26

Odp: uwaga na groźne żmije

dorodny okaz Gustku smile

Widzę, że żmije, obok salamander to Wasze ulubione zwierzątka do fotografowania big_smile. Mamy tu już tyle różnych pięknych ujęć tych gadów smile. Bardzo mi się wszystkie podobaja !. Ja osobiście nie miałam jeszcze okazji sfotografowac żmii. smile

Najważniejsze, żeby uświadamiać tych, którzy bezmyślnie zabijają te gady, nawet jak się nie ruszają, spokojnie wygrzewając się na słońcu, w obawie, że zaraz się na nich ten gad rzuci hmm . Żmije nie polują wcale na człowieka i jeśli my im nie bedziemy szkodzić, one również nic nam złego nie zrobią. Przykładem niech będą te zdjęcia. Wszyscy forumowicze fotografujący żmije żyją i mają się dobrze wink. Nasze rodzime gady to bardzo pożyteczne zwierzęta i wszystkie pamiętajmy są pod ochroną.

"Tak jak zawsze, kiedy zdarza mi się widzieć coś niebywałego, żałowałem, że nie ma ze mną miłych sercu ludzi, żeby mogli oni też swoje zatroskane oczy widokiem czystym uradować i przemyć, zasługują przecież na to nie mniej niż ja, albo bardziej"  /E. Stachura/

27

Gustek napisał/a:

W tym roku nie nie spotkałem żmij podczas wędrówek.
Za to kilkakrotnie natknąłem się na padalca ,zaskrońca i  salamandrę.
Żmiję sfotografowałem w 2009r w Inwałdzie nad kamieniołomem wapienia - Podgóry
http://img841.imageshack.us/img841/459/kopiamijapodgry1.jpg

Robi wrażenie, spory okaz smile

Wokół góry, góry i góry...i całe moje życie w górach, ileż piękniej drozdy leśne śpiewają,niż śpiewak płatny na chórach. Wokół lasy, lasy i wiatr...i całe życie w wiatru świstach. Wszyscy, których kocham, wita was modrzewia ikona złocista. (J.Harasymowicz) smile

28

Ja do tej pory nigdy nie widziałem ani żmiji ani węża ani padalca smile
Ciekawi mnie jakie węże można spotkać w BM i w jakim miejscu jest na to największa szansa ?

"Nie uda się odnieść w życiu sukces, jeśli człowiek nie zaangażuje się w to całym sercem.To samo dotyczy sztuki przetrwania- ci którym udaje się wyjść z opresji, zawsze dają z siebie wszystko.Zarówno w życiu jak i w survivalu, jeżeli się łamiesz przegrywasz."Bear Grylls

Zapraszam do galerii : http://picasaweb.google.com/109029069602413014760

29

Jakoś ze żmiją, zaskrońcem nie mam problemu Rok w rok je spotykam w różnych miejscach, ale nie zawsze uda się im zrobić fote W końcu to one są na swoim terenie a ja gościem wink

----------------------------------------
Największą ozdobą naszego Beskidu [...] są jego urocze doliny. Wprawdzie dawno już straciły one charakter pierwotności i dzikości, [...] ale mimo wszystko nie są pozbawione swoistego wdzięku, chociaż wszędzie już widoczne są ślady rąk ludzkich.
- Jan Galicz

30

teksanski napisał/a:

Ciekawi mnie jakie węże można spotkać w BM i w jakim miejscu jest na to największa szansa ?

Najczęściej je można spotkać na halach i polanach w rejonie przysiółka Zakocierz.
Zresztą idąc od Basi w kierunku chatki też, przy samej drodze od południowej strony smile

http://szlakiibezdroza.blogspot.com/  - wszystko na czasie .

31

teksanski napisał/a:

teksanski w BM-ie można spotykać  na pewno ok. pięciu z 10 gatunków gadów żyjących w Polsce. Są nimi węże: żmija zygzakowata (leśne polany, często wygrzewa się tam w słońcu) i zaskroniec zwyczajny (często w pobliżu cieków wodnych , gdzie poluje), oraz jaszczurki: padalec zwyczajny, w tym również jego odmiana turkusowa (raczej wilgotne i cieniste miejsca, często pod kamieniami, w starych pniakach), jaszczurka żyworodna i jaszczurka zwinka (wygrzewają się często na kamieniach, murkach, pniach drzew).

"Tak jak zawsze, kiedy zdarza mi się widzieć coś niebywałego, żałowałem, że nie ma ze mną miłych sercu ludzi, żeby mogli oni też swoje zatroskane oczy widokiem czystym uradować i przemyć, zasługują przecież na to nie mniej niż ja, albo bardziej"  /E. Stachura/

32

Może i piękne zwierzaki, ale strasznie nam dokuczają od kilku lat. Pełno ich u nas w ogrodzie i strach chodzić. (No, turystom nie musicie tego przekazywać..) Wygrzewają się na murkach i kamieniach bezwstydnie. Jedna padła już ofiarą dziadka. Chyba sprawimy sobie kota. Podobno pomagają...

Tak się życie ludzi kręci, janioł radzi, diabeł nęci.

33

Hyrb napisał/a:

Może i piękne zwierzaki, ale strasznie nam dokuczają od kilku lat. Pełno ich u nas w ogrodzie i strach chodzić. (No, turystom nie musicie tego przekazywać..) Wygrzewają się na murkach i kamieniach bezwstydnie. Jedna padła już ofiarą dziadka. Chyba sprawimy sobie kota. Podobno pomagają...

hmmm....   hmm

przy tych deszczach też grasują?  hmm

Wokół góry, góry i góry...i całe moje życie w górach, ileż piękniej drozdy leśne śpiewają,niż śpiewak płatny na chórach. Wokół lasy, lasy i wiatr...i całe życie w wiatru świstach. Wszyscy, których kocham, wita was modrzewia ikona złocista. (J.Harasymowicz) smile

34

smile o dziwo.. oczywiście teraz częściej można znaleść zwinkę czy salamandrę, ale zawsze się znajdzie chwila słońca na sjestę dla żmiji..

35

Od lipca do października trwa pora rozrodu żmii zygzakowatej. W naszym kraju wąż ten podlega całkowitej ochronie prawnej i nie wolno go zabijać !. Musisz Hyrb mieszkać w szczególnym miejscu, skoro sobie go te gady tak upodobały. Zdaję sobie sprawę, że jest to utrudnienie dla Ciebie, ale wygrzewając się na słońcu nikomu nic złego nie zrobią , no chyba , że będziemy je drażnić lub niechcąco na nie nadepniemy, co jak piszesz, w pobliżu domu, w ogrodzie jest bardzo możliwe, a jeżeli mamy jeszcze dzieci to tym bardziej.

Najlepiej byłoby myślę skontaktować się z jakimś towarzystwem  herpetologicznym  i  zapytać  jak postąpić w takiej sytuacji. Na pewno pomogą, znajdą wyjście lub skierują do odpowiedniej instytucji, żeby zwierzęta, nie wiem, przenieść w inne miejsce, a nie zabijać.  Może tutaj http://tryton.waw.pl/index.php/kontakt.html próbuj skontaktować się z którąś z podanych osób opisując problem.

36

Hyrb napisał/a:

Teraz pisze serio, sprowadź do ogródka rodzinę jeży, wtedy żmije znikną.  Gatunki te bardzo się nie lubią i jak będą jeże to żmije zmienią  legowisko.

37

szymskim napisał/a:

Teraz pisze serio, sprowadź do ogródka rodzinę jeży, wtedy żmije znikną.  Gatunki te bardzo się nie lubią i jak będą jeże to żmije zmienią  legowisko.

Można oczywiście spróbować tego o czym pisze szymskim, ale też nie wiemy czy spodoba się jeżom Twoja działka i czy się nie wyniosą. Konsultacja z kimś z towarzystwa nie zaszkodzi, a może akurat pomoże rozwiązać zaistniałą sytuację, tym bardziej, że skoro węże upodobały sobie Twoją działkę i jest im tam dobrze nie będą chciały jej dobrowolnie opuścić i będą się na niej pojawiać co roku.

Znalazłam kilka rad jak postępować z wężami. Podaję poniżej linka do strony. Warto przeczytać.

http://www.herpetologia.waw.pl/rady%20weze/rady.htm

38

Dzięki za odpowiedzi i kontakt. No właśnie są u nas co roku. Polubiły schody i murki z kamieni pełne dziur. Przemyślę, pomyślę o jeżach, ale je akurat trudniej spotkać.. smile Ciekawe, czy na inne węże też działa? Pełno tych zaskrońcopadalców u nas, trudno odróżnić, bo zmykają, a nie tylko dzieci się boją wink

39

Wiatm!
Chcę się "pochwalić" moim okazem żmiji:) którą spotkałem wczoraj. Pierwszy raz widziałem ją na własne oczy i nie wiem czy to dlatego czy też faktycznie była wielka- ok 70cm. Wygrzewała się na szlaku tuż pod krzyżem na Hrobaczej Łące i ani drgnęła by się usunąć- musiałem iść krzakami:) Widać kto rządzi...:P

40

piękna szuka jotte24 i gratuluję świetnego całościowego ujęcia gada big_smile !

41

zgadzam się z moją przed mówczynią, piękna sztuka i zdjęcie. Trzeba mieć niesamowite szczęście aby złapać w kadr gada i to w całości.

"...nigdy nie mówię nigdy..."
https://www.facebook.com/andrzejkisiel1974

42

Widać, że psychika jej nie wytrzymała i postanowiła wpełznąć w krzaki  big_smile

http://szlakiibezdroza.blogspot.com/  - wszystko na czasie .

43

Super fotka Masz jeszcze jakieś

Największą ozdobą naszego Beskidu [...] są jego urocze doliny. Wprawdzie dawno już straciły one charakter pierwotności i dzikości, [...] ale mimo wszystko nie są pozbawione swoistego wdzięku, chociaż wszędzie już widoczne są ślady rąk ludzkich.
- Jan Galicz

44

kris_61 napisał/a:

Widać, że psychika jej nie wytrzymała i postanowiła wpełznąć w krzaki  big_smile

Ależ to ja musiałem wpełznąć w krzaki a nie żmija!!:P
To prawda, że miałem szczęście- najpierw myślałem, że nie żyje, ale wykonywała delikatne ruchy głową, więc wolałem ją obejść.
A innych zdjęć żmij nie posiadam- po raz pierwszy widziałem węża na oczy:) Gdzieś mam fotki tylko innych robaczków:D

45

No, no.... niezły okaz !  smile

-----------------------------------------------------
http://picasaweb.google.pl/marekk500
http://picasaweb.google.pl/marekk500cd

46

No piękny okaz żmiji smile Ja o dziwo tylko raz ją widziałem w górach i chciałem też zrobić fotkę, ale szybko czmychła pomiędzy kamienie neutral

47

Zastanawiam sie ile osob jest w stanie odroznic Zmije od Gniewosza ? Sa one bardzo do siebie podobne.Zasadnicza roznica jest zrenica ktora u zmiji  jak wiemy jest pionowa.Ale przeciez nikt nie bedzie sie z bliska przygladal....:) Jakie macie jeszcze inne metody ? No i gdzie mozna spotkac Gniewosza w BM ? Slyszalem ze jest stanowisko w Miedzybrodziu.

"Nie uda się odnieść w życiu sukces, jeśli człowiek nie zaangażuje się w to całym sercem.To samo dotyczy sztuki przetrwania- ci którym udaje się wyjść z opresji, zawsze dają z siebie wszystko.Zarówno w życiu jak i w survivalu, jeżeli się łamiesz przegrywasz."Bear Grylls

Zapraszam do galerii : http://picasaweb.google.com/109029069602413014760

48

teksański napisał/a:

Zastanawiam sie ile osob jest w stanie odroznic Zmije od Gniewosza ? Sa one bardzo do siebie podobne.Zasadnicza roznica jest zrenica ktora u zmiji  jak wiemy jest pionowa. Ale przeciez nikt nie bedzie sie z bliska przygladal....:) Jakie macie jeszcze inne metody ? No i gdzie mozna spotkac Gniewosza w BM ? Slyszalem ze jest stanowisko w Miedzybrodziu.

To prawda , że na pierwszy rzut oka można gniewosza plamistego (Coronella austriaca) pomylić ze żmiją zygzakowatą . Ma jednak cechy, które go od żmii odróżniają. Pewnie, że spotykając węża trudno mu bez strachu tak po prostu w oczy zaglądnąć big_smile. Najczęściej człowiek reaguje zupełnie inaczej, a powinien właśnie zachować spokój i oddalić się na bezpieczną odległość. Dla żmii jest to odległość ok.1 metra.
Niemniej jednak gniewosz jest od żmii smuklejszym wężem. Nie ma też takiego jak żmija wyraźnie widocznego zwężenia pomiędzy głową a tułowiem. Głowa jest węższa i prawie jednolicie zespolona z tułowiem. Na głowie występuje charakterystyczna ciemna plama w kształcie serca lub podkowy. Wzdłuż grzbietu biegną dwa, nieraz cztery rzędy ciemnych plamek (stąd nazwa plamisty), które mogą być w różny sposób ułożone. Niekiedy, ale zdarza się to raczej rzadko, plamy te zlewają się ze sobą przypominając charakterystyczny zygzak żmii. Gniewosz poluje w dzień. Potrafi się wspinać na niewysokie krzaki, a także pływać. Podobnie jak zaskroniec, swoje ofiary unieruchamia i połyka w całości, a w razie zagrożenia broni się wyrzucając z gruczołów analnych cuchnąca wydzielinę. Może też pokąsać, ale ponieważ jest niejadowity nie trzeba się go obawiać.

Ja osobiście nigdy na gniewosza plamistego nie trafiłam. Z tego co czytałam to podobno występuje również na stokach Leskowca. Jest to obecnie w Polsce bardzo rzadki gatunek i trzeba mieć szczęście, żeby go spotkać.

49

A to mój zaskroniec upolowany dzisiaj pod Cisową przełęczą

https://lh3.googleusercontent.com/-lrVm4a4II5o/TmZ2Mq1GFvI/AAAAAAAAHq0/kHOd-C0e1is/s800/wielka%252520puszcza%252520roztoka%25252C%252520prze%2525C5%252582%252520przys%2525C5%252582op%25252C%252520kiczera%25252C%252520wielka%252520puszcza%252520roztoka%25252045.jpg

- Jan Galicz

50

Piękna sztuka  smile takiego wielkiego jeszcze nigdy nie spotkałam  hmm