Temat: Źródło zimna woda

Te zdjęcia zrobione zostały przez Bacę , który trochę opowiedział mi o źródle "zimna woda". Czy wiadomo kto umieścił tam metalowy krzyż? Czy jest z tym związana jakaś historia?

http://lh3.ggpht.com/_AUiIwSjvNoQ/TAFPJ5FqaEI/AAAAAAAAC1w/bDmUkZhPLqE/zdjęcie%20Bacy.JPG

http://lh5.ggpht.com/_AUiIwSjvNoQ/TAFPKwu4GUI/AAAAAAAAC10/Xf4CV-cTuQU/zdjęcie%20Bacy%202.jpg

Wokół góry, góry i góry...i całe moje życie w górach, ileż piękniej drozdy leśne śpiewają,niż śpiewak płatny na chórach. Wokół lasy, lasy i wiatr...i całe życie w wiatru świstach. Wszyscy, których kocham, wita was modrzewia ikona złocista. (J.Harasymowicz) smile

2

Odp: Źródło zimna woda

Z Zimnej Wody bierze początek Zebratnica. Wywierzysko to było przed II wojną światową turystyczną atrakcją dla wczasowiczów z Krzeszowa i Targoszowa, dowożonych tu nawet furmankami.

Dodam jeszcze iż niewielki krzyż, który umiejscowiony jest na skale ma wymiary 15 x 8 cm i cały pokryty jest niezwykłą ornamentyką

Ostatnio edytowany przez baca (2010-05-29 19:49:41)

----------------------------------------
Największą ozdobą naszego Beskidu [...] są jego urocze doliny. Wprawdzie dawno już straciły one charakter pierwotności i dzikości, [...] ale mimo wszystko nie są pozbawione swoistego wdzięku, chociaż wszędzie już widoczne są ślady rąk ludzkich.
- Jan Galicz

3

Zródło Zimna Woda było znane już w latach 30 dopatrywano sie w jego wodzie właściwości leczniczych i w tamtych latach Krakowscy letnicy przebywajacy w Targoszowie lub Krzeszowie wozili sie do zródła furkami pili według ich mniemania leczniczą wode . Właściwosci lecznicze nigdy nie zostały potwierdzone  Co do krzyżyka próbowałem sie dowiedziec kto go tam umieścił i kiedy niestety nie ma zadnego sladu . Nawet po dokładnym przyjżeniu nie wiadomo w jaki sposób jest umocowany nie ma zadnych srub ani gwożdzi a wisi już tyle lat . A legenda wsród miejscowej ludności od wielu lat mówiono ze w zródle jest tak zimna woda ze pewien  chłop zmarł po jej spożyciu oczywiście był to efekt temperatury wody.

Bez wycieczek,podróży,życie ludzkie upływa beztreściwie,nudno i szaro ,toteż one nie tylko urozmajcają,ale rzec można przedłużają nasze życie                             K.SOSNOWSKI

4

W któym dokładnie miejscu jest to źródło? Gdzieś przy szlaku? Nie miałem przyjemności pic z niego wody. Zapewne jakąś atrakcją jest smile

http://szlakiibezdroza.blogspot.com/  - wszystko na czasie .

5

Od Smrekowicy - w pasmie Łamanej Skały - idzie szlak zielony w kierunku Targoszowa przez Czarną Górę. Po drodze mamy możliwość przejść przez Polanę Suwory i to  właśnie przy tej polanie znajduje się drogowskaz do Zimnej Wody (od szlaku zielonego jakieś 5 minut drogi) Idziemy granicą las - polana i dochodzimy do buka na którym znajdują się trzy kapliczki a poniżej widzimy już wspomniane źródło big_smile

Największą ozdobą naszego Beskidu [...] są jego urocze doliny. Wprawdzie dawno już straciły one charakter pierwotności i dzikości, [...] ale mimo wszystko nie są pozbawione swoistego wdzięku, chociaż wszędzie już widoczne są ślady rąk ludzkich.
- Jan Galicz

6

W jednej z kapliczek znajduje sie ubity kielich po zniczu turysci zostawiaja wnim drobne monety i karteczki z zyczeniami . Momentami bywało tam ok 30 do 40 zł ale jacys miejscowi z regularnie co jakis czas czyszcza tą skarbonke  miałem taki pomysł aby ukrywac tam gdzieś te pieniądze i jak sie uzbiara więcej kupic farbe i odmalowac te kapliczki al jakos niemoge go zrealizowac . Uważam ze to doskonałe miejsce na umieszczenie kolejnej forumowej skrzyneczki

Bez wycieczek,podróży,życie ludzkie upływa beztreściwie,nudno i szaro ,toteż one nie tylko urozmajcają,ale rzec można przedłużają nasze życie                             K.SOSNOWSKI

7

zgodzę się z ferdynansem a zwłaszcza że jest tam gdzie schować skrzyneczkę i nie była by daleko od groty komonieckiego smile

- Jan Galicz

8

A ile i jakiej farby by trzeba było mniej więcej, może bym znalazła sponsora? smile

Ostatnio edytowany przez jolanta (2010-05-29 20:17:05)

Wokół góry, góry i góry...i całe moje życie w górach, ileż piękniej drozdy leśne śpiewają,niż śpiewak płatny na chórach. Wokół lasy, lasy i wiatr...i całe życie w wiatru świstach. Wszyscy, których kocham, wita was modrzewia ikona złocista. (J.Harasymowicz) smile

9

Nazwa - Polana  Suwory - w niektórych opisach wywodzona jest z czasów Konfederacji Barskiej i toczących się wtedy w Beskidach potyczek Konfederatów z wojskami rosyjskimi. Czy jest w tym ziarno prawdy?

10

gdzieś czytałem o jeszcze jendym źródle w Krzeszowie, ale z drugiej strony. chyba był to dziejopis żywiecki. jak znajdę, dam info.

11

Jakiegoś namacalnego dowodu nie ma w Koconiu jest Kaplica Konfederacka i przypuszcza sie ze rozbitkowie ze stoczonej bitwy ukryli sie w lesie gdzies w tym rejonie a Suworow pewnie im nie popuscił . Trudny był to czas dla Polski Całą droge Suworowa wyznaczają Kaplice Konfederackie Duza bitwa podobno odbyła sie w Kalwari gdzie był zamek na górze Żar podobno Bitwa Konfederacka mocno przyczyniła sie do upadku tego zamku

12

ale nas interesuje zimna woda a nie inne źródło szymskim smile

- Jan Galicz

13

jolanta napisał/a:

A ile i jakiej farby by trzeba było mniej więcej, może bym znalazła sponsora? smile

Farby nie trzeba duzo kapliczki sa małe mysle ze dwie puszki kilowe by wystarczyły . Mysle ze z farba nie bedzie problemu trzeba tylko to zorganizowac .

14

baca napisał/a:

ale nas interesuje zimna woda a nie inne źródło szymskim smile

Już się nie odzywam:P:P:P

15

Fakt, faktem, mnie też dziwi jak ten krzyż jest umocowany na skale?

Co do odmalowania kapliczek to jest to moim zdaniem bardzo dobry pomysł! Kwestia organizacji i wolnego czasu!

lowell79 napisał/a:

Fakt, faktem, mnie też dziwi jak ten krzyż jest umocowany na skale?

nie wiem czy dobrze widze ale na jednym ramieniu jest śrubka

duszą w górach zbłądziłam, bo chciałam....

17

No właśnie o to chodzi że nie ma żadnych wkrętów ani gwozdzi . Według mojej wiedzy krzyzyk jest umocowany napewno kilkadziesiąt lat i jak widac nie ulega korozji wkrety mocujące pewnie juz by dawno skorodowały. W tamtym czasie nie było tez wiertarek akumulatorowych jak dzisiaj aby wywiercic otwory mocujące . Jesli zostały wykute a krzyżyk ma jakies kotwy to pewnie jest na cemencie bo nie było również w tamtym okresie kleju (atlas). W górach wszelkiego rodzaju zabezpieczenia jak klamry i łańcuchy w dawnych latach były zakuwane na ołowiu ,tutaj nie widac sladów tej metody .W Beskidach jest jeszcze kilka takich klamer na Babiej Górze .dzisiaj juz sie tej metody nie stosuje . Krzyzyk z pewnością jest osadzony na cemencie ale uwazam ze od spodu ma jakies małe kotwy które go trzymaja .

Ostatnio edytowany przez ferdynans (2010-05-31 18:59:10)

18

ferdynans napisał/a:

Farby nie trzeba duzo kapliczki sa małe mysle ze dwie puszki kilowe by wystarczyły . Mysle ze z farba nie bedzie problemu trzeba tylko to zorganizowac .

Dokładnie obejrzałam kapliczki smile
Są drewniane, daszki metalowe, czyli trochę papieru ściernego, jakiś podkładzik + właściwa farba i powinno być dobrze big_smile

ferdynans proszę ogarnij to trochę od strony technicznej i koncepcyjnej, jak tylko zrobi się sucho to w jakąś sobotę zwołamy chętnych i zrobimy co trzeba wink

W jednej z kapliczek tak jak pisałeś były drobne monety, pełniutko smile

19

no z tego co wiem to taką akcję będzie się dało zrobić w lipcu jak ferdynans wróci do kraju

- Jan Galicz

20

Fajnie, czekamy więc na pogodę i ferdynansa  big_smile

21

Baca dobrze pisze do 5 lipca mnie nie bedzie . W lipcu tez moze byc cięzko przyjezdza córka z Angli z wnuczką i bede musiał coś podziadkowac . Jesli bylibyscie tak mili i czekali az bede miał czas ???  .Ale nie ma sprawy jesli zorganizujecie to bez mojego udziału ,nie mam nic przeciwko temu . Ja zorganizuje jakąs nową kapliczke to ja tam umiescimy kilka kapliczek umieszczonych w Beskidzie Małym juz jest. Z mojej inicjatywy i pracy mojego Taty dokładnie 7 miedzy innymi ta Przy Arce Pustelnika na Królewiznie

22

Wczoraj wybrałem sie do Zródła Zimna Woda i z przykroscią musze stwierdzic ze zniknął Krzyzyk który był przymocowany w niszy zródła . Nie mam pojecia czy to akt wandalizmu , gdyz na pobliskim drzewie pojawiła sie jakas nowa Kapliczka obok niej Krzyz przymocowany do drzewa a pod nim tabliczka z mało czytelnym i zrozumiałym tekstem jakies nazwiska na dole podpisano ludzie Ludzie Lasu nie mam pojecia czy chodzi o ludzi którzy wiekszosc zycia spedzili w lesie czy byc moze o ludzi mieszkających w miejscowosci Las, przeszło mi przez mysl ze byc moze zdemiontował ktos krzyzyk w celu renowacji jakis poler na błysk ,było by swietnie gdyby krzyzyk po jakims czasie wrócił na swoje miejsce. Ale obawiam sie ze to tylko mzonki i mysle ze jest to koszt popularyzacji ciekawych miejsc , które odwiedza coraz wieksza liczba ludzi i wsród nich trafiają sie ,,hieny'' które nie potrafią uszanowac niczego i nigdzie . Poczekamy jakis czas moze sie myle i krzyzyk wróci na swoje miejsce . Jesli nie to juz mam plan i mysle ze  bedzie to  kolejna misja  Forum Beskidu Małego i umiescimy tam nowy moze nie taki sam ale równie piekny.

23

To  bardzo smutna wiadomość ferdynansie sad. Słów mi brakuje, żeby coś takiego opisać ... sad sad sad

"Tak jak zawsze, kiedy zdarza mi się widzieć coś niebywałego, żałowałem, że nie ma ze mną miłych sercu ludzi, żeby mogli oni też swoje zatroskane oczy widokiem czystym uradować i przemyć, zasługują przecież na to nie mniej niż ja, albo bardziej"  /E. Stachura/

24

smutna wiadomość Ferdynansie ale trzeba być dobrej myśli że ktoś go zabrał do renowacji

- Jan Galicz

25

Niedobrze,  może ktoś się odezwie i nas uspokoi...