1

Temat: zwyczaje

W czasie adwentu na niektórych futrynach drzwi (ościeżnice) w Targanicach i Andrychowie pojawiają się małe udekorowane  krzyżyki , co one oznaczają?
gdzie jeszcze można je spotkać  ? jakiego dotyczy wyznania religijnego?

Ostatnio edytowany przez Gustek (2013-12-21 22:48:11)

2

Odp: zwyczaje

Te krzyżyki nie pojawiają się podczas adwentu tylko przed świętami wielkanocnymi ( co akurat tłumaczy dlaczego akurat krzyże ) i jest to taki miejscowy zwyczaj polegający na tym że dzieci chodzą od drzwi do drzwi ze zrobionymi wcześniej przez siebie ze zwykłych patyczków i wstążeczek w.w. krzyżykami i po zgodzie właściciela budynku przybijają je do odrzwi dostając w zamian jakieś małe podarunki ( w dzisiejszych czasach zazwyczaj jakieś symboliczne kwoty pieniężne ) smile . Jest to jedna z kilku kultywowanych do dziś tradycji w podandrychowskich wioskach jak między innymi jeszcze choćby zwykłe kolędowanie z szopką bądź w grupach przebierańców (zazwyczaj przebranych za pasterzy , anioły , czarty i turonia )z gwiazdą czy ściąganie bram i tak zwane "dziadówy"( ciekawe czy ktoś jeszcze zna ten zwyczaj  big_smile ) na wiosnę bądź palenie sobótek na zielone świątki  smile. Niestety zwyczaje te już coraz bardziej zanikają z upływem lat  hmm

3

Jaki zwyczaj masz na mysli pisząc o tzw. ''dziadówach ''? Bo ja pamietam za dziecka że na dzien 3 maja , albo 1, nie pamietam dokladnie podkladano kawalerom/pannom kukły na ktore mówilo sie własnie dziady i przedstawialy albo babę albo chłopa w zaleznosci do kogo byly adresowane. Oosbiscie zrobilem kiedys taka sąsiadowi  big_smile . Takie dziady dawalo sie w takim miejscu by byly jak najtrudniejsze do usuniecia. Stad pomysly umieszczania ich na dachach, kominach , drzewach itp. wink. Niestety zwyczaj juz zamarł sad

4

Matko, ja myślałem, że przybijanie krzyżyków na drzwiach w Wielkanoc ma zasięg ogólnopolski, a nie tylko regionalny tongue

"Lecz kto sieje kłamstwa, ten w końcu zawsze doczeka się ich plonów, a wtedy może już tylko odpoczywać po trudach i śledzić tylko, jak inni zbierają żniwo i wyręczają go w rozsiewaniu dalej złego ziarna"

J.R.R. Tolkien
SILMARILION

5

W okolicach Wadowic nie ma zwyczaju przybijania krzyżyków na drzwiach .
Krzyżyki o których mowa widziałem w listopadzie i grudniu stąd przypuszczenie że dotyczą adwentu. A jak długo  się je pozostawia?

6

Tak aro, dokładnie o ten zwyczaj mi chodziło  smile i jeśli chodzi o moją najbliższą okolicę wcale jeszcze tak do końca on nie umarł  wink

A krzyżyki pozostawia się aż za rok znowu ktoś przybije nowe  smile

7

dla mnie to już też zwyczaj, zwyczajnie jak co roku się obżarłem big_smile chyba wszyscy dzisiaj tak mają lol  lol  lol

"...nigdy nie mówię nigdy..."
https://www.facebook.com/andrzejkisiel1974

8

Gnając na spotkanie do Porąbki zatrzymałyśmy się z neną w Brzezince przy sklepie bo ja głodna zdążyłam już być  wink

Wchodząc do sklepu - porządny, typu GS - zauważyłam na framudze drzwi trzy krzyżyki, o których pisaliście smile

https://lh3.googleusercontent.com/-aSohkxxOsPk/UsnSGGrhdgI/AAAAAAAAU9k/cvMEvJC8KCQ/s512/P1040001.JPG

https://lh3.googleusercontent.com/-DchoZ0K4naE/UsnSPe8UWuI/AAAAAAAAU9s/1AQ9bw2SnKc/s512/P1040002.JPG

https://lh4.googleusercontent.com/-pj6XnE5UtJg/UsnSWioY6PI/AAAAAAAAU90/v5InFJXrYOU/s512/P1040003.JPG

Od uprzejmej Pani Sklepowej dowiedziałam się, że tak jak pisał Bisqp "jest to taki miejscowy zwyczaj polegający na tym że dzieci chodzą od drzwi do drzwi ze zrobionymi wcześniej przez siebie ze zwykłych patyczków i wstążeczek w.w. krzyżykami i po zgodzie właściciela budynku przybijają je do odrzwi dostając w zamian jakieś małe podarunki".

Kobieta powiedziała, że to "chodzenie" ma miejsce w Lany Poniedziałek i ona daje dzieciakom słodycze smile

Ostatnio edytowany przez jolanta (2014-01-05 23:34:33)

Wokół góry, góry i góry...i całe moje życie w górach, ileż piękniej drozdy leśne śpiewają,niż śpiewak płatny na chórach. Wokół lasy, lasy i wiatr...i całe życie w wiatru świstach. Wszyscy, których kocham, wita was modrzewia ikona złocista. (J.Harasymowicz) smile