko jest chronione użytkiem ekologicznym "Stowek na Kosarach pod Hyśkowcem" który co jakiś czas jest zatwierdzany. Znajduje się ono dokładnie na zachodnim stoku Grojca na wysokości około 415 m. Jest to torfowisko wysokie, położone w niecce w obrębie dużego osuwiska. Idąc od browaru żółtym szlakiem w kierunku szczytu Grojca po przejściu zabudowań przysiółka Na Niwie odchodzimy od szlaku w kierunku północno-wschodnim tak gdzie zaczyna się las. Po przejściu kilkudziesięciu metrów lasem i osiągnięciu wspomnianej wysokości 415 m nagle ukazuje nam się to torfowisko.

5

Dzięki wskazówkom Dariusza i GPS-a udało się dotrzeć do torfowiska.
tablica przy torfowisku

torfowisko

zbliżenie rosiczki

rosiczka

rosiczki

tablica na ścieżce przyrodniczej

paprotnica krucha na skałach w pobliżu torfowiska

gółka długoostrogowa przy krzyżu na Grojcu Średnim

Goryczka krzyżowa na Grojcu Małym

Widok na pn z Grojca

Rosiczka na Grojcu jest biała natomiast w Rzykach Praciakach była o odcieniu czerwonym.Dlaczego? Zapewne jest to związane z dojrzewaniem i większa ilością słońca.

Moje następne pytanie to :
kiedy najlepiej jest widoczny (kwitnienie) i  gdzie można spotkać kruszczyka błotnego .

Ostatnio edytowany przez Gustek (2014-07-03 19:19:36)

Część z tych roślin widziałem zeszłym roku na Grojcu, plus najcenniejszego tojada lisiego smile

Gustek napisał/a:

Moje następne pytanie to :
kiedy najlepiej jest widoczny (kwitnienie) i  gdzie można spotkać kruszczyka błotnego .

Kruszczyk błotny obecnie kwitnie smile Z Grojca podawany jest z dolnych partii południowych stoków, ponad źródłowym odcinkiem potoku Pawlusek, na wilgotnej łące i w młace. Gdzie to dokładnie jest to miejsce to nie wiem tego hmm
W Beskidzie Małym kruszczyk błotny rośnie w młace, w pobliżu zielonego szlaku z Czernichowa do Łodygowic, w miejscu gdzie skręca ten szlak, 600 m na wschód od szczytu Przyszopa (Łysego Gronia) smile