Temat: Kamieniołom w Kozach
Kamieniołom w Kozach miejsce ciekawe nie tylko pod względem swej historii co za sprawą przepięknych widoków.
Garstka informacji o losach kamieniołomu na stronie: http://kozy.vot.pl/o-kozach/kamieniolom-w-kozach/
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Kamieniołom w Kozach miejsce ciekawe nie tylko pod względem swej historii co za sprawą przepięknych widoków.
Garstka informacji o losach kamieniołomu na stronie: http://kozy.vot.pl/o-kozach/kamieniolom-w-kozach/
Miejsce piękne, tyle że w ostatnim czasie bezlitośnie niszczone przez nielegalny off-road
Wiecie, że ja tam jeszcze nie byłem
To kiedy idziemy? Bo ja też nie bylem
W kamieniołomie w Kozach byłem nieraz i to na piechotę z mojego miejsca zamieszkania Miejsce pięknie się komponuje ze ścianami kamieniołomu, sztucznymi stawami i młakami. Piękne są też widoki na północ. Jednak to miejsce upodobali sobie motocrossowcy
Ja mam z Was najbliżej i też nie byłem.
A ja byłam w czasie MSB podczas pobytu na Hrobaczej Łące
Kumaki namawiałam do robienia kołyski, zajączki widziałam, sarenkę Słońce chyliło się ku zachodowi i była naprawdę pięknie. W tym dniu było tam cicho jak makiem zasiał.
Rozkołysany kumaczek
Chyli się dzień do kresu...
Ostatnio edytowany przez jolanta (2010-09-28 07:18:01)
Ja się przyznam ze bywam tam czasami wieczorami (taki mój azyl). Miejsce można powiedzieć ze przez ingerencje ludzi podczas wydobywania urobku nabrało niesamowitego klimatu. Polecam to miejsce zwłaszcza by oglądać fenomenalne zachody słońca. (jeśli ktoś chce mogę wytłumaczyć lub pokazać szlak od kapliczki w Kozach)
Kamieniołom w Kozach jest miejscem, które należy jak najszybciej odwiedzić. Dlaczego? Może zmienić się ono bezpowrotnie.
Z niedowierzaniem przeczytałem informacje, że planowane jest rozpoczęcie zagospodarowywania kamieniołomu na kompleks hotelowy z aquaparkiem – trwają ponoć rozmowy z inwestorem strategicznym!
Czy będzie to drugi Kocierz?
Nawet nie strasz.. Takie wspaniałe miejsce następne stracone.. Czytałam kiedyś propozycje zagospodarowania kamieniolomu w Kozach i z wielu propozycji spodobała mi się propozycja ścieżki edukacyjnej. Poza tym były propozycje stworzenia szkółki jeździeckiej albo miejsca dla motocrossowców Ale kompleks hotelowy to juz przesada. Nie rozumiem ludzi, którzy niszcza takie wspaniałe miejsca..
osobiście ew. mógłbym przystać na tor dla crossów, ale to bardzo ewentualnie
w sumie to mogliby wymyslec dla nich jakies miejsce, gdzie mogliby spokojnie sobie jeździć i nie przeszkadzać innym i nie niszczyć np. szlaków. W końcu każdy ma prawo realizować swoje pasje.
Kamieniołom w Kozach jest miejscem występowania sporej populacji kilku gatunków chronionych i zagrożonych wyginięciem storczyków oraz jedynego stanowiska w Beskidzie Małym chronionych skrzypa pstrego i zarazy drobnokwiatowej. Rozbudowa kompleksu hotelowego oznacza zagładę dla tych cennych roślin Co do szkółki jeździeckiej i miejsca dla motocrossowców to mógłbym przystać bardzo ewentualnie do tego pomysłu i tylko w miejscach poza terenami cennymi przyrodniczo !!!
Jak widać tamte propozycje były chyba mało zachęcające. Propozycje te zostały napisane przez Pania Agnieszkę Nawrat w Acta Grographica Silesiana 5 2009 r. Można sobie znaleźć w internecie jeśli kogoś ciekawi ten temat.
Dziękuję za podpowiedź dotyczącą artykułu.
Myślę, że może to zainteresować sporą grupę nie tylko forumowiczów.
Podam adres strony z opracowaniem:
http://www.marekruman.pl/ags/pliki/AGS%205.pdf
Nasza forumowa zabawa 7 cudów Beskidu Małego pokazała, że kamieniołom w Kozach jest niewątpliwie cudownym miejscem
Od pani Haliny Kozieł z Kóz otrzymaliśmy piękne zdjęcia tego cudownego miejsca
Zdjęcia przedstawiają widoki z kamieniołomu współcześnie i dawniej - w różnych porach roku – jest na czym oko zatrzymać
Więcej cud – fotek w albumiku
Pani Halina Kozieł przysłała do nas bardzo ciekawy artykuł o historii kamieniołomu, wzbogacając go wieloma ciekawostkami.
Możecie go przeczytać TUTAJ
Zapraszam do lektury
Cud malina. Szlaki przetarte
Po grypie trzeba od czegoś zacząć
Taki "czyściutki" wyszedł ten kamieniołom w zimowej szatce
Az wstyd się przyznać, bo nie udało mi się jeszcze tu dotrzeć.
Wstyd to się przyznać że się nigdy nie było za Sołą....
Wstyd to się przyznać że się nigdy nie było za Sołą....
No to mamy co nadrabiać.
Super foto! Szukałem dojścia od góry nad kamieniołom, ale nie znalazłem.
Super foto! Szukałem dojścia od góry nad kamieniołom, ale nie znalazłem.
bo chyba takiej nie ma, ja jak szedłem to robiłem chaszczing
Bo to trzeba wyleźć na taka półkę widokową. Ona jest widoczna z daleka, znaczy jak się stoi u podstawy kamieniołomu
Wychodzi się boczkiem, od prawej strony
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
[ Wygenerowano w 0.030 sekund, wykonano 9 zapytań ]