Temat: Sensacyjne odkrycie obuwika pospolitego w Beskidzie Małym

Dzisiaj w trakcie tworzenia własnego ebooka, podczas penetracji Beskidu Małego w okolicy Andrychowa natura mnie totalnie zadziwiła odkryciem storczyka obuwika pospolitego (Cypripedium calceolus) na tym terenie. Jest to bardzo rzadki i zagrożony wyginięciem gatunek w Polsce wpisany do Polskiej Czerwonej Księgi Roślin i Czerwonej Księgi Karpat Polskich a w Beskidzie Małym do tej pory nie był notowany. Na odkrytym stanowisku znalazłem 2 osobniki (1 płonny i 1 kwitnący) obuwika pospolitego.

Odp: Sensacyjne odkrycie obuwika pospolitego w Beskidzie Małym

Dzisiaj miałem wywiad w Radiu Andrychów na temat odkrycia obuwika pospolitego w Beskidzie Małym.

https://radioandrychow.pl/audycje/dariu … andrychow/

Teraz będziemy się starali by teren z występowaniem obuwika objąć ochroną w formie użytku ekologicznego bo zagrożony jest przez coraz bardziej rozrastającą się zabudowę.

Ostatnio edytowany przez Dariusz Tlałka (2023-05-24 11:30:07)

3

Rewelacja ! Ty to masz oko big_smile !

Ostatnio edytowany przez nena (2023-07-24 20:44:57)

"Tak jak zawsze, kiedy zdarza mi się widzieć coś niebywałego, żałowałem, że nie ma ze mną miłych sercu ludzi, żeby mogli oni też swoje zatroskane oczy widokiem czystym uradować i przemyć, zasługują przecież na to nie mniej niż ja, albo bardziej"  /E. Stachura/

4

Ciekawi jesteśmy jak w tym roku wygląda populacja obuwika w tym miejscu i czy coś zmieniło się w sprawie zachowania tej populacji.