1

Temat: Znalazłem ptaka – co robić ?

Wiosna to czas wylęgu ptaków. Z jajek szybko się wyklują, a potem część z nich (gniazdowniki) szybko będą uczyły się latać i zdobywać pokarm, najpierw z pomocą rodziców, później już samodzielnie.

Poniżej pod zdjęciem ciekawy artykuł Małopolskiego Towarzystwa Ornitologicznego na temat jak postępować w przypadku, gdy napotkamy młodego ptaka (tzw. podlota) np. na trawniku, pod drzewem, w parku na ścieżce. Artykuł nie jest długi, a zawiera ważne informacje  -  zachęcam do lektury.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/f/f1/Turdus_philomelos_-New_Zealand_-juvenile-8.jpg/750px-Turdus_philomelos_-New_Zealand_-juvenile-8.jpg
Foto: wikipedia (Sid Mosdell)

"Tak jak zawsze, kiedy zdarza mi się widzieć coś niebywałego, żałowałem, że nie ma ze mną miłych sercu ludzi, żeby mogli oni też swoje zatroskane oczy widokiem czystym uradować i przemyć, zasługują przecież na to nie mniej niż ja, albo bardziej"  /E. Stachura/

2

Odp: Znalazłem ptaka – co robić ?

Cała stronka jest bardzo ciekawa - dodałam do ulubionych i będę do niej wracać  smile

Wokół góry, góry i góry...i całe moje życie w górach, ileż piękniej drozdy leśne śpiewają,niż śpiewak płatny na chórach. Wokół lasy, lasy i wiatr...i całe życie w wiatru świstach. Wszyscy, których kocham, wita was modrzewia ikona złocista. (J.Harasymowicz) smile