Temat: Skały wapienne w Bachowicach

Myślę, że czas podumać o wizycie w Bachowicach.

Darku, czy sądzisz, że cieszynianka już tam może kwitnąć?

U mnie najbliższy wolny termin to 23 kwietnia - sobota?
A jak u Was i kto byłby chętny na wycieczkę? smile

Wokół góry, góry i góry...i całe moje życie w górach, ileż piękniej drozdy leśne śpiewają,niż śpiewak płatny na chórach. Wokół lasy, lasy i wiatr...i całe życie w wiatru świstach. Wszyscy, których kocham, wita was modrzewia ikona złocista. (J.Harasymowicz) smile

2

Odp: Skały wapienne w Bachowicach

jolanta napisał/a:

U mnie najbliższy wolny termin to 23 kwietnia - sobota?
A jak u Was i kto byłby chętny na wycieczkę? smile

Ja też chcę ! big_smile Sobotę zabukowałam i mam nadzieję, że pogoda dopisze, cieszynianka też ! big_smile

"Tak jak zawsze, kiedy zdarza mi się widzieć coś niebywałego, żałowałem, że nie ma ze mną miłych sercu ludzi, żeby mogli oni też swoje zatroskane oczy widokiem czystym uradować i przemyć, zasługują przecież na to nie mniej niż ja, albo bardziej"  /E. Stachura/

Cieszynianka obecnie już kwitnie więc z tą wycieczką w okolice Bachowic nie należy zwlekać. Na dowód tego w "Czerwonej Księdze Karpat Polskich" jest napisane "Na stanowiskach karpackich zaczyna kwitnienie zwykle między połową marca a początkiem kwietnia". W okolicy Bachowic jest druga po okolicach Cieszyna ostoja tej rośliny w Polsce smile

4

To mam nadzieję, że nie będzie za późno w sobotę 23 -ego...

"Tak jak zawsze, kiedy zdarza mi się widzieć coś niebywałego, żałowałem, że nie ma ze mną miłych sercu ludzi, żeby mogli oni też swoje zatroskane oczy widokiem czystym uradować i przemyć, zasługują przecież na to nie mniej niż ja, albo bardziej"  /E. Stachura/

nena napisał/a:

To mam nadzieję, że nie będzie za późno w sobotę 23 -ego...

Nie ma obawy cieszynianka kwitnie jeszcze w maju.
23 kwiecień to dzień po bardzo istotnym dla mnie dniu. Oczywiście w sobotę wybiorę się z wami na cieszyniankę, a jak by co to będzie co wtedy uczcić smile

6

Darku smile
Pamiętam, że piątek 22.04 to ważny dla Ciebie dzień, ale rozumiem, że sobota nie jest zagrożona i możemy się umawiać? smile

Wokół góry, góry i góry...i całe moje życie w górach, ileż piękniej drozdy leśne śpiewają,niż śpiewak płatny na chórach. Wokół lasy, lasy i wiatr...i całe życie w wiatru świstach. Wszyscy, których kocham, wita was modrzewia ikona złocista. (J.Harasymowicz) smile

Sobota niezagrożona, raczej nie jestem typem nocnego oblewania więc śmiało możemy się umawiać smile

8

W takim razie ustalamy, że 23 kwietnia burzymy po Bachowicach  big_smile

To teraz rozdzielam robotę - to mi najlepiej wychodzi  tongue

Darek - przygotowuje trasę, program wycieczki i będzie Przewodnikiem smile
nena - ustala miejsce i czas zbiórki wink

Wstawiłam ankietę: Czy jedziesz do Bachowic? abyśmy wiedzieli ilu osób możemy się spodziewać na wycieczce.

9

jolanta napisał/a:

W takim razie ustalamy, że 23 kwietnia burzymy po Bachowicach  big_smile
nena - ustala miejsce i czas zbiórki wink

Tak jest ! big_smile

Ostatnio edytowany przez nena (2016-04-06 21:51:25)

10

No już teraz mogę to zrobić tylko dorwę mapę Ziemi Oświęcimskiej smile
Oczywiście sam podjazd na miejsce poprowadzę tak by dojechać na miejsce Bachowice-Kaniów miejsce pierwszego postoju przy wjeździe do Lasu Bachowiec. Z tamtąd udamy się do potoku Brzezina i jej dopływu gdzie znajduje się stanowisko interesującej nas cieszynianki wiosennej oraz inne ciekawe rośliny. W tych rejonach powinny znajdować się skałki wapienne w Bachowicach które spróbujemy odnaleźć. Potem powrót i podjazd do Górek Bachowiskich gdzie znajdują się ciekawe wąwozy lessowe i myślę że na tym zakończymy wycieczkę smile

11

Już się zapowiada niezwykle atrakcyjnie big_smile a może wygospodarujemy czas na jakieś tycie, tyciuteńkie ognisko? tongue

12

jolanta napisał/a:

Już się zapowiada niezwykle atrakcyjnie big_smile a może wygospodarujemy czas na jakieś tycie, tyciuteńkie ognisko? tongue

No czasu to bez problemu znajdzie się na wielkie ognisko, można by było zrobić w takim miejscu z widokiem na Beskid Mały smile

Ostatnio edytowany przez Dariusz Tlałka (2016-04-07 17:31:48)

13

Miejsce jest mi zupełnie nieznane dlatego cieszę się bardzo, że je poznam, a najbardziej, że się z Wami zobaczę ! big_smile

Jolanta napisał/a:

Jestem jak najbardziej za ! big_smile

Podaję więc czas i miejsce sobotniej zbiórki:

MIEJSCE : stacja BP Andrychów   (jak za starych dobrych czasów big_smile )
CZAS : 9.20  (czekamy do 9.30  smile ).

A może jeszcze ktoś do nas dołączy ? smile

Ostatnio edytowany przez nena (2016-04-08 14:12:25)

14

To polecam jeszcze odwiedzić Grodzisko i Zator http://ptaki.info/index_esciezki.php?dz … amp;art=71

15

Agorszczyk napisał/a:

To polecam jeszcze odwiedzić Grodzisko i Zator http://ptaki.info/index_esciezki.php?dz … amp;art=71

Grodzisko jest obok Górek Bachowskich więc jeśli czas na to pozwoli to można o to zahaczyć