Temat: 7 Cudów Beskidu Małego - Zasady!

http://www.beskidmaly.pl/pictures/1329940145-File0022136.JPG

I.    ZGŁASZANIE PROPOZYCJI

Zabawę rozpoczynamy 1 marca br od zgłaszania propozycji do „ 7 Cudów Beskidu Małego”. Przez „Beskid Mały” rozumiemy właściwe pasmo Beskidu Małego oraz  Pasmo Pewelskie i Grupę Żurawnicy. Przez „Cuda Beskidu Małego” rozumiemy np. miejsca (panoramy, krajobrazy), kościoły i obiekty sakralne, zamki, pałace, krzyże i kapliczki przydrożne, przyrodę nieożywioną (skały, jaskinie, groty),  przyrodę ożywioną (flora, fauna) itp.

Każdy z forumowiczów może zgłosić do 7 propozycji „Cudów Beskidu Małego” w przeznaczonym do tego temacie forum - 7 Cudów Beskidu Małego - Zgłoszenia. Mile widziane będą krótkie uzasadnienia dokonanych zgłoszeń. Zgłoszenia proszę ponumerować, każde następne proszę pisać od nowej linijki, z kolejnym numerem.

Nie zgłaszamy propozycji podanych już przez kogoś wcześniej.

Czas składania propozycji: od 1 marca do 31 marca .

1 kwietnia zostanie zamknięta możliwość zgłoszeń. Propozycje „Cudów Beskidu Małego” zostaną zebrane w osobnym temacie.

II.    GŁOSOWANIE

Od 1 kwietnia do 31 kwietnia br. będzie można głosować na listę zaproponowanych cudów.

Każdy forumowicz może zagłosować tylko raz.

Forumowicz wskazując 1 miejsce przyznaje równocześnie 5 pkt na dany „cud”. I odpowiednio: 2 miejsce - 3 pkt, 3 miejsce - 1 pkt .

III.    OGŁOSZENIE WYNIKÓW

Wyniki konkursu „7 Cudów Beskidu Małego” zostaną ogłoszone 1 maja.

2

Odp: 7 Cudów Beskidu Małego - Zasady!

Koledzy nie wiem jak wy, ale ja widzę, że ktoś, prawdopodobnie jedna i ta sama osoba, ale posługująca się różnymi nickami, celowo podbija w rankingu pozycję Kamieniołomu w Kozachhmm

Ostatnio edytowany przez piotr (2012-04-03 20:02:50)

"Because it's there" (G. Mallory)
Moje galerie: https://get.google.com/albumarchive/105 … source=pwa

3

piotr napisał/a:

Koledzy nie wiem jak wy, ale ja widzę, że ktoś, prawdopodobnie jedna i ta sama osoba, ale posługująca się różnymi nickami, celowo podbija w rankingu pozycję Kamieniołomu w Kozachhmm

Też to zauważyłem hmm

4

jardo napisał/a:
piotr napisał/a:

Też to zauważyłem hmm

Też to zauważyłem i ... uważam, że koledzy wysuwają fałszywe wnioski. Proszę zwrócić uwagę, że głosować mogą również osoby, które na co dzień nie są użytkownikami serwisu. Może to świadczyć np. o zainteresowaniu akcją "7 cudów Beskidu Małego" czy ogólnie Beskidem Małym. A o to przecież chodzi by promować to, co uważamy za warte takiej promocji.

5

MF - Oczywiście nie ma dowodów, ale głosowanie nie trwa od dzisiaj, a wszystkie te nicki pojawiły się właśnie dzisiaj, poza tym jak wytłumaczysz taką popularność jednego i tego samego miejsca?
Myślę, że nasz admin ma sposoby, żeby to sprawdzić wink

6

piotr napisał/a:

Myślę, że nasz admin ma sposoby, żeby to sprawdzić wink

Sądzę, że już zostało sprawdzone ...

7

Małe sprostowanie po analizie głosowania: już wczoraj pojawili się niejacy beatl i jkoz336 i również typowali 1. Kamieniołom w kozach. Ze stałych użytkowników jedynie Citwus również typował Kamieniołom na 1 miejscu. Jak dla mnie to dziwny zbieg okoliczności...

Ostatnio edytowany przez piotr (2012-04-03 21:03:36)

8

Dziękuję Piotrze za zwrócenie uwagi, posty przenoszę do innego tematu, bo robi się tylko mały bałagan. Wszystko jest w porządku, a mamy tutaj do czynienia z promocją tego miejsca przez jeden serwis internetowy. Co nie jest zabronione.

9

Ale co w takim razie z tą zasadą:

Każdy forumowicz może zagłosować tylko raz.

hmm

10

Piotrze to jest twoje przypuszczenie, że jest to jedna osoba. A tak nie jest. Myślę, że to cię przekona - http://kozy.vot.pl/aktualnosci/2012/04/ … -beskidu-/

11

O.K. Nie wiedziałem, że konkurs jest tak szeroko rozpropagowany wink

Ostatnio edytowany przez piotr (2012-04-03 21:34:32)

12

Też mnie to zaciekawiło i sprawdziłem to zanim tu wszyscy zaczęliście pisać o tym. Gmina Kozy na portalu kozy.vot.pl zamieściała dziś info o wyborze 7 cudów...no i wiadomo co tam promują hehe. Nie ukrywam że to mój faworyt ale trochę to takie na fair hmm. A jeśli chodzi o podejrzenie, że robi to jedna i ta sama osoba...to nie da się tego też wykluczyć.. wystarczy nową poczte założyć, nowy nick i rejestrować się na forum by oddać kolejny głos...Ktoś by musiał tak wymyślić żeby z jednego adresu IP jeden głos można było oddać..ale czy tak się da?? chyba nie...więc pewno kamieniołom wygra przez tą promocje koziańską...myślę że w takiej sytuacji gdy same głosy na kamieniołom będą się pojawiać to ten obiekt co zajmie drugie miejsce będzie tym prawdziwym cudem... smile

wyprzedziłeś mnie lowell z podaniem tego adresu skąd ludziska włażą i głosują tongue

Ostatnio edytowany przez Citwus (2012-04-03 21:37:40)

13

Citwus napisał/a:

Też mnie to zaciekawiło i sprawdziłem to zanim tu wszyscy zaczęliście pisać o tym. Gmina Kozy na portalu kozy.vot.pl zamieściała dziś info o wyborze 7 cudów...no i wiadomo co tam promują hehe. Nie ukrywam że to mój faworyt ale trochę to takie na fair hmm. A jeśli chodzi o podejrzenie, że robi to jedna i ta sama osoba...to nie da się tego też wykluczyć.. wystarczy nową poczte założyć, nowy nick i rejestrować się na forum by oddać kolejny głos...Ktoś by musiał tak wymyślić żeby z jednego adresu IP jeden głos można było oddać..ale czy tak się da?? chyba nie...więc pewno kamieniołom wygra przez tą promocje koziańską...myślę że w takiej sytuacji gdy same głosy na kamieniołom będą się pojawiać to ten obiekt co zajmie drugie miejsce będzie tym prawdziwym cudem... smile

Nie mozna się zarejestrować dwa razy z tego samego ip.

14

lowell79 napisał/a:
Citwus napisał/a:

Nie mozna się zarejestrować dwa razy z tego samego ip.

to przynajmniej o tyle dobrze...ale to i tak będzie nie fair ..i dla mnie 2 miejsce będzie tym prawdziwym cudem jeżeli kamieniołom wygra bo to powinna być równa walka....A widzę że ktoś mnie tu o coś podejrzewał  hmm

Ostatnio edytowany przez Citwus (2012-04-03 21:43:37)

15

Każdy będzie miał prawo do swoich odczuć. Widać jaki potencjał ma strona promująca miejscowość Kozy. A "Cudów" będzie 7!

16

A nie wpadł nikt z was by te 7 cudów które zostaną wyłonione w głosowaniu opisać? Tzn. stworzyć coś "ala" broszurkę- książeczkę promującą Beskid Mały ze zdjęciami każdego z cudów i jego zwięzłym opisem. Tzn. co to jest? gdzie to jest? jak powstało? itp.W końcu to wybrane zostanie w głosowaniu sporej  ilości ludzi...więc może ktoś ma gdzieś wtyki w np. Parku Krajobrazowym czy w PTTK by takie coś wydać jak ulotko-broszurka promująca Beskid Mały...hmm??

Ostatnio edytowany przez Citwus (2012-04-03 21:58:30)

17

Citwus napisał/a:

A nie wpadł nikt z was by te 7 cudów które zostaną wyłonione w głosowaniu opisać? Tzn. stworzyć coś "ala" broszurkę promującą Beskid Mały ze zdjęciami każdego z cudów i jego zwięzłym opisem. Tzn. co to jest? gdzie to jest? jak powstało? itp.W końcu to wybrane zostanie w głosowaniu sporej  ilości ludzi...więc może ktoś ma gdzieś wtyki w np. Parku Krajobrazowym czy w PTTK by takie coś wydać jak ulotko-broszurka promująca Beskid Mały...hmm??

Jak dla mnie pomysł jest bardzo dobry. Nie ukrywam, że parę pomysłów jest na kontynuację zabawy. Wersja elektroniczna takiej broszurki jest bardzo realna. smile Czy pójdziemy dalej, ciężko powiedzieć. Ale fajnie będzie zrobić burzę mózgów. Najlepsze pomysły mogą doczekać się realizacji smile

18

Może dlatego takie coś mi wpadło do głowy bo piszę prace o  Hrobaczej Łące heh, a może bo widziałem takie broszurki po ok. 20 stron wydane przez Zespół Parków Krajobrazowych Województwa Śląskiego. Jedna z nich to : "Ścieżka rowerowa historyczno-przyrodnicza w Beskidzie Małym" z 2004 roku. I mapka tam jest i zdjęcia i opisu trochę ciekawego. Jakby taki pomysł wypalił...to chętnie pomógłbym przy tworzeniu. Ale ja tu  tylko "sprzątam" więc nie wychodzę przed szereg hehe ;P , niech się inni wypowiedzą smile

19

Citwus napisał/a:

Może dlatego takie coś mi wpadło do głowy bo piszę prace o  Hrobaczej Łące heh, a może bo widziałem takie broszurki po ok. 20 stron wydane przez Zespół Parków Krajobrazowych Województwa Śląskiego. Jedna z nich to : "Ścieżka rowerowa historyczno-przyrodnicza w Beskidzie Małym" z 2004 roku. I mapka tam jest i zdjęcia i opisu trochę ciekawego. Jakby taki pomysł wypalił...to chętnie pomógłbym przy tworzeniu. Ale ja tu  tylko "sprzątam" więc nie wychodzę przed szereg hehe ;P , niech się inni wypowiedzą smile

To ja zachęcam do wychodzenia przed szereg smile

20

Nie pozostaje nic innego jak zachęcić mieszkańców innych miejscowości, żeby promowali "swoje" cudy np. Kocierz - Zamczysko, a Las Grotę Komonieckiego  smile, a tak już poważnie to broszurkę można wydać np. w postaci PDF-u dostępnego na stronce Beskidu Małego, więc w razie potrzeby mogę pomóc w redakcji.

Ostatnio edytowany przez piotr (2012-04-04 07:32:49)

21

Ja głosując na cud Beskidu Małego brałem pod uwagę wszystkie propozycje i wyłaniałem sobie który faktycznie jest według mnie tym najbardziej niezwykłym. I tak kolejno wybierałem drugą i trzecią propozycje. Myślę że głosujący powinni opierać na tej zasadzie smile

22

Czytam na forum:

myślę że w takiej sytuacji gdy same głosy na kamieniołom będą się pojawiać to ten obiekt co zajmie drugie miejsce będzie tym prawdziwym cudem... Głosowanie rozpoczęło się 1 kwietnia a do końca miesiąca jeszcze daleko i wszystko może się zmienić. Wszystko będzie zależało od aktywności nas samych i wszystkich, którzy będą chcieli wziąść udział w zabawie.

to i tak będzie nie fair ..i dla mnie 2 miejsce będzie tym prawdziwym cudem jeżeli kamieniołom wygra bo to powinna być równa walka Co jest nie fair? To, że ktoś wpadł na pomysł by poinformować swoich czytelników o głosowaniu?

Chciałbym przypomnieć akcję z forum BM

http://www.beskidmaly.pl/pun/topic1030.html

„Kto z was jest bez grzechu, niech pierwszy rzuci kamień" – to takie skojarzenia w Wielkim Tygodniu.

23

MF niepotrzebnie wytaczasz działa, bo ja np. nie zgłaszałem zastrzeżeń tego rodzaju, a chyba się zgodzisz, że stwierdzenie "czytam na forum" ma znaczenie trochę generalizujące, a w ogóle - jako ten co rozpoczął (mea culpa) - proponuję już ten temat zakończyć i życzę wszystkim Wesołych Świąt!

Ostatnio edytowany przez piotr (2012-04-04 08:47:42)

24

piotr napisał/a:

MF niepotrzebnie wytaczasz działa, bo ja np. nie zgłaszałem zastrzeżeń tego rodzaju, a chyba się zgodzisz, że stwierdzenie "czytam na forum" ma znaczenie trochę generalizujące, a w ogóle - jako ten co rozpoczął (mea culpa) - proponuję już ten temat zakończyć i życzę wszystkim Wesołych Świąt!

Nie mogę zgodzić się z tym, co przeczytałem na forum i dlatego napisałem kilka zdań komentarza. "Generalizowałem"? Tak chodziło mi o powstrzymanie niepotrzebnych emocji.

... i życzę wszystkim Wesołych Świąt!

25

MF napisał/a:

Czytam na forum:

myślę że w takiej sytuacji gdy same głosy na kamieniołom będą się pojawiać to ten obiekt co zajmie drugie miejsce będzie tym prawdziwym cudem... Głosowanie rozpoczęło się 1 kwietnia a do końca miesiąca jeszcze daleko i wszystko może się zmienić. Wszystko będzie zależało od aktywności nas samych i wszystkich, którzy będą chcieli wziąść udział w zabawie.

to i tak będzie nie fair ..i dla mnie 2 miejsce będzie tym prawdziwym cudem jeżeli kamieniołom wygra bo to powinna być równa walka Co jest nie fair? To, że ktoś wpadł na pomysł by poinformować swoich czytelników o głosowaniu?

Chciałbym przypomnieć akcję z forum BM

http://www.beskidmaly.pl/pun/topic1030.html

„Kto z was jest bez grzechu, niech pierwszy rzuci kamień" – to takie skojarzenia w Wielkim Tygodniu.

Nie wiem czy kojarzysz ale swoją drogą była taka akcja jakiś czas temu by wchodzić na taką pewną stronę NBA i głosować na Gortata by zagrał w meczu gwiazd. Gortat wtedy nie błyszczał formą, a chodziło o pokazanie że Nas Polaków jest więcej i że Polak potrafi...tak na przekór wszystkim...Widzę tu pewną analogię i według mnie brak obiektywizmu dotyczy oby dwóch sytuacji. Moim skromnym zdaniem Mazury cudem natury, biorąc pod uwagę cały świat, też nie są i jestem obiektywny w tej ocenie, nie patrze na to że to jest obiekt położony Polsce to muszę to popierać.
Wg mnie nie fair jest  promowanie jednego obiektu przy braku promocji dla innych oraz brak obiektywizmu i mówię to mimo że też na ten obiekt stawiam. W sytuacji gdy jeden z obiektów jest promowany ja uważam że głosowanie jest nieobiektywne i to moje skromne zdanie...więc je uszanuj proszę. I ja także uważam że głosujący powinni opierać się na zasadzie wzięcia pod uwagę wszystkich propozycji i wyłonienia tej która faktycznie jest dla każdego najbardziej niezwykła, a nie tylko "bo ja jestem stąd to musi być najlepsze". Akcja ta nie jest tak bardzo rozpropagowana, by inne obiekty miały takie samo wsparcie. Masz rację to dopiero początek jest i jeszcze sporo czasu, a wszystko może się zmienić i mam taką nadzieję że walka się wyrówna, za co trzymam kciuki i kibicuję.  Po Twojej reakcji mam też nieodparte wrażenie że jesteś z Kóz i być może masz związek z tą promocją. Jak tak to fajnie, miejmy nadzieję że inne obiekty też taką promocję i wsparcie uzyskają.
A na zakończenie tak jak powiedział lowell79 Każdy ma prawo do swoich odczuć.

Ostatnio edytowany przez Citwus (2012-04-04 11:31:19)