Temat: Beskid Mały z PTTS Beskid Śląski w RC

Pisałam już o tym, że od pewnego czasu wędruję po górach z grupą turystów Polskiego Towarzystwa Turystyczno-Sportowego „Beskid Śląski” w Republice Czeskiej

Mamy za sobą kilka fajnych wycieczek smile

Ustroń Polana, Orłowa, Smerekowiec, Kotarz, )( Karkoszczonka, Skrzyczne, Malinowska Skała, Wisła

Hostýnské Vrchy: Holešov-Hostýn-Tesák-Jablůnka

Kysuce, Terchova, Lutiše, Krasno nad Kysucem

Beskid Żywiecki - Cisiec - H.Boracza - H. Lipowska - H. Rysianka - Romanka - Kotarnica - Trzebinia

Zwardoń, Pietraszonka, Barania Góa, Salmopol, Grabowa Chata, Szczyrk

Teraz nadszedł czas, aby przyprowadzić Zaolzian do Beskidu Małego wink Wycieczka odbędzie 12-13 marca.

Jedna, dwie osoby już po nim wędrowały, ale i im i całej reszcie chciałabym pokazać to co w Małym najciekawsze. Czasu na to nie ma zbyt wiele. Wycieczkę rozpoczniemy w sobotę około 9-10 z uwagi na dojazd z Cieszyna i zakończymy w niedziele około 16.

Zaplanowałam to tak:
1. Wyjście na Groń JP II, wizyta w schronisku, oczywiście Leskowiec.
2. Przejście na Gibasy, tam ognisko, nocleg.
3. Następnego dnia Grota Komonieckiego, bezszlakowo na Polanę Suwory, zielonym przez Żurawnicę do Suchej Beskidzkiej.

Co o tym myślicie? Macie jakieś inne sugestie „na ten ich pierwszy raz”?
Którędy na Groń ? Zielonym przez Gancarz z Andrychowa? Niebieskim z Wadowic?

Gdybyście mieli ochotę do nas dołączyć, serdecznie zapraszam. Można wybrać się z nami na całą wycieczkę lub „dopaść nas” w wybranym miejscu tongue

Szczegóły podam na przełomie lutego i marca.

Wokół góry, góry i góry...i całe moje życie w górach, ileż piękniej drozdy leśne śpiewają,niż śpiewak płatny na chórach. Wokół lasy, lasy i wiatr...i całe życie w wiatru świstach. Wszyscy, których kocham, wita was modrzewia ikona złocista. (J.Harasymowicz) smile

2

Odp: Beskid Mały z PTTS Beskid Śląski w RC

jolanta napisał/a:

A może częściowo poza szlakami?
Myślę, że ciekawym wariantem byłoby z Wadowic niebieskim, potem od Przełęczy Panczakiewicza przejść żółtym na Bliźniaki i z Bliźniaków prosto na Gancarz, trzymając się grzbietu przez Smużkę, Czubę i Snozkę. Na mapie nie wygląda to prosto, ale w terenie trzeba trzymać się drogi grzbietowej i wychodzi się prosto na sam krzyż na Gancarzu. Są widoki, jest lekka dzikość. Jeżeli nie znasz tej trasy warto sobie ją najpierw bez grupy przećwiczyć.

3

sprocket73 napisał/a:
jolanta napisał/a:

A może częściowo poza szlakami?
Myślę, że ciekawym wariantem byłoby z Wadowic niebieskim, potem od Przełęczy Panczakiewicza przejść żółtym na Bliźniaki i z Bliźniaków prosto na Gancarz, trzymając się grzbietu przez Smużkę, Czubę i Snozkę. Na mapie nie wygląda to prosto, ale w terenie trzeba trzymać się drogi grzbietowej i wychodzi się prosto na sam krzyż na Gancarzu. Są widoki, jest lekka dzikość. Jeżeli nie znasz tej trasy warto sobie ją najpierw bez grupy przećwiczyć.

Ciekawy wariant, wart przejścia smile !

"Tak jak zawsze, kiedy zdarza mi się widzieć coś niebywałego, żałowałem, że nie ma ze mną miłych sercu ludzi, żeby mogli oni też swoje zatroskane oczy widokiem czystym uradować i przemyć, zasługują przecież na to nie mniej niż ja, albo bardziej"  /E. Stachura/

Jolu nieraz opowiadałaś mi o tych wędrówkach z turystami z Czech. Fajna ekipa. No i może każdy oprowadzić po swoim terenie, co składa się na niezły czesko-polski cykl wycieczek smile

5

sprocket73, myślałam o wersji przez Bliźniaki, ale zabrakło kreatywności wink by część trasy przejść poza szlakiem...  tongue

Niezależnie od tego jak to się w końcu potoczy i tak wybiorę się zaproponowana trasą, bo jak pisze nena to naprawdę ciekawy wariant! smile

Darku - liczę na to, że jeszcze nie raz będziemy się oprowadzać "po swoich" terenach big_smile

Wokół góry, góry i góry...i całe moje życie w górach, ileż piękniej drozdy leśne śpiewają,niż śpiewak płatny na chórach. Wokół lasy, lasy i wiatr...i całe życie w wiatru świstach. Wszyscy, których kocham, wita was modrzewia ikona złocista. (J.Harasymowicz) smile

6

jolanta napisał/a:

3. Następnego dnia Grota Komonieckiego, bezszlakowo na Polanę Suwory, ...

O ile pamiętam (z jesieni) Grota Komonieckiego jest "połączona" szlakiem z Polaną Suwory.
Oczywiście zawsze można (często nawet jest wskazane) chodzić bezszlakowo.

pozdrawiam
M.

7

bcFan napisał/a:
jolanta napisał/a:

O ile pamiętam (z jesieni) Grota Komonieckiego jest "połączona" szlakiem z Polaną Suwory.

pozdrawiam
M.

A to dopiero nowina...  hmm Z reguły idę od Anuli lub od Ślemienia... a jak ten szlak jest oznaczony?

8

Fajna inicjatywa i fajne wycieczki.

9

jolanta napisał/a:
bcFan napisał/a:
jolanta napisał/a:

pozdrawiam
M.

A to dopiero nowina...  hmm Z reguły idę od Anuli lub od Ślemienia... a jak ten szlak jest oznaczony?

Szczerze powiedziawszy nie pamiętam. Było coś na drzewach i doprowadzało do zielonego szlaku. Chyba pomarańczowe kwadraty, ale mogę się mylić. Szlak jest oznaczony na mapach wyd. Compass, wyd. 8 z 2014, przypuszczam, że również na tegorocznym.
Nawiasem pisząc, jest już nowe wydanie mapy , z czerwoną okładką.
pozdrawiam
M.

10

wawri napisał/a:

Fajna inicjatywa i fajne wycieczki.

Często jest tak, że "idzie z nami" gitara wink i wtedy są śpiewy dwujęzyczne tongue zdarza nam się także wspólnie gotować - ostatnio był żurek big_smile

bcFan napisał/a:
jolanta napisał/a:
bcFan napisał/a:

pozdrawiam
M.

Szczerze powiedziawszy nie pamiętam. Było coś na drzewach i doprowadzało do zielonego szlaku. Chyba pomarańczowe kwadraty, ale mogę się mylić. Szlak jest oznaczony na mapach wyd. Compass, wyd. 8 z 2014, przypuszczam, że również na tegorocznym.
Nawiasem pisząc, jest już nowe wydanie mapy , z czerwoną okładką.
pozdrawiam
M.

Dzięki! Temat do sprawdzenia... i na mapie i w realu wink

11

Szczegóły wycieczki smile

Ruszamy na wycieczkę autobusem Interpalm. Oni z Cieszyna o 7.05, ja dosiadam się w Bielsku o 8.00 na ul. Warszawskiej, w Wadowicach powinniśmy być planowo o 9.04 na ul. Lwowskiej.

Reszta planów bez zmian.
Chętnych zapraszam do wspólnego wędrowania na całej lub części trasy smile

Jakieś pytanka? Pytać śmiało! wink