1

Temat: Wschód/zachód słońca w Beskidzie Małym?

Cześć. Czy macie jakieś miejscówki, z których można obserwować wschód lub zachód słońca w Beskidzie Małym? Tak z mapy ciężko znaleźć jakieś miejsce, gdzie będzie dobry, niezasłonięty drzewami widok na miejsce, gdzie słońce pojawia się lub znika smile Jedyne co mi przychodzi do głowy to polana w okolicy Chrobaczej Łąki, ewentualnie poszukać miejscówki na szlaku z Magurki na Czupel. To wszystko to jednak tylko wyszukane "palcem na mapie" - macie jakieś sprawdzone miejscówki?

PS. Przy okazji, czy jest gdzieś na forum dział lub temat poświęcony skałom w BM? Jaskinie mają swój własny dział, a skałki?

2

Odp: Wschód/zachód słońca w Beskidzie Małym?

Dobrze że ktoś taki temat poruszył  smile

Już czterokrotnie byłem na wschodzie słońca na Łysinie. Za każdym razem wyjeżdżałem na rowerze jeszcze w nocy i gnałem byle tylko zdążyć big_smile Pierwszy raz w pażdzierniku podczas morza mgieł, potem w mroźną zimę (chociaż na górze działa inwersja), wczesną wiosną (przeszkodziły mi chmury), a ostatni raz byłem początkiem czerwca. Za każdym razem słońce zmienia swoje położenie ale Łysina jest rozległa i bez problemu znajdziesz niezalesione miejsce.

Z zachodami słońca na Łysinie może być gorzej ale wschody są rewelacyjne. Polecam!

Ps. na zachód można wybrać się na Żar albo jeszcze lepiej: na Kiczerę nad Żarem

Ostatnio edytowany przez Tomrod (2015-06-26 19:59:13)

3

Zachód na górze Żar również mogę polecić smile

4

Jeśli chodzi o wschody a zwłaszcza o zachody słońca to gorąco polecam Leskowiec. Z wycinki na północnym stoku obok szczytu jest idealny widok na zachodni horyzont a przy dobrych warunkach pogodowych można obserwować jak słońce chowa się za masztem na Skrzycznym, Jesenikami lub oglądać jego odbicie w Jeziorze Goczałkowickim  wink

5

To ja "dołożę" do tych propozycji Potrójną cool

Wokół góry, góry i góry...i całe moje życie w górach, ileż piękniej drozdy leśne śpiewają,niż śpiewak płatny na chórach. Wokół lasy, lasy i wiatr...i całe życie w wiatru świstach. Wszyscy, których kocham, wita was modrzewia ikona złocista. (J.Harasymowicz) smile

6

Nie wiem, jak to wygląda teraz, ale parę lat temu (2011) wybrałem się na wschód słońca z Magurki Wilkowickiej. Udało się wprawdzie zdążyć na wschód z przeł. Przegibek, ale i tak zrobił mocne wrażenie:
http://www.panoramio.com/photo/59927154

7

tak sobie pozwoliłam coby lepiej było widać wink

http://static.panoramio.com/photos/large/59927154.jpg
Beskid Mały - wschód słońca z przeł. Przegibek (663 m n.p.m.) - foto Rafał cool

Wokół góry, góry i góry...i całe moje życie w górach, ileż piękniej drozdy leśne śpiewają,niż śpiewak płatny na chórach. Wokół lasy, lasy i wiatr...i całe życie w wiatru świstach. Wszyscy, których kocham, wita was modrzewia ikona złocista. (J.Harasymowicz) smile

8

jolanta napisał/a:

To ja "dołożę" do tych propozycji Potrójną cool

Odświeżę nieco temat wink

Zdjęcie z minionego tygodnia. Oczywiście z Potrójnej smile

9

Krwisty befsztyk  wink

10

No to ja też dorzucę do pieca oczywiście zachodzik z Potrójnej

11

tomkos napisał/a:

No to ja też dorzucę do pieca oczywiście zachodzik z Potrójnej

Ciekawie kiedy zostało zrobione zdjęcie - Słońce kryje się za Skrzycznem. Na moim zdjęciu Skrzyczne to już tylko cień góry (23 listopada)  smile