Temat: Zasolnica
Zasolnica - szczyt znajdujący się na wysokości 555 m n.p.m. Znajduje się pomiędzy Bujakowskim Groniem a Żarnówką Mała. W pobliżu szczytu znajduje się rezerwat buków Zasolnica.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Zasolnica - szczyt znajdujący się na wysokości 555 m n.p.m. Znajduje się pomiędzy Bujakowskim Groniem a Żarnówką Mała. W pobliżu szczytu znajduje się rezerwat buków Zasolnica.
Zasolnica jest mi dobrze znana z racji tego że mam niedaleko do niej. Zdarza mi się być tam nawet na piechotę Przez Zasolnicę przechodzą dwa szlaki turystyczne, czerwony z Żarnówki
Małej na Hrobaczą Łąkę i niebieski z Żarnówki Małej do Kóz, który jednocześnie przechodzi on przez rezerwat przyrody Zasolnica. Rezerwat ten położony jest na wschodnim stromym stoku Zasolnicy. Rezerwat przyrody Zasolnica chroni buczynę karpacką i fragment grądu. Występują tu również niewielkie skałki które porasta paprotka zwyczajna, natomiast w buczynie można spotkać paprotnika kolczystego i paprotnika Brauna
I Ty byś Darku dał najbardziej wyczerpującą odpowiedz na jedno z pytań tegorocznej matury z geografii, które brzmiało następująco : „Podaj dwie przyrodnicze cechy rezerwatu Buczyna na Zasolnicy”.
I Ty byś Darku dał najbardziej wyczerpującą odpowiedz na jedno z pytań tegorocznej matury z geografii, które brzmiało następująco : „Podaj dwie przyrodnicze cechy rezerwatu Buczyna na Zasolnicy”.
To fakt, o tym rezerwacie to sporo wiem Ale to nic, a jak by była matura biologii na temat polskich paprotników, to dopiero by się działo. Matura musiała by wtedy trwać chyba z tydzień
Ostatnio edytowany przez Dariusz Tlałka (2011-05-15 05:13:30)
o fakt, o tym rezerwacie to sporo wiem Ale to nic, a jak by była matura biologii na temat polskich paprotników, to dopiero by się działo. Matura musiała by wtedy trwać chyba z tydzień
Nigdy nic nie wiadomo, może się jeszcze takiej doczekamy.
A czy na zboczach Zasolnicy w rezerwacie występuje Dentaria pentaphyllos Żywiec pięciolistny czy jakoś tak?? Jest szansa go tam spotkać??Bo gruczołowaty i cebulkowy są , a swoją drogą byłem tam wczoraj i kto ma ochotę zobaczyć kwitnącego żywca gruczołowatego to niech się tam wybierze w najbliższych dniach
A czy na zboczach Zasolnicy w rezerwacie występuje Dentaria pentaphyllos Żywiec pięciolistny czy jakoś tak?? Jest szansa go tam spotkać??Bo gruczołowaty i cebulkowy są , a swoją drogą byłem tam wczoraj i kto ma ochotę zobaczyć kwitnącego żywca gruczołowatego to niech się tam wybierze w najbliższych dniach
Ja właśnie wczoraj tam byłem gdzie zrobiłem tą fotkę. Widać że nas kilku forumowiczów wczoraj wędrowało po Beskidzie Małym. Na pewno nie chodzi tu o żywca pięciolistnego Dentaria pentaphyllos bo ten gatunek nie jest naszym rodzimym, a znany jest z Polski tylko z pod Przemyśla który jest najprawdopobniej uciekinierem z ogródka. Chodzi tu o żywca dziewięciolistnego Dentaria enneaphyllos. Ten gatunek widziałem kiedyś w Beskidzie Śląskim i Żywieckim, ale w rezerwacie Zasolnica jeszcze go nie spotkałem. Chociaż tak naprawdę to nie rozglądałem się tam za nim. Całkiem możliwe jest tam jego stwierdzenie, bo w takich właśnie buczynach on występuje
Ostatnio edytowany przez Dariusz Tlałka (2012-04-14 08:39:48)
Nieznany mieszkaniec rezerwatu Zasolnica ujawnił się po mojej wnikliwej analizie cech. Zwie się Polystichum x luerssenii i jest krzyżówką znanych już paprotnika kolczystego (Polystichum aculeatum) i paprotnika Brauna (Polystichum braunii) od których zaczerpnął cechy wyglądu. Ogólnie to bardzo niewiele wiadomo w Polsce na temat tego mieszańca, a publikacji na ten temat jest zupełny brak
Ostatnio edytowany przez Dariusz Tlałka (2016-08-23 14:59:58)
Odwiedziłem w kwietniu br Zasolnicę w celu zobaczenia jak rozwijają się paprotniki Brauna.Niestety nie widziałem ani 1 szt.
Ciekawe ile się jeszcze ostało się osobników i w jakiej części rezerwatu.
Za to było wiele młodych paprotników kolczystych zwłaszcza w środkowej części rezerwatu w okolicach szlaku niebieskiego.
Poza tym w runie widać żywiec cebulkowy,gruczołowaty,marzankę wonną,szczyr trwały.
W dolnej części rezerwatu rośnie nawet wilcza jagoda.
Dla porównania dodam ,że w Kozińcu w źródlisku Bystrza jest aż 17 szt paprotników Brauna .
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
[ Wygenerowano w 0.021 sekund, wykonano 9 zapytań ]