1

Temat: Gdzie na krokusy w Beskidach ?

Na portalu górydlaciebie.pl znalazłam fajne zestawienie miejsc w Beskidach, gdzie można znaleźć wiosną kwitnące krokusy. Zapewne by się jeszcze jakieś znalazły, chociażby nasza „polanka u Zielińskiego” smile.

Mapa beskidzkich krokusów

https://lh3.googleusercontent.com/pw/AMWts8AnnBnolJHBeFpar6bxycqLgEyssrgNpIaHTnvDKpW4pCuPXNZsUCqkhOymyqRhLya_CfQtFeH6WHGunEZMTkhy8MEHtAK77FdS7ZgkX7jlH1IS9XS744qqEyrSpSUaiCn6rgoGpJlUfvNrP8OM1Cpq=w1340-h893-no

"Tak jak zawsze, kiedy zdarza mi się widzieć coś niebywałego, żałowałem, że nie ma ze mną miłych sercu ludzi, żeby mogli oni też swoje zatroskane oczy widokiem czystym uradować i przemyć, zasługują przecież na to nie mniej niż ja, albo bardziej"  /E. Stachura/

2

Odp: Gdzie na krokusy w Beskidach ?

Fajne zestawienie, w zasadzie wszystkie te miejsca znam.
Pewnie jest ich więcej, bo w BM jeszcze parę by się znalazło, np. Semikowa.

Jednak po tym co widziałem w zeszłym roku na Podhalu, w okolicach Gubałówki, to tam jest moje fioletowe serce wink

https://lh3.googleusercontent.com/pw/AMWts8AZmo0pLjdKXH43mdg5DFaJJrQzf-oBSPwfTttrfabrMySfW7urYfnjTNwmBvaxbtIC2wmWISkX99SUENXbku8EWRoXOvslJBcmFb_SSmoYv2O3AfbuiguCm-eff2SnEQm1opBmOeHLuNDzznNLaARbfw=w1154-h768-no

3

To będziemy uzupełniać te mapy. big_smile

"Tak jak zawsze, kiedy zdarza mi się widzieć coś niebywałego, żałowałem, że nie ma ze mną miłych sercu ludzi, żeby mogli oni też swoje zatroskane oczy widokiem czystym uradować i przemyć, zasługują przecież na to nie mniej niż ja, albo bardziej"  /E. Stachura/

Krokusy już widziałem kwitnące w przydomowych ogródkach, a przy jednej chałupie był nawet dywan z krokusów, więc za nie tak długo powinny pojawić się w Beskidzie Małym. To zależy od warunków pogodowych big_smile

5

Ja dokładam przysiółek Wojtaszki i Mizioły w drodze zielonym szlakiem na Jałowiec.

Wokół góry, góry i góry...i całe moje życie w górach, ileż piękniej drozdy leśne śpiewają,niż śpiewak płatny na chórach. Wokół lasy, lasy i wiatr...i całe życie w wiatru świstach. Wszyscy, których kocham, wita was modrzewia ikona złocista. (J.Harasymowicz) smile