Temat: Stok na Groniu Jana Pawła II
Film, który tłumaczy działanie wyciągu zaczepowego na Groniu Jana Pawła II. Pokazuje jak miłośnicy Beskidu Małego dbają o to, aby wyciąg ruszył każdej zimy.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Film, który tłumaczy działanie wyciągu zaczepowego na Groniu Jana Pawła II. Pokazuje jak miłośnicy Beskidu Małego dbają o to, aby wyciąg ruszył każdej zimy.
Ciekawie pokazano cały ten trud
Genialny film. Chwała im za to serdeczne pozdrowienia
dokładnie, zgadzam się z angi - m , aż się wzruszyłam , bo wiem , że wyciąg tzw. "wyrwirączka " już od kilku lat nie jest czynny Ale wiecie ,że w planach budowa wielkiego centrum narciarskiego na Groniu nie wiem czy to dobry pomysł ...... ale zobaczymy ...... czas pokaże
Tak niestety PTTK zrezygnowało z prowadzenia wyciagu jak sami zauwazyliscie jest to relikt i wymaga inwestycji takie dzis sa wymogi bezpieczeństwa Wyciag ten powstał w 1953 r w pierwszych latach nie posiadał elektrycznosci napedzany był silnikiem spalinowym z Wytwórni Silników Wysokoprężnych w Andrychowie i nie dosc ze trzeba było rok w rok kosic stok jak na załaczonym filmiku to jeszcze trzeba było nosic paliwo na plecach do jednostki napedowej Stok przez ostatnie lata był utrzymywany przez garstke swoich miłosników PTTK co rocznie urzadzał Zawody o Puchar Leskowca Jeszcze minionego roku uczestnicy tego filmiku planowali uruchomic go na własna reke jako stok treningowy co sie niepowiodło Musze przyznac to prawdziwi Mohikanie wiem to bo wszystkich znam osobiscie
lowell79, ferdynans - piękna sprawa. Widziałem nie raz ten wyciąg, ale nie przypuszczałem, że to taka ciekawa historia.
Niesamowici ludzie! Wielki szacunek dla nich!
To jest coś pięknego, bardzo podziwiam tych ludzi. Widać, że to kochają!
O ten klimat chodzi, o klimat ...
Witam!
Niestety filmik został zablokowany z powodu naruszenia praw autorskich do ścieżki dźwiękowej. Czy ktoś ma możliwość skontaktowania się z autorem filmu? Szkoda żeby taki kawał historii przepadł w czeluściach internetu.
Pozdrawiam
Udało mi się skontaktować z autorem filmiku i namówić go, żeby wrzucił ten materiał ponownie (oczywiście nie na YouTube). Oto link.
Super pbsk . Dzięki !
Fajnie było sobie ten dokument przypomnieć
Dzięki wielkie, PBSK!
Nie wrócą te lata....
Bardzo dziękuje za inicjatywę i możliwość zobaczenia tego dokumentu.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
[ Wygenerowano w 0.022 sekund, wykonano 10 zapytań ]