Temat: Bunkier w okolicach Świnnej Poręby

Zainteresował mnie dzisiaj artykuł w serwisie wadowice24.pl, gdzie znalazłam informacje na temat bunkra w okolicach Świnnej Poręby - wydaje mi się, że ten obiekty pojawił się kiedyś w jednej z relacji sprocketa smile

Zapraszam do lektury.

Co jest szczególnego w bunkrze ze Świnnej Poręby? Mieszkańcy wyjaśniają jego tajemnicę

Wokół góry, góry i góry...i całe moje życie w górach, ileż piękniej drozdy leśne śpiewają,niż śpiewak płatny na chórach. Wokół lasy, lasy i wiatr...i całe życie w wiatru świstach. Wszyscy, których kocham, wita was modrzewia ikona złocista. (J.Harasymowicz) smile

2

Odp: Bunkier w okolicach Świnnej Poręby

Wydaje mi się że jest to opuszczone i zaniedbane zaplecze z początkowego okresu budowy zapory w Świnnej Porębie.
Są jeszcze resztki  ogrodzenia z betonowych słupów z drutem kolczastym jaki były stosowane w obiektach przemysłowych z lat 60-70-tych XX w.
Mam  zdjęcia z kwietnia 2012r.

3

I to jest całkiem prawdopodobne, wskazuje też na to dyskusja jaka rozgorzała pod artykułem wink

Wokół góry, góry i góry...i całe moje życie w górach, ileż piękniej drozdy leśne śpiewają,niż śpiewak płatny na chórach. Wokół lasy, lasy i wiatr...i całe życie w wiatru świstach. Wszyscy, których kocham, wita was modrzewia ikona złocista. (J.Harasymowicz) smile

4

Dzisiejszy artykuł w wadowice24.pl rozwiewa już chyba wszystkie wątpliwości wink

Tajemnica "bunkra" w Świnnej Porębie ostatecznie wyjaśniona. Czym więc jest ta budowla?