Odp: Tarnawa Górna, gmina Zembrzyce - Beskid Mały
... czy kamienne piwniczki w Tarnawie Górnej to ślady bytności, czy tylko wpływu w tym terenie pasterzy wołoskich ? ...
Z mojego postu nie trudno wyczytać, że istniejące budowle w Tarnawie Górnej, po wymianie podglądów z moimi przedmówcami, zaliczam do kamiennych piwniczek przydomowych (sic!). Jednak poszedłem dalej i postawiłem pytanie: "czy kamienne piwniczki w Tarnawie Górnej to ślady bytności, czy tylko wpływu w tym terenie pasterzy wołoskich ?" - i w odpowiedzi dostaję "margarynę". Jakaś konsekwencja idąc "Śladami kultury góralskiej..." powinna obowiązywać. W Tarnawie Górnej, z tego co jest mi wiadome, nie ma budynków sprzed I wojny światowej, istniejące zabudowania mieszkalne to lata 20-30-te ubiegłego stulecia i też na palcach można policzyć. Trudno natomiast ocenić jest, brak wiarygodnych źródeł lub relacji o datowaniu powstania piwniczek kamiennych. Data powstania tych piwniczek to jedno, ale nie najważniejsze. Próbowałem przebić się z argumentacją o sposobie wykonania tych piwniczek, czy są to bezpośrednie wpływy i wzorce kultury pasterzy wołoskich, czy też jest to myśl techniczna i budowlana ludności napływowej w XVII wieku w wyniku akcji osadnictwa na tym terenie. Aby ocalić od zapomnienia musimy wiedzieć co ocalać i jakie są tego korzenie?! Margaryna nie ma tu nic do rzeczy.
Ostatnio edytowany przez krakus (2011-02-10 20:49:18)