Temat: Potrzebna pomoc geologa!

Witam serdecznie wszystkich forumowiczów, od pewnego czasu z ciekawością przeglądam wasze forum, sam często wędruje po naszym beskidzie, najczęściej po stronie magurki wilkowickiej.
Zauważyłem że jest tu wielu znawców tematu geologi, w związku z tym zwracam się do was o pomoc.Potrzebowałbym zasięgnąć informacji na temat geologi skały "Zbójeckie okno".  Mianowicie chodzi mi o rodzaj osadów tworzących te skały, erę, okres, epokę i piętro oraz przybliżony czas powstania osadu. Do jakiego ogniwa litostratygraficznego karpackich serii fliszowych należą te skałki? Oraz w jakiej epoce ruchy górotwórcze doprowadziły do uformowania Karpat fliszowych w obręb których wchodzi Beskid Mały?
Odpowiedzi na te pytania można się z łatwością doszukać w książce pt. "Przewodnik geologiczny po zachodnich Karpatach fliszowych"Jeżeli ktoś z was posiada tą książke lub zna odpowiedź na te pytania bardzo prosiłbym o pomoc.

2

Odp: Potrzebna pomoc geologa!

Z tego co pamiętam to jej opis jest w:
Alexandrowicz Z., 1963, Najpiękniejszy zabytek przyrody nieożywionej w Beskidzie Małym, [w:] Chrońmy Przyrodę Ojczystą 19, 3: 42-44
Najlepszy przekrój przez wszystkie skałki z kolei i ta też jest dość szczegółowo opisana:
Alexandrowicz Z., 1978,  Skałki piaskowcowe Zachodnich Karpat Fliszowych, [w:] Prace geologiczne 113, PAN, Wrocław

Ponadto polecam szczegółową mapę geologiczną - arkusz Wadowice, wraz z objaśnieniami smile

W razie pytań polecam się smile akurat skończyłam pisać pracę mgr m.in. o geologii tej części Beskidu Małego wink

3

Odp: Potrzebna pomoc geologa!

Chętnie zapoznałbym się z mapą geologiczną - arkusz Wadowice .
Era, okres, epoka , piętro , osad, ogniwa litostratygraficzne - wszystkie te pojęcia są mało znane lub nawet obce dla  zwykłego  miłośnika gór czy  obserwatora przyrody .
Wydaje mi się że taka mapa  pozwoliłaby na określenie potencjalnych rejonów występowania ciekawych roślin (chronionych,wapieniolubnych,muraw kserotermicznych itp)
Czy jest dostępna  online ?