Temat: Mieszkańcy Lipnika boją się o las

Na stoku Gaików jakiś czas temu pojawili się drwale i ciężki sprzęt. Mieszkańcy Lipnika boję się, że prace doprowadzą do zniszczenia naturalnego ekosystemu, z którym sąsiadują od lat.

Mieszkańcy opowiadają, że krajobraz, który latami oglądali z okien w ciągu kilku ostatnich miesięcy uległ katastrofalnym przeobrażeniom. Wycięto wiele drzew, a zbocze przeciął sztuczny nasyp, po którym biegnie wygodna dla jeżdżącego sprzętu i samochodów droga. Powstanie drogi przekreśliło istnienie wielu naturalnych jarów i spowodowało, że wiele górskich szlaków istniejących w tym rejonie zaczęło prowadzić donikąd.

– Jeszcze niedawno był tutaj porządny las. Niedługo nie będzie nic. Wytną wszystko do cna – mówi rozżalony pan Józef, mieszkający w bezpośrednim sąsiedztwie Gaików.

Hubert Kobarski, nadleśniczy z Nadleśnictwa Bielsko tłumaczy, że prace wynikają z programu małej retencji w górach, finansowanego ze środków Unii Europejskiej. Program zakłada budowę zbiorników retencyjnych oraz zabudowę górskich potoków. Wszystko po to, aby w górach zatrzymać wodę, której coraz bardziej tam brakuje. Czym grozi susza? Nietrudno sobie wyobrazić. W Lipniku ma po powstać pięć zbiorników retencyjnych, w całym Nadleśnictwie jedenaście.

– Wszystko jest prowadzone zgodnie z prawem urządzenia lasu – zapewnia Kobarski.

źródło:

http://www.super-nowa.pl/art.php?i=24066

2

Odp: Mieszkańcy Lipnika boją się o las

Nie jestem znawcą tematu ale na mój rozum wycinka drzew i budowa szerokich leśnych dróg ma właśnie odwrotny skutek - pogłębia procesy erozji i jest jednym z  głównych powodów braku wody w górskich miejscowościach ale UE przecie wie lepiej smile. Budowa zbiorników retencyjnych w lesie-już sobie wyobrażam jak to będzie wyglądać - kupa betonu, zdewastowany krajobraz i przyroda, "zabudowa górskich potoków" aż ciarki przechodzą ... Mam na takie genialne pomysły naszych władz swoją teorię ale że zakrawa już o teorie spiskowe to zachowam dla siebie smile

3

Dokładnie  te okolice wyglądają teraz masakrycznie  sad
Byłem tam kilka dni temu wracając z Chrobaczej Łąki z  krótkiego wypadu na grzyby .
Ścieżką wzdłuż granicy lasu od BB Lipnik do Kóz ( nazywam ją małą ścieżką pod reglami  smile )  praktycznie nie dało się przejść ,  takie błoto i rozkopy  hmm .
Faktycznie te prace idą jednak w kierunku zbiorników wodnych  ,gdyż już są widoczne jakieś betonowe konstrukcje i umocnienia na strumieniach .

Myślę , że nie będzie tak żle  smile . Prace kiedyś się skończą , las odrośnie na nowo , za to krajobraz zyska na atrakcyjności  smile

'' Tyle samo jest idiotów wśród księży, robotników i profesorów. Różnica polega na tym, że profesor ma większy zasób słów i w związku z tym trudniej wymacać jego głupotę.'' ( Bronisław Geremek )

4

anik6 napisał/a:

Nie jestem znawcą tematu ale na mój rozum wycinka drzew i budowa szerokich leśnych dróg ma właśnie odwrotny skutek - pogłębia procesy erozji i jest jednym z  głównych powodów braku wody w górskich miejscowościach ale UE przecie wie lepiej smile. Budowa zbiorników retencyjnych w lesie-już sobie wyobrażam jak to będzie wyglądać - kupa betonu, zdewastowany krajobraz i przyroda, "zabudowa górskich potoków" aż ciarki przechodzą ... Mam na takie genialne pomysły naszych władz swoją teorię ale że zakrawa już o teorie spiskowe to zachowam dla siebie smile

Też mi się tak wydaje że wodę zatrzymuje las a nie beton.