Temat: Grób

Czy ktoś wie coś na temat grobu E.Willmanna na szlaku czerwonym na Chrobaczą Łąkę (za Przełęczą U Panienki ) po lewej stronie.

Ostatnio edytowany przez pinia_aw (2012-05-03 15:13:05)

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Patrzyli na te same góry, na te same drzewa, ale każde z nich widziało je inaczej. (Paulo Coelho)

2

Odp: Grób

Wiem tylko tyle że mniej więcej w połowie drogi między szczytem Hrobaczej Łąki  a Przełęczą u Panienki po prawej  stronie  znajduje się kopiec kamieni jest to grób  E. Willmanna nie znalazłem zadnej informacji jakie zawirowania losu sprawiły ze grób znajduje sie w tym miejscu, mysle ze jedyne miejsce gdzie mozna znalezc cos na ten  temat to kroniki parafialne w Kozach.W niewielkiej odległości od grobu znajdują sie fragmenty  fundamentu po „chatce baronowej z Kóz”. Jak wspominali starsi Kozianie w pierwszej połowie XX wieku chatka ta była miejscem odpoczynku właścicielki dóbr ziemskich w Kozach, która,wyjeżdżała w to miejsce  powozem.

Bez wycieczek,podróży,życie ludzkie upływa beztreściwie,nudno i szaro ,toteż one nie tylko urozmajcają,ale rzec można przedłużają nasze życie                             K.SOSNOWSKI

3

W zeszłym tygodniu przechodziłem obok tego grobu, ale nie mogłem znaleźć żadnych fundamentów po chatce baronowej. W którym miejscu ich szukać?
Pozdrawiam
J

JIFFNET - górskie ciekawostki

4

Jiff napisał/a:

W zeszłym tygodniu przechodziłem obok tego grobu, ale nie mogłem znaleźć żadnych fundamentów po chatce baronowej. W którym miejscu ich szukać?
Pozdrawiam
J

A dwór aby jeszcze pozostał?

http://szlakiibezdroza.blogspot.com/  - wszystko na czasie .

5

jak dobrze kojarzę to ferdynans opiera się o źródło

T. Rychlik, Zabytki kultury materialnej w : Z dziejów parafii Świętych Szymona i Judy w Kozach, Kraków 1998, s. 427.

A co do miejsca to nigdy nie szukałem, ale bym szukał po przeciwnej stronie grobu czyli po lewej idąc ku Przeł U Panienki od Krzyża (obszar na żółto)

Ostatnio edytowany przez baca (2012-09-25 21:43:05)

----------------------------------------
Największą ozdobą naszego Beskidu [...] są jego urocze doliny. Wprawdzie dawno już straciły one charakter pierwotności i dzikości, [...] ale mimo wszystko nie są pozbawione swoistego wdzięku, chociaż wszędzie już widoczne są ślady rąk ludzkich.
- Jan Galicz

6

Hmm, ciekawe kim był tajemniczy E. Willmann?

7

A może to ten albo ktoś z jego rodziny
http://en.wikipedia.org/wiki/Michael_Willmann