Temat: Zasolnica

Zasolnica - szczyt znajdujący się na wysokości 555 m n.p.m. Znajduje się pomiędzy Bujakowskim Groniem a Żarnówką Mała. W pobliżu szczytu znajduje się rezerwat buków Zasolnica.

Odp: Zasolnica

Zasolnica jest mi dobrze znana z racji tego że mam niedaleko do niej. Zdarza mi się być tam nawet na piechotę smile Przez Zasolnicę przechodzą dwa szlaki turystyczne, czerwony z Żarnówki
Małej na Hrobaczą Łąkę i niebieski z Żarnówki Małej do Kóz, który jednocześnie przechodzi on przez rezerwat przyrody Zasolnica. Rezerwat ten położony jest na wschodnim stromym stoku Zasolnicy. Rezerwat przyrody Zasolnica chroni buczynę karpacką i fragment grądu. Występują tu również niewielkie skałki które porasta paprotka zwyczajna, natomiast w buczynie można spotkać paprotnika kolczystego i paprotnika Brauna smile

3

I Ty byś Darku dał najbardziej wyczerpującą odpowiedz na jedno z pytań tegorocznej matury z geografii, które brzmiało następująco : „Podaj dwie przyrodnicze cechy rezerwatu Buczyna na Zasolnicy”smile

"Tak jak zawsze, kiedy zdarza mi się widzieć coś niebywałego, żałowałem, że nie ma ze mną miłych sercu ludzi, żeby mogli oni też swoje zatroskane oczy widokiem czystym uradować i przemyć, zasługują przecież na to nie mniej niż ja, albo bardziej"  /E. Stachura/

nena napisał/a:

I Ty byś Darku dał najbardziej wyczerpującą odpowiedz na jedno z pytań tegorocznej matury z geografii, które brzmiało następująco : „Podaj dwie przyrodnicze cechy rezerwatu Buczyna na Zasolnicy”. smile

To fakt, o tym rezerwacie to sporo wiem smile Ale to nic, a jak by była matura biologii na temat polskich paprotników, to dopiero by się działo. Matura musiała by wtedy trwać chyba z tydzień lol

Ostatnio edytowany przez Dariusz Tlałka (2011-05-15 05:13:30)

5

Dariusz Tlałka[/b napisał/a:

o fakt, o tym rezerwacie to sporo wiem smile  Ale to nic, a jak by była matura biologii na temat polskich paprotników, to dopiero by się działo. Matura musiała by wtedy trwać chyba z tydzień lol

Nigdy nic nie wiadomo, może się jeszcze takiej doczekamy.  big_smile  wink

"Tak jak zawsze, kiedy zdarza mi się widzieć coś niebywałego, żałowałem, że nie ma ze mną miłych sercu ludzi, żeby mogli oni też swoje zatroskane oczy widokiem czystym uradować i przemyć, zasługują przecież na to nie mniej niż ja, albo bardziej"  /E. Stachura/

Dla uzupełnienia tematu szczytowego Zasolnicy dołączam zdjęcie rezerwatu przyrody "Zasolnica" smile

7

A czy na zboczach Zasolnicy w rezerwacie występuje Dentaria pentaphyllos Żywiec pięciolistny czy jakoś tak?? Jest szansa go tam spotkać??Bo gruczołowaty i cebulkowy są , a swoją drogą byłem tam wczoraj i kto ma ochotę zobaczyć kwitnącego żywca gruczołowatego to niech się tam wybierze w najbliższych dniach smile

Citwus napisał/a:

A czy na zboczach Zasolnicy w rezerwacie występuje Dentaria pentaphyllos Żywiec pięciolistny czy jakoś tak?? Jest szansa go tam spotkać??Bo gruczołowaty i cebulkowy są , a swoją drogą byłem tam wczoraj i kto ma ochotę zobaczyć kwitnącego żywca gruczołowatego to niech się tam wybierze w najbliższych dniach smile

Ja właśnie wczoraj tam byłem gdzie zrobiłem tą fotkę. Widać że nas kilku forumowiczów wczoraj wędrowało po Beskidzie Małym. Na pewno nie chodzi tu o żywca pięciolistnego Dentaria pentaphyllos bo ten gatunek nie jest naszym rodzimym, a znany jest z Polski tylko z pod Przemyśla który jest najprawdopobniej uciekinierem z ogródka. Chodzi tu o żywca dziewięciolistnego Dentaria enneaphyllos. Ten gatunek widziałem kiedyś w Beskidzie Śląskim i Żywieckim, ale w rezerwacie Zasolnica jeszcze go nie spotkałem. Chociaż tak naprawdę to nie rozglądałem się tam za nim. Całkiem możliwe jest tam jego stwierdzenie, bo w takich właśnie buczynach on występuje smile

Ostatnio edytowany przez Dariusz Tlałka (2012-04-14 08:39:48)

Nieznany mieszkaniec rezerwatu Zasolnica ujawnił się po mojej wnikliwej analizie cech. Zwie się Polystichum x luerssenii i jest krzyżówką znanych już paprotnika kolczystego (Polystichum aculeatum) i paprotnika Brauna (Polystichum braunii) od których zaczerpnął cechy wyglądu. Ogólnie to bardzo niewiele wiadomo w Polsce na temat tego mieszańca, a publikacji na ten temat jest zupełny brak big_smile

Ostatnio edytowany przez Dariusz Tlałka (2016-08-23 14:59:58)

10

Odwiedziłem w kwietniu br Zasolnicę w celu zobaczenia jak rozwijają się paprotniki Brauna.Niestety nie widziałem ani 1 szt.
Ciekawe ile się jeszcze ostało się   osobników i w jakiej części rezerwatu.
Za to było wiele młodych paprotników kolczystych zwłaszcza w środkowej części rezerwatu w okolicach szlaku niebieskiego.
Poza tym w runie widać żywiec cebulkowy,gruczołowaty,marzankę wonną,szczyr trwały.
W dolnej części rezerwatu rośnie  nawet wilcza jagoda.
https://images90.fotosik.pl/716/d66d1f8504ae31d8med.jpg
https://images90.fotosik.pl/716/a48cbbafd56c5d81med.jpg
https://images92.fotosik.pl/718/7743a05d8eef589bmed.jpg

11

Dla porównania dodam ,że w Kozińcu w źródlisku Bystrza jest aż 17 szt paprotników Brauna .