1

Temat: skały wapienne w Bachowicach

W latach 50-tych XX w  Marian Książkiewicz prowadził badania geologiczne w okolicach Andrychowa,Wadowic ,Kalwarii.
Z badań tych wynika że  8 km na NNE od Wadowic w Bachowicach stwierdzone zostały skałki wapienne.
Jest nawet praca M. Książkiewicza pt.  Jura i kreda Bachowic.
Czy ktoś zna szczegóły i wie gdzie było to miejsce ( współrzędne) i czy jest jeszcze obecnie jakikolwiek ślad ?

2

Odp: skały wapienne w Bachowicach

Gustek napisał/a:

W latach 50-tych XX w  Marian Książkiewicz prowadził badania geologiczne w okolicach Andrychowa,Wadowic ,Kalwarii.
Z badań tych wynika że  8 km na NNE od Wadowic w Bachowicach stwierdzone zostały skałki wapienne.
Jest nawet praca M. Książkiewicza pt.  Jura i kreda Bachowic.
Czy ktoś zna szczegóły i wie gdzie było to miejsce ( współrzędne) i czy jest jeszcze obecnie jakikolwiek ślad ?

Będzie to miły powód do odwiedzenia tego miejsca i już dzisiaj na takie odwiedziny umawiam się z Darkiem Tlałką - być może będą chętni do wyprawy razem z nami - info będzie na forum.

Tym czasem posznupałam wink w czeluściach internetu i znalazłam taki oto materiał.

Skały magmowe Bachowic

Wiem, że wapienie to nie to samo co magma, ale może artykuł coś jednak wniesie do naszej wiedzy o skałach w Bachowicach.

Admina proszę o przeniesienie wątku do działu: Ciekawe miejsca.

Wokół góry, góry i góry...i całe moje życie w górach, ileż piękniej drozdy leśne śpiewają,niż śpiewak płatny na chórach. Wokół lasy, lasy i wiatr...i całe życie w wiatru świstach. Wszyscy, których kocham, wita was modrzewia ikona złocista. (J.Harasymowicz) smile

3

Też się piszę na tę wycieczkę smile Napiszcie tylko kiedy, najlepiej w jakiś weekend big_smile wink.

Jolana napisał/a:

Wiem, że wapienie to nie to samo co magma, […]

Dokładnie, to zupełnie inny rodzaj skał. Dlatego sama jestem ich ciekawa smile.

"Tak jak zawsze, kiedy zdarza mi się widzieć coś niebywałego, żałowałem, że nie ma ze mną miłych sercu ludzi, żeby mogli oni też swoje zatroskane oczy widokiem czystym uradować i przemyć, zasługują przecież na to nie mniej niż ja, albo bardziej"  /E. Stachura/

4

nena napisał/a:

... sama jestem ich ciekawa smile.

Wspomniana praca Mariana Książkiewicza jest dostępna na stronach Annales Societatis Geologorum Poloniae

Przed wycieczką przyda się trochę teorii wink

W internecie niczego nie znalazłem o lokalizacji miejsca występowania skał wapiennych w Bachowicach. Czyżby były one gdzieś w rejonie lasu Bachowiec hmm Wszak po drugiej stronie Wisły są już dobrze znane skały wapienne będące fragmentem Garbu Tenczyńskiego.

jolanta napisał/a:

Będzie to miły powód do odwiedzenia tego miejsca i już dzisiaj na takie odwiedziny umawiam się z Darkiem Tlałką - być może będą chętni do wyprawy razem z nami - info będzie na forum.

Na tą wycieczkę się piszę, na poszukiwania wapniaków. Niby blisko, a w tej części Pogórza Wielickiego to jeszcze nie byłem. Są też tam ciekawe wąwozy w okolicy Górek Bachowskich smile

6

MF napisał/a:
nena napisał/a:

... sama jestem ich ciekawa smile.

Przed wycieczką przyda się trochę teorii wink

MF dziękuję za fachową teorię. smile Przyda się na pewno. Lubię wiedzieć, co widzę, albo dokąd jadę. smile

"Tak jak zawsze, kiedy zdarza mi się widzieć coś niebywałego, żałowałem, że nie ma ze mną miłych sercu ludzi, żeby mogli oni też swoje zatroskane oczy widokiem czystym uradować i przemyć, zasługują przecież na to nie mniej niż ja, albo bardziej"  /E. Stachura/

Odmieżyłem i wychodzi mi że te skałki wapienne w Bachowicach znajdują się w lesie Bachowiec nad potokiem Brzezina lub jej dopływem. W Zatorze znajdują mury kościoła zbudowane częściowo z wapieni z Bachowic, więc odsłonięcia muszą gdzieś tu być big_smile

8

Dziękuje  MF za wskazanie adresu gdzie jest dostępna  praca Mariana Książkiewicza .
Na pierwszych stronach jest mapka części lasu Bachowiec na południe od drogi  Kaniów -Tłuczań na granicy Zygodowic z Bachowicami.
Potoki z tego lasu wpływają do Zygodówki .
W tym przeważającym bukowym lesie  spotkać można  przylaszczki co  świadczy o wapiennym odczynie gleby.
Potok Brzezina jest po północnej stronie drogi Kaniów -Tłuczań .
Nad jego brzegami jest dużo wiecej przylaszczki , a co ciekawe rośnie chroniona cieszynianka wiosenna .
Warto tam zajrzeć zwłaszcza gdy kwitnie na przełomie marca i kwietnia.

Stodoła w Kaniowie na skraju lasu Bachowiec.

Cieszynianka wiosenna nad potokiem Brzezina w lesie Bachowiec.

Cieszyniankę wiosenną jak sama nazwa mówi to widziałem raz w Cieszynie. W okolicy Bachowic jest jej tam całkiem sporo. W lesie Bachowiec występuje też turzyca zgrzebłowata z Polskiej Czerwonej Księgi Roślin, z tych względów obszar lasu nad potokiem Brzezina jest projektowanym rezerwatem przyrody o nazwie "Bachowiec".
Ciekawy teren i te skałki wapienne przydałoby się tam poszukać smile

10

Dariusz Tlałka napisał/a:

Cieszyniankę wiosenną jak sama nazwa mówi to widziałem raz w Cieszynie. W okolicy Bachowic jest jej tam całkiem sporo. W lesie Bachowiec występuje też turzyca zgrzebłowata z Polskiej Czerwonej Księgi Roślin, z tych względów obszar lasu nad potokiem Brzezina jest projektowanym rezerwatem przyrody o nazwie "Bachowiec".
Ciekawy teren i te skałki wapienne przydałoby się tam poszukać smile

To teraz jest jej okres kwitnienia?

http://szlakiibezdroza.blogspot.com/  - wszystko na czasie .

11

kris_61 napisał/a:

To teraz jest jej okres kwitnienia?

Pomijając anomalie klimatyczne które mają też wpływ na kwitnienie to cieszynianka wiosenna kwitnie od marca do maja zależnie od wysokości i warunków siedliskowych, a turzyca zgrzebłowata od kwietnia do czerwca. Obie rośliny kwitnące bez problemu rozpoznaje smile

12

Wycieczkę odbyć warto, zawsze można czegoś ciekawego się dowiedzieć.
Tytuł postu powinien rozwiać wszelkie wątpliwości, zwłaszcza wraz z lekturą (nawet pobieżną) pracy Książkiewicza.
Skały...nie skałki jak w pierwszym wpisie.

M.