1

Temat: Żółw w pobliżu Pańskiej Góry

W lasku, na wschód od działek na Pańskiej Górze, zaraz przy Zagórniku, wujek znalazł żółwia! Nie wiadomo skąd się tam wziął, czy to jego naturalne siedlisko, jaki w ogóle to żółw i co z nim zrobić. Wujek zabrał znalezisko do domu, bo może ktoś na działkach hodował takiego żółwia i mu uciekł? Załączam zdjęcia, może poradzi ktoś co zrobić? czy może jutro zanieść go do sklepu zoologicznego, może ta będą coś wiedzieć?

https://lh5.googleusercontent.com/-rAsDhvTFkYg/U8lE6gEpAoI/AAAAAAAAABM/mSnzTItTAno/s640/Zdj%25C4%2599cie0659.jpg

https://lh6.googleusercontent.com/-7uAa … ie0662.jpg

Ostatnio edytowany przez Miluś (2014-07-18 22:53:13)

"Lecz kto sieje kłamstwa, ten w końcu zawsze doczeka się ich plonów, a wtedy może już tylko odpoczywać po trudach i śledzić tylko, jak inni zbierają żniwo i wyręczają go w rozsiewaniu dalej złego ziarna"

J.R.R. Tolkien
SILMARILION

2

Odp: Żółw w pobliżu Pańskiej Góry

Jakby się nie znalazł właściciel to chętnie go przygarnę. Moja żona jak była dzieckiem to taki żółw jej zaginął na grillu w Wielkiej Puszczy, może to on : ) W końcu żyją bardzo długo tongue za te lata by doszedł smile
Ale podpowiem, że każdy żółw musi być ochipowany, wiec chyba da się zlokalizować właściciela.

3

Nie był ochipowany. Zresztą wujek zaniósł go z powrotem do lasu.

"Lecz kto sieje kłamstwa, ten w końcu zawsze doczeka się ich plonów, a wtedy może już tylko odpoczywać po trudach i śledzić tylko, jak inni zbierają żniwo i wyręczają go w rozsiewaniu dalej złego ziarna"

J.R.R. Tolkien
SILMARILION

4

Pewnie ktoś pozbywa się kłopotu przed wakacjami,w Wodzisławiu Śląskim schwytano żółwia greckiego(bodajże tak się nazywa) i ten też odzyskał wolność.

Góroczub.

5

Z tego zdjęcia widać że to żółw czerwonolicy w Polsce ma mieć papiery a w USA w niektórych stanach uważany za szkodnika, jak taki wpadnie do oczka wodnego to małe ryby nie mają szans. Mam 2 sztuki od czasu powodzi w 2010r wBieruniu, właśnie wtedy wyłowiłem je zmojego oczka wodnego po zgłoszeniu na policji i odczekaniu trzech tygodni otrzymałem papier że nikt się nie zgłosił i wtedy do gminy o zarejestrowanie. Teraz mieszkają obok oczka.

6

Zaś żółw grecki jest  w Polsce gatunkiem inwazyjnym i jest zakaz wypuszczania na wolność.wypiera rodzinny gatunek.

Góroczub.

7

Niedawno kuzynka przejeżdżała przez Mucharz, dnem przyszłego jeziora. Tam, gdzie jest resztka drogi, kiedyś na Wadowice, starym mostem. I właśnie na tym moście coś zobaczyła. Był to żółw, dość spory, szedł sobie powolutku. Prace trwają już tyle czasu, może tam się zadomowiły? Co z nimi będzie po zalaniu...?

Ostatnio edytowany przez Owieczka (2014-11-03 20:09:24)